2:03 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

Η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ «πολύ σύντομα», ίσως ήδη από αυτή την Παρασκευή (12 Απριλίου), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας José Manuel Albares σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Onda Cero την Πέμπτη.

Ο Albares αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή με τον Βρετανό ομόλογό του David Cameron και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διοργανικές σχέσεις Maroš Šefčovič, για να καθορίσουν το καθεστώς του Γιβραλτάρ, ενός βρετανικού υπερπόντιου εδάφους στο νότιο άκρο της Ισπανίας, μετά το Brexit.

Σύμφωνα με τον Ισπανό αξιωματούχο, μπορεί να είναι θέμα ωρών να καταλήξουν τα τρία εμπλεκόμενα μέρη σε συμφωνία, η οποία θα καθορίσει το νομικό και πολιτικό καθεστώς του Γιβραλτάρ, την κυριαρχία του οποίου διεκδικεί η Ισπανία εδώ και αιώνες, και ιδίως μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2020.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ήδη πολύ κοντά σε μια συμφωνία και φυσικά αυτό που μπορούν να δουν όλα τα μέρη είναι ότι υπάρχει μια πολύ θετική δυναμική και είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνηθούν όλα», δήλωσε ο Albares (PSOE/S&D) στο Onda Cero.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία, ο υπουργός τόνισε ότι «τίποτα δεν [θεωρείται ότι έχει] συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

«Πρέπει να δούμε τι σχέση θα έχουμε με το Γιβραλτάρ και πού θα τοποθετηθεί, για παράδειγμα, ο έλεγχος της μετανάστευσης», προειδοποίησε.

Η επικείμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Albares, εξετάζει την πιθανή κατάργηση του φράχτη που χωρίζει το Γιβραλτάρ από τον ισπανικό δήμο La Línea de la Concepción στο Καντίθ της Ανδαλουσίας, διότι αυτό που επιδιώκεται είναι η «ελευθερία της κυκλοφορίας», δήλωσε ο υπουργός.

«Υπάρχουν 270.000 Ισπανοί που ζουν στο ‘Κάμπο ντε Γιβραλτάρ’ και θέλουμε να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση αρχίζει να είναι αρκετά ώριμη» (για τη συμφωνία), είπε ο υπουργός, θεωρώντας ότι «ίσως αύριο (Παρασκευή) να μην είναι η τελική ημέρα (…) αλλά σχεδόν».

Για τις ισπανικές αρχές, το Γιβραλτάρ είναι μια βρετανική αποικία σε ισπανικό έδαφος που πρέπει να επιστραφεί στην Ισπανία.

Για τον ΟΗΕ, το Γιβραλτάρ είναι «μη αυτοδιοικούμενο έδαφος που αναμένει την αποαποικιοποίηση», η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπραγματεύσεις που ο ΟΗΕ συνιστά συνεχώς από το 1965.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών μερών διήρκεσαν δύο χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 γύροι επαφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Guardian ξεμπροστιάζει την Ελλάδα για τις «πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη»

Κυρ. Μητσοτάκης σε Β. Γιούροβα: Στηρίζουμε το Ισραήλ – Απαιτείται αυτοσυγκράτηση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας