5:35 Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

ΜΙ5: Η Βρετανία απέτρεψε 31 τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια

ΜΙ5: Η Βρετανία απέτρεψε 31 τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν θα τονώσει το «ηθικό» των εξτρεμιστών που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλα σημεία του κόσμου και θα μπορούσε ξανά να τους παρέχει μία βάση για να λειτουργήσουν όπως έκαναν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, προειδοποίησε ο επικεφαλής της MI5.

Η τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία είναι αληθινή, τόνισε ο Κεν ΜακΚάλουμ μιλώντας στο BBC. «Αντιμετωπίζουμε μια διαρκή παγκόσμια μάχη για να νικήσουμε τον εξτρεμισμό και να λάβουμε τα μέτρα μας κατά της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της MI5.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις στη Βρετανία έγιναν το 2017. Στην τετραετία που μεσολάβησε, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποτρέψει 31 σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία, δήλωσε ο ΜακΚάλουμ. Τέτοιοι μαχητές θα μπορούσαν να εμπνευστούν από την επιτυχία των Ταλιμπάν.

Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για σχέδια εξτρεμιστών ισλαμιστών, αλλά ολοένα περισσότερες είναι και από οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες, εξήγησε. «Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρειάστηκε να αποτρέψουμε έξι σχέδια επίθεσης που ήταν σε τελικό στάδιο. Οπότε, λυπάμαι που το λέω, η τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία είναι κάτι υπαρκτό και διαρκές», συμπλήρωσε.

«Από τη μία ημέρα στην άλλη μπορεί να έχεις μια ψυχολογική ώθηση, μια τόνωση του ηθικού των εξτρεμιστών εδώ ή σε άλλες χώρες, οπότε πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», τόνισε. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν θα έχουν ενθαρρύνει και εμψυχώσει κάποιους από αυτούς τους εξτρεμιστές», συμπλήρωσε.

Πέρα όμως από την τόνωση του ηθικού, τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «ανασύστασης» των τρομοκρατών που θα αποτελέσουν ξανά απειλή με καλά καταστρωμένα σχέδια «όπως εκείνα που αντιμετωπίσαμε την 11η Σεπτεμβρίου και τα χρόνια που ακολούθησαν».

Διαβάστε ακόμη 

Κατάρ προς Ταλιμπάν: Δεσμευτείτε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η τρομοκρατία των Ισλαμιστών στην Ευρώπη ζει και βασιλεύει

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας