22:17 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Tα συμπτώματα της παραλλαγής «Eris» - «Ίσως χρειαστεί νέα δόση εμβολίου»

Κορωνοϊός: Tα συμπτώματα της παραλλαγής «Eris» - «Ίσως χρειαστεί νέα δόση εμβολίου»

Για τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής Eris του κορωνοϊού αλλά και για τους λόγους έξαρσης των κρουσμάτων μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Πρόκειται για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα με τον ΠΟΥ να την χαρακτηρίζει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Η κυκλοφορία της στην κοινότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό ενώ κρούσματα καταγράφονται σε 51 χώρες.

Η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, ανέφερε η Ματίνα Παγώνη. Χαρακτηριστικά είπε πως «οφείλεται στους Βρετανούς και στους υπόλοιπους τουρίστες, διότι στο εξωτερικό η παραλλαγή «Eris» βρίσκεται σε έξαρση. Σε εμάς, στην Ελλάδα, καλύπτει το 11% και ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι απλά». Εξήγησε πως «ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός, που “βασάνιζε” κατά τις άλλες παραλλαγές, εδώ δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».

Κορωνοϊός: Αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες
Η Ματίνα Παγώνη είπε πως στα νοσοκομεία υπάρχει μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ. Συμπλήρωσε επίσης πως «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη. Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε».

Αναφορικά με τα μέτρα που ίσως παρθούν από τον Σεπτέμβρη εάν η αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί, η Ματίνα Παγώνη είπε πως όταν ανοίξουν τα σχολεία και θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, τότε θα συζητηθούν πολλά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας επιπλέον δόσης εμβολιασμού για τον κορωνοϊό
Για το ενδεχόμενο ενός επιπλέον εμβολιασμού θα αποφασίσει «η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», είπε η Ματίνα Παγώνη. Πρόσθεσε επίσης πως «προσωπικά πιστεύω ότι και για τον κορωνοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού».

«Υπάρχει ένα ποσοστό αντισωμάτων, από τα προηγούμενα εμβόλια, που έχουμε στον οργανισμό. Γι’ αυτό και τώρα η αντιμετώπιση των υποπαραλλαγών του κορωνοϊού είναι τελείως διαφορετική γιατί ο κόσμος είναι κατά 75% εμβολιασμένος, δηλαδή με λίγα λόγια τα εμβόλια απεδείχθη ότι βοήθησαν πάρα πολύ», συμπλήρωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, εάν κάποιος νοσήσει τώρα από κορωνοϊό θα πρέπει να απομονωθεί και να μη βγαίνει έξω, για τέσσερις μέρες και από κει και πέρα θα μπορεί, αφού όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, να συνεχίσει τις διακοπές του.

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας