7:30 Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Κομισιόν σε Παπανδρέου: Στην κυβέρνηση η ευθύνη για τις αποζημιώσεις από επιθέσεις λύκων

Κομισιόν σε Παπανδρέου: Στην κυβέρνηση η ευθύνη για τις αποζημιώσεις από επιθέσεις λύκων

Στην ελληνική κυβέρνηση εναπόκειται η ευθύνη για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις των λύκων, σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου σχετικά με την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων από τους λύκους.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε ζητήσει τη στήριξη της Κομισιόν και ρωτούσε αν η Επιτροπή προτίθεται να πάρει ιδιαίτερα μέτρα, (οικονομικά, κοινωνικά, ενίσχυσης υποδομών κ.α) λόγω της αναγκαιότητας ύπαρξης ισορροπίας στην παραγωγική και κοινωνική σύνθεση αυτών τον περιοχών.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει πράγματι την ανάκαμψη και επιστροφή των λύκων που αποτελεί σημαντική και αναγνωρισμένη επιτυχία, αποτελεί όμως πρόκληση για την κτηνοτροφία.

Στην ερώτηση αν προτίθεται να πάρει μέτρα για να υπάρξει μία ισορροπία στην παραγωγική και κοινωνική σύνθεση αυτών των περιοχών, ώστε οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, η Επιτροπή απαντά ότι η λήψη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα παραμείνει προϋπόθεση καίριας σημασίας για την επίτευξη ισόρροπης συνύπαρξης. Αναφέρει δε ότι ο κανονισμός 2021/2115 θεσπίζει τους κανόνες για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ.

Με βάση τις ανάγκες και τη στρατηγική που έχουν προσδιοριστεί, τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα εθνικά στρατηγικά σχέδια τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές δεσμεύσεις ή επενδύσεις, όπου μπορεί να είναι επιλέξιμες για στήριξη προληπτικές δράσεις και επενδύσεις για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από μεγάλους θηρευτές.

Στην ερώτηση αν η Επιτροπή προτίθεται να δώσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για να καλύπτεται πλήρως το ζωικό κεφάλαιο που χάνεται, η απάντηση αναφέρει ότι το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ περιλαμβάνει μια σχετική μη παραγωγική επενδυτική παρέμβαση που αφορά στην βιώσιμη διαχείριση και προστασία των μεγάλων θηλαστικών όπως οι αρκούδες, οι λύκοι, οι αγριόγατες, τα τσακάλια και τα ελάφια και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν. Επιπλέον, οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αντισταθμίζουν έως και το 100 % του άμεσου και έμμεσου κόστους των ζημιών που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη.

Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας «να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να προστατέψει το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων και να τους αποζημιώνει γρήγορα».

Όπως είπε, «το πρόβλημα με τους λύκους οδηγεί σε αδιέξοδο πολλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα αυτό από τα παιδικά τους χρόνια. Η αποκατάσταση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από την πολιτεία έχει μεγάλη γραφειοκρατία και πολλές φορές η κτηνοτρόφοι τα εγκαταλείπουν, διότι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποδείξουν τις απώλειες αυτές».

Ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «συρρίκνωση της υπαίθρου σε αυτές τις περιοχές», κάτι που αποδεικνύεται «περίτρανα» από τους αριθμούς της τελευταίας απογραφής και καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση να λάβει «ιδιαίτερα μέτρα (οικονομικά, κοινωνικά, ενίσχυσης υποδομών κ.α) λόγω της αναγκαιότητας, ώστε οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και παράλληλα να προσελκύσουν και άλλους να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα. Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι να συμβάλλουν με τον μόχθο και την αγωνία στη διατήρηση της οικολογικής αλυσίδας, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο λύκος και η ίδια η πολιτεία να δηλώνει απούσα από αυτή την κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στο Μαρτίνο!

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας