2:21 Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Λαϊκή: Στα ύψη οι τιμές - Το τρικ που χρησιμοποιούν έμποροι για να φαίνεται πιο χαμηλή η τιμή

Λαϊκή: Στα ύψη οι τιμές - Το τρικ που χρησιμοποιούν έμποροι για να φαίνεται πιο χαμηλή η τιμή

Εκτός από το κρύο “τσουχτερές” είναι και οι τιμές στις λαϊκές αγορές αυτή την εποχή σε πολλά λαχανικά και φρούτα. Κάποιοι έμποροι όμως χρησιμοποιούν ένα κόλπο για να φαίνεται πιο χαμηλή η τιμή σε κάποια προϊόντα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

  Το τρικ του μισού κιλού

Οι φράουλες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στους πάγκους. Αυτή την εποχή η τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη προσφορά.

Τι κάνουν λοιπόν κάποιοι έμποροι; Για να μην φαίνεται ότι η τιμή είναι 8 ή 7 ευρώ/κιλό κάνουν το τρικ του μισού κιλού. Συγκεκριμένα αναγράφουν με πολύ μικρά, συνήθως, γράμματα τιμή ανά μισό κιλό. Σε άλλες λαϊκές αγορές είδαμε στο παρελθόν να χρησιμοποιούν και την τιμή ανά κουτάκι φράουλες που επίσης δεν επιτρέπεται.

3,5 ευρώ βλέπει ο καταναλωτής αλλά στην άκρη με μικρά γράμματα γράφει το μισό κιλό

Η μέθοδος αυτή είναι παράνομη όπως μας ενημέρωσαν στελέχη της αγοράς αλλά και εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών. Οι έμποροι που μεταχειρίζονται τέτοιες μεθόδους όμως δεν πτοούνται. Στη λαϊκή αγορά του Μοσχάτου, 2 το μεσημέρι παρακαλώ, είδαμε και άλλον έμπορο να χρησιμοποιεί το ίδιο τρικ.

Ο έμπορος αυτός πουλάει ακόμα ακριβότερα τις φράουλες. 3,99 το μισό κιλό. Τον ακούσαμε μάλιστα να κάνει παρατήρηση σε μία ηλικιωμένη η οποία προσπαθούσε να διαλέξει μήλα Έδεσσας, τα οποία πωλούνταν “μόλις” 2 ευρώ και 99 λεπτά! “Μην τα ζουλάτε” της είπε.

Όσον αφορά τις τιμές στα άλλα οπωροκηπευτικά παρατηρούμε ότι στα περισσότερα προϊόντα η τιμή είναι πιο τσουχτερή σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά και πέρσι τέτοια εποχή.

Οι ντομάτες α΄κοστολογούνται 1,50 – 1.90. Τα αγγουράκια 1,55 – 1,90. Το λάχανο 1 – 1.30 το κιλό. Τα μαρούλια 50 -70 το ένα. Τα μπρόκολα 1,50 – 2.50 το κιλό ανάλογα με την ποιότητα.

Πιο οικονομικές είναι οι τιμές στα πορτοκάλια όπου στις 2 το μεσημέρι λίγο πριν το κλείσιμο της λαϊκής πωλούνταν 40 – 70 λεπτά/κιλό.

Δείτε το δελτίο τιμών χονδρικής πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε.

POS; Τι είναι αυτό;

Αν και από την 1η Μαρτίου θα είναι πλέον υποχρεωτική η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και μεταξύ τους, αλλά και με το my data της ΑΑΔΕ σε πολύ λίγους πάγκους είδαμε POS.  Ένας άνδρας μάλιστα που μόλις το είχε προμηθευτεί προσπαθούσε για αρκετή ώρα να μια γυναίκα εξυπηρετήσει. Τελικά χρειάστηκε τη βοήθεια ενός συναδέλφου του για να καταφέρει να κάνει τη χρέωση.

Ο παραγωγός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το POS που μόλις έχει προμηθευτεί. Φωτό από τη λαϊκή αγορά στα Καμίνια Πειραιά λίγες ημέρες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος, Άγγελος Δερετζής,διευκρίνισε πως μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη θα ανοίξει και 4ος κύκλος VOUTCHER, οπότε και οι πωλητές θα μπορέσουν να προμηθευτούν δύο κουπόνια αξίας 450 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεσολόγγι: Πυροβολισμό από κυνηγετικό όπλο φέρει η σορός του Μπάμπη – Στον ανακριτή και πάλι ο κρεοπώλης – Θα δώσει DNA

Ακρίβεια: Φέτα από χρυσάφι στα 17 ευρώ το κιλό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας