2:34 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Κοινωνικά δίκτυα και ανταλλάγματα

Κοινωνικά δίκτυα και ανταλλάγματα

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση πως το Facebook θα αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες με 4,99 δολάρια τον μήνα, ξεκινώντας (γενικά και αόριστα) «από τη Δευτέρα», με βάση ανακοίνωση στο Channel 4 News, οι Έλληνες χρήστες του Μέσου ξεσηκώθηκαν και ξεκίνησαν τη μάχη.

Το όπλο τους, το copy paste, και το Facebook γέμισε για ακόμα μία φορά με αφελή μηνύματα σε μια σουρεαλιστική σκυταλοδρομία των χρηστών που με κάθε επισημότητα δήλωναν πως απαγορεύουν στην εταιρεία Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αποκομίζει κέρδος από την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων τους, αλλιώς θα αποχωρήσουν από το Μέσο.

«Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει». Και ο τελευταίος ζυγός που πολεμάμε λέγεται «συνδρομή στο Facebook».

Για να δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει: η Meta, επειδή πιέστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προσωπικά δεδομένα, ζητάει από τους χρήστες να δηλώσουν εάν επιθυμούν να καταγράφονται οι προτιμήσεις τους, ώστε ο αλγόριθμος να συνεχίσει να τους στέλνει προσωποποιημένες διαφημίσεις. Όποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να αρνηθεί και να απολαμβάνει ένα Facebook χωρίς το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού». Απλώς θα πρέπει να πληρώνει μηνιαία συνδρομή γι’ αυτό.

Είναι τόσο απλό και δεν χρειάζεται να κηρύξεις τον πόλεμο θεωρώντας ότι με ένα μήνυμα αντιγραφής-επικόλλησης άνευ νομικής αξίας θα τρομάξεις τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το θηρίο που έχει δημιουργήσει. Αλλιώς, αν θες να απέχεις από παντού, κλείσ’ το και πάψε να κοινοποιείς τις σκέψεις, τις προτιμήσεις, τις ιδέες και τις στιγμές σου. Είναι αφελές να πιστεύεις ότι όλο αυτό που ζεις μέσω των κοινωνικών δικτύων δεν είναι μια υπηρεσία με ανταλλάγματα και μπορεί να σου προσφέρεται τζάμπα. Δεν είναι;


Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας