Live:
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης 39Α, που τέθηκε σε ισχύ από τον τότε υπουργό κ. Α. Λοβέρδο, βάσει της οποίας διαπομπεύθηκαν εκδιδόμενες γυναίκες που διαγνώστηκαν με τον ιό HIV/AIDS, κατόπιν συλλήψεων και αναγκαστικών εξετάσεων.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΡΑΣΗ αναφέρει:
Η επαναφορά της διάταξης αποτελεί κατάφορη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αντισυνταγματική, σύμφωνα με απόφαση του συνηγόρου του πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το ζήτημα της εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Είναι σαφές πως η κοινοποίηση απόρρητων ιατρικών δεδομένων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης των νοσημάτων και δεν αποτελεί μέτρο ευαισθητοποίησης, αλλά παράγοντα ενίσχυσης του ρατσισμού και του στιγματισμού.
Στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας HIV/AIDS που διεξήχθη στη Μαλαισία, η πρόεδρος Françoise Barré-Sinoussi, καταδίκασε αυτή την κίνηση και κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ΣΜΝ η Δράση προτείνει:
Τη συχνή διεξαγωγή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε εθελοντική βάση και με τήρηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τη διαρκή ενημέρωση (με επί τόπου παρουσία και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια, τόπους εργασίας, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, προβολή στα ΜΜΕ κλπ) τόσο των προαναφερόμενων ομάδων όσο και όλων των πολιτών σε θέματα προφύλαξης και διάγνωσης.
Ο τομεάρχης Υγείας της Δράσης Γιάννης Καλαντζάκης δήλωσε:
«Η έγκαιρη διάγνωση πρέπει να είναι δωρεάν και φυσικά όχι επιβεβλημένη και μετά από προσαγωγή. Η γνώση για την κατάσταση της υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα καθενός και δεν επιβάλλεται, ειδικότερα δε υπό συνθήκες κράτησης».