7:37 Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Βουλής

Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Βουλής

Πρωτοφανής η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής κατά τη διακοπή της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γ.Στουρνάρα.

Η απόφαση του Β.Μεϊμαράκη να παραπέμψει την απόφαση στην Ολομέλεια, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση επί της πρότασης μομφής, προκάλεσε την αντίδραση του Αλ.Τσίπρα, ο οποίος κατέθεσε μομφή κατά του προεδρείου του Σώματος και αποχώρησε μαζί με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή.

Αυτήν την ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όλα ξεκίνησαν με την Πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τον «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής διακόπτεται η συνεδρίαση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση για την πρόταση μομφής. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα γίνει την Τρίτη τα μεσάνυχτα.

«Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας» αναφέρει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι «με την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία».

“Η πρόταση μομφής είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απαράδεκτη και καλούμε τη Βουλή να την απορρίψει ευθύς αμέσως”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάνει «δεκτή την πρόκληση» και ζητά να αρχίσει αμέσως η συζήτηση επί της πρότασης μομφής.

Χαρακτήρισε δεν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλυπτική των προθέσεών του. «Την Τρίτη στην Αθήνα θα συγκληθούν τα ευρωπαϊκά όργανα για να μας δώσουν λεφτά. Και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας τα δώσουν», είπε ο κ. Σταμάτης.

Η διαδικασία στη Βουλή διακόπηκε για μισή ώρα, σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα ξαναπροσδιοριστούν οι ομιλητές και η συζήτηση θα ξαναρχίσει μετά τις 5 το απόγευμα, αυτή τη φορά επί της πρότασης μομφής και θα καταλήξει την Τρίτη.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε κοινοβουλευτικό έγκλημα αυτό που έγινε με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

«Γράφετε τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής σας παράταξης», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ένα ντροπιαστικό δούνε και λαβείν με την τρόικα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για επιχειρούμενη «διπλή εκκαθάριση»: Από τη μια στις τράπεζες και από την άλλη στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Επίσης επιτέθηκε και σε αυτούς που εκφράζουν την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι στηρίζουν μια κυβέρνηση που συντάσσεται με το αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου.

Άρθρο 142
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση μομφής

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να έχει τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών (δηλαδή το ένα έκτο του συνόλου των βουλευτών) για να κατατεθεί στον Πρόεδρο του σώματος. Για να γίνει δεκτή, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές.

H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας