8:53 Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Μετράει δυνάμεις ο Τσίπρας με το "Βόρεια Μακεδονία". Τα στρατόπεδα "υπέρ και κατά" αλλά και οι αντιδράσεις

Μετράει δυνάμεις ο Τσίπρας με το "Βόρεια Μακεδονία". Τα στρατόπεδα "υπέρ και κατά" αλλά και οι αντιδράσεις

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει λόγο για διπλωματική νίκη έναντι των Σκοπίων με την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, ωστόσο ήδη οι αντιδράσεις από το βράδυ της Τρίτης παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας. Είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα τραβήξει το σχοινί μέχρι το άκρο, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η συμφωνία που έκανε ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, η στάση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν οποιοδήποτε όνομα περιέχει την ονομασία “Μακεδονία” αλλά και οι εκδηλώσεις αντίστασης από μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, φέρνουν τον Πρωθυπουργό να δοκιμάζει τις δυνάμεις του αλλά παράλληλα να διχάζει και τον κόσμο με την επιλογή της συγκεκριμένης ονομασίας.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία είναι γραμμένη και στα αγγλικά και στα σλαβικά και εστάλη στον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την ενέκρινε με χαρά. Το όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στα σλαβικά Severna Makedonija.

Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρίνηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα. Ως τέτοια, η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την συγκεκριμένη γλώσσα – ως τοπικό ιδίωμα – εδώ και 40 χρόνια.

Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Θα απαλειφθούν από το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας αναφορές που έχουν να κάνουν με την προστασία μακεδονικών.

Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα

Με ορίζοντα το Φθινόπωρο, τα τέσσερα βήματα που θα μεσολαβήσουν για Αθήνα και ΠΓΔΜ είναι τα εξής:

  • Υπογραφή της  συμφωνίας στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών κκ Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 16 Ιουνίου.
  • Κύρωση της συμφωνίας από τον Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ
  • Στις 25-26 Ιουνίου το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ  θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία»
  • Στις 28-29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δοθεί το θετικό μήνυμα στην «Severna Makedonija» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
  • Στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία (Severna Makedonjia) στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική ) και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία τότε θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ.

Ερχονται μαζικές αντιδράσεις

Σε επαγρύπνιση βρίσκονται όλοι οι σύλλογοι της Βορείου Ελλάδος και σύντομα θα διοργανωθούν νέα συλλαλητήρια κατά του ονόματος που προτείνεται για τα Σκόπια. Ηδη μέσω των social media οργανώνονται δράσεις με την δυσφορία να είναι έκδηλη.

Ετοιμάζει πρόταση μομφής η αντιπολίτευση

Το Μέγαρο Μαξίμου, η Βουλή και τα κομματικά επιτελεία αναζητούν την ημέρα που θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις με την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας.

Με τα εως τώρα δεδομένα η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή καθώς η Πέμπτη παρουσιάζει διαδικαστικές δυσκολίες.

Την ίδια ώρα στους διαδρόμους του κοινοβουλίου διακινούνται σενάρια που θέλουν την αξιωματική αντιπολίτευση να διερευνά επιπρόσθετες κοινοβουλευτικές κινήσεις προκειμένου να αναδείξει τις ανυπέρβλητες πολιτικά αντιθέσεις των κυβερνητικών εταίρων στο «Σκοπιανό».

Τα πρωτοσέλιδα με στάση υπέρ αλλά και κατά της συμφωνίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας