13:20 Τρίτη 14 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Κόλαση θα είναι το 2014, για τους περισσότερους Έλληνες

Κόλαση θα είναι το 2014, για τους περισσότερους Έλληνες

Κόλαση θα είναι το 2014, για τους περισσότερους Έλληνες. Τα τέσσερα χρόνια λιτότητας και ύφεσης όχι μόνο δεν τελειώνουν φέτος, αλλά δυστυχώς θα ενταθούν το ερχόμενο έτος, με νέους φόρους και μέτρα προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να στηρίξουν τα έσοδα του νέου Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Δυστυχώς τα δεινά των Ελλήνων δεν έχουν τελειώσει, παρά τα 2 εκατ. άνεργους, τις μειώσεις συντάξεων και μισθών σε όσους ακόμα δουλεύουν και παρά τη φοροκαταιγίδα που μαστίζει τους πολίτες τρία χρόνια τώρα, η οποία δεν αφήνει χρήματα ούτε για το σουπερμάρκετ.
Τα ΤΑΠ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΤΑΑ και ΕΝΦΑ που έχουν στύψει περαιτέρω τους Έλληνες φορολογουμένους δεν φτάνουν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών. Ως μελλοθάνατοι αισθάνονται οι έχοντες ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, καθώς περιμένουν από ώρα σε ώρα να ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της Τρόικα, για το πώς θα εισπράξει το Δημόσιο περί τα 3 δις ευρώ από τα ακίνητα. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο Προϋπολογισμός.
Ο νέος Προϋπολογισμός που περικλείει φόρους και μέτρα επιπλέον 2 δις. Ευρώ απ’ ότι πληρώσαμε φέτος, δεν θα είναι ικανός να εξευμενίσει τις άγριες διαθέσεις τους. Και αυτό γιατί το βασικό και μείζον πρόβλημα παραμένει υπαρκτό και αμείωτο, δηλαδή το δημόσιο χρέος.
Σήμερα τρεισήμιση χρόνια μετά, παρά το Μνημόνιο και το PSI, όπου κουρεύτηκαν 126 δις. Ευρώ το δημόσιο χρέος παραμένει στα 321 δις ή 175,5% του ΑΕΠ με πρόβλεψη ότι το 2014 θα μειωθεί στα 319 δις ή 174,5% του ΑΕΠ.
Με λίγα λόγια αυτά τα τρία χρόνια ασφυξίας των Ελλήνων πολιτών, παρότι έχουν περάσει στην ανέχεια και την φτωχοποίηση, όχι μόνο το αποτέλεσμα είναι μια τρύπα στο νερό αλλά και η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της, καθώς από το 148,3% του ΑΕΠ το 2010 έχει φτάσει σήμερα πάνω από το 175%. Και όλα αυτά τη στιγμή που έχει καταρρεύσει η παραγωγική της βάση, η οποία υποδηλώνει ότι είναι ανέφικτος ο στόχος του 110% του ΑΕΠ το 2022.

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Ο προυπολογισμός εμπεριέχει νέα φορομπηχτική επίθεση την ίδια ώρα που η ανεργία καλπάζει, οι κοινωνικές παροχές πετσοκόβονται και η τρόικα είναι έτοιμη να ζητήσει και να πετύχει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Εν τω μεταξύ επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες έμποροι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προγραμματίζεται να  σηκώσουν το 2014 το βάρος στήριξης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, λειτουργούν σε  οικονομικό περιβάλλον όπου η   αγορά βυθισμένη στον έκτο χρόνο ύφεσης αναζητά εναγωνίως τη ρευστότητα, προκειμένου να αποφευχθούν νέα λουκέτα και «έκρηξη» της ανεργίας και  στο χώρο των ακινήτων η κατάρρευση τιμών και αγοράς  έχει εγκλωβίσει σε αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες από τους οποίους τουλάχιστον το 50% αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των φόρων.

Η κυβέρνηση λοιπόν εκτιμά, για την ώρα , και αυτό υπερασπίζεται στο Κοινοβούλιο, ότι οι άμεσοι φόροι θα διαμορφωθούν στα 21.574 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,5% έναντι του 2013. Εμείς λέμε ότι είναι ηλίου φαεινότερον πως  οι οικονομικοί στόχοι, στον τομέα των εσόδων δεν μπορούν να επιτευχθούν. Και το ισχυριζόμαστε διότι και εμείς μελετούμε προσεκτικά, τουλάχιστον το ίδιο προσεκτικά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης   τα πορίσματα από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο τύπου της την 22/10/2013:  «Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) – S.1M – μειώθηκε κατά 9,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,2 δισ. ευρώ σε 30,1 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 13,9% των αποδοχών των εργαζομένων και στην μείωση κατά 12,4% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.»   

Το γεγονός ότι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει αποτέλεσμα και είναι καταστροφικός το γνωρίζουν πολλοί ανά την υφήλιο και δεν διστάζουν να το εκφράζουν ξεκάθαρα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ιστορία επιτυχίας το γνωρίζουν όλοι και το δηλώνουν όλοι. Ακόμα και αυτοί των οποίων τις οδηγίες ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση.

Ενώ λοιπόν ακόμα και στους κόλπους της Τρόικας εκφράζονται προβληματισμοί για το πρόγραμμα, μόνη η κυβέρνηση εξακολουθεί να ομνύει στις επιταγές του, υπερασπιζόμενη την συνταγή της καταστροφής και ισχυριζόμενη αποτελέσματα αγαθά.  Αγνοεί τα μηνύματα που της έρχονται από κάθε πλευρά υποκρινόμενη ότι δεν υπάρχουν.

Και αυτό είναι το πρόβλημα της. Σύντομα θα πάψει να τα αγνοεί δυστυχώς με άσχημες συνέπειες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας