19:34 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

«Μάχη» δίνει η Ελλάδα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

«Μάχη» δίνει η Ελλάδα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Σήμερα ολοκληρώνεται το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο, στο οποίο συμμετέχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Είναι το τελευταίο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών, υπό την Ιρλανδική προεδρία, και καταβάλλεται προσπάθεια να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, με τον ίδιο τρόπο που η διαπραγμάτευση κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα ΚαλΠ μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που εξακολουθούν να μένουν ανοικτά, όπως για παράδειγμα: οι άμεσες ενισχύσεις, τα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο ορισμός του ενεργού αγρότη, η ύπαρξη οροφής, όπως επίσης και, η σταδιακή εσωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μέσα σε κάθε περιφέρεια κάθε χώρας και μεταξύ των γεωργών της κάθε περιφέρειας, η διάρθρωση και ο τύπος των ενισχύσεων, όπως επίσης και θέματα που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη, τη συνδεδεμένη ενίσχυση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και θέματα του Κανονισμού για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς γεωργικών προϊόντων. Επίσης, στην φύτευση αμπέλου, την αποθεματοποίηση και φυσικά την ποσόστωση της ζάχαρης συζητήθηκαν τα ανοικτά ακόμα θέματα που αφορούν τους νέους αγρότες.

Μάλιστα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών ο Ελληνας υπουργόε συναντήθηκε, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρη Μελά, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Νέων Αγροτών (CEJA) Joris Baecke (φωτο).

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στο Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή το σημερινό πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», ενώ συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα θέματα των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, καθώς για τη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο η ορεινή Ελλάδα, όσο και η νησιώτικη, και μια σειρά άλλων θεμάτων χρηματοδοτικών διατάξεων που αφορούν στον οριζόντιο κανονισμό.

«Η χώρα μας με τεκμηριωμένες θέσεις και αντικειμενικά δεδομένα συμβάλλει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ στο πλαίσιο της Ιρλανδικής Προεδρίας, η οποία τελειώνει την 1η Ιουλίου 2013. Την Προεδρία για το επόμενο εξάμηνο αναλαμβάνει η Λιθουανία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αθανάσιος Τσαυτάρης και συνέχισε λέγοντας ότι: «η χώρα μας κάνει προσπάθεια να υιοθετηθεί μια νέα ΚΑΠ που θα υποστηρίζει τις βασικές αρχές της αειφορίας, της ποιότητας, της ιδιαιτερότητας της χώρας μας, φυσικά να υποστηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία και να αποτελέσει με τον τρόπο αυτό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας, και της εθνικής μας οικονομίας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Η αντιμετώπιση διαρθωτικών αδυναμιών του πρωτογενούς μας τομέα και ο κατάλληλος σχεδιασμός για την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από την ανεργία για νέους ανθρώπους, επιστήμονες και άνεργους των πόλεων που επιζητούν μονιμότερη απασχόληση κα αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας.»

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας