0:37 Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

«Κολλημένοι» στα πατρικά τους οι νέοι εργαζόμενοι – Το 72% των νέων στην Ελλάδα βιώνουν οικονομική δυσχέρεια

«Κολλημένοι» στα πατρικά τους οι νέοι εργαζόμενοι – Το 72% των νέων στην Ελλάδα βιώνουν οικονομική δυσχέρεια

Μια ανάλυση των δεδομένων της Eurostat, που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στον Guardian, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο σε ολόκληρο το μπλοκ, το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 25 έως 34 και ζει στο πατρικό, είχε αυξηθεί από 24% σε 27% μεταξύ 2017 και 2022.

Το 72% των νέων στην Ελλάδα βιώνουν οικονομική δυσχέρεια. 

Η Ιρλανδία, όπου τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί από το 2013, είχε αύξηση κατά 13% στους εργαζόμενους νέους που ζουν με τους γονείς τους -από 27% σε 40%- σύμφωνα με την ανάλυση του Eurofound, του οργανισμού της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Τα στοιχεία περιλάμβαναν άτομα με πλήρη και μερική απασχόληση.

Άλλες χώρες που κατέγραψαν αυξήσεις μεταξύ 2017 και 2022 ήταν η Πορτογαλία, όπου το ποσοστό αυξήθηκε από 41% σε 52%, και η Ισπανία, όπου αυξήθηκε από 35% σε 42%.

Στη Γαλλία το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 10% σε 12%, ενώ η Ιταλία σημείωσε άνοδο από 41% σε 48% και η Κροατία από 58% σε 65%.

Στέγαση, κόστος διαβίωσης και ψυχική υγεία

Το Eurofound δημοσίευσε μια ευρεία έκθεση που περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της κρίσης κόστους ζωής, της ψυχικής υγείας και της επισφαλούς απασχόλησης.

Ενώ υπήρξαν ορισμένες θετικές τάσεις σχετικά με την εργασία – η έκθεση διαπίστωσε ότι η απασχόληση των νέων είχε ανακάμψει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, αν και η επισφαλής απασχόληση παραμένει ανησυχία – οι αυξήσεις στο κόστος ζωής έχουν δημιουργήσει εμπόδια για πολλούς.

Η έκθεση του Eurofound έδειξε ότι οι μισοί νέοι που ζουν με τους γονείς τους θα ήθελαν να φύγουν μέσα σε ένα χρόνο, αλλά μόνο το 28% δήλωσε ότι σχεδίαζε ενεργά να το κάνει. Το να μην μπορείς να ζεις αυτόνομα ήταν πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία, με τους συντάκτες της έκθεσης να διαπιστώνουν ότι μερικές φορές συνδέθηκε με μια αίσθηση κοινωνικού αποκλεισμού.

Υπήρχε μια αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα των νέων που ζει στο πατρικό σπίτι, με περισσότερους από τους μισούς νέους 25 έως 34 ετών να παραμένουν στο σπίτι σε πολλά νότια και ανατολικά κράτη μέλη.

Η οικονομική δυσχέρεια αναφέρθηκε περισσότερο από τους νέους σε περιοχές αυτής της περιοχής – με το 42% των ατόμων ηλικίας 15 έως 29 ετών στη Βουλγαρία και το 72% στην Ελλάδα να το βιώνουν, έναντι 6,3% στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση στην Αϊτή: Η Κένυα μπορεί να «τσακίσει» τις συμμορίες, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Ρούτο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του των ΗΠΑ

Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας