16:10 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Νεκροταφείο στα Καλύβια: Πασίγνωστα μαιευτήρια πίσω από τη «φάμπρικα» με τις παράνομες ταφές!

Νεκροταφείο στα Καλύβια: Πασίγνωστα μαιευτήρια πίσω από τη «φάμπρικα»  με τις παράνομες ταφές!

Τρία πολύ γνωστά μαιευτήρια των Αθηνών, ένα των νοτίων προαστίων και δύο των βορείων, εμπλέκονται στην απίστευτη υπόθεση με το παράνομο νεκροταφείο, βρεφών αλλά και ενηλίκων, που έστησε στα Καλύβια ο παλαιοημερολογίτης ιερέας Δημήτρης Ράικος, προφασιζόμενος ότι το ακίνητο που ζει με τη γυναίκα του και τα 13 παιδιά του είναι μοναστήρι! Εκτός από τα πασίγνωστα μαιευτήρια τα οποία σε συνεργασία με συγκεκριμένα γραφεία τελετών οδηγούσαν ανυποψίαστους γονείς στο «νεκροταφείο», στην υπόθεση εμπλέκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων Σαρωνικού και Αμαρουσίου που εξέδιδαν τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου χωρίς να ελέγχουν πού πραγματοποιούνται οι ταφές.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Η απίστευτη υπόθεση με το νεκροταφείο βρεφών και ενηλίκων που έστησε ο παλαιοημερολογίτης ιερέας Δημήτρης Ράικος στα Καλύβια – Εμπλέκονται συγκεκριμένα γραφεία τελετών καθώς και δημοτικές υπηρεσίες!


Έρευνα

Την ίδια στιγμή η εισαγγελική έρευνα η οποία «ξεβάλτωσε» μετά τις αποκαλύψεις της εκπομπής «Αλήθεια με τη Ζήνα» αναμένεται να αποκαλύψει το βάθος της φρικιαστικής υπόθεσης, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς κανείς δεν ξέρει τα μυστικά που είναι κρυμμένα στα χώματα των Καλυβίων. Εκεί όπου μια πρόχειρη επιγραφή παρουσιάζει την κατοικία του ιερέα ως μοναστήρι, το οποίο δήθεν ανήκει στη Μονή Εσφιγμένου. Ειδοποιός διαφορά ότι κανείς από τους μοναχούς του Αγίου Όρους δεν αναγνωρίζει τον συγκεκριμένο χώρο ως μοναστήρι ή μετόχι, αλλά και το γεγονός ότι ακόμη και εάν επρόκειτο για μοναστηριακό χώρο δεν δίδεται το δικαίωμα ταφής σε κανέναν άλλον πλην των «ενοίκων» της Μονής οι οποίοι κοιμήθηκαν! Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο ιερέας, ζει και βασιλεύει, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του.

Μερικοί από τους τάφους βρεφών και νεογνών

Το μεσημέρι της Παρασκευής εισαγγελική λειτουργός, συνοδεία αστυνομικών, έκανε ντου στο παράνομο νεκροταφείο των Καλυβίων. Από μέσα σήκωσε ολόκληρο το αρχείο του Δημήτρη Ράικου. Οι έρευνες, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, θα συνεχιστούν προς πάσα κατεύθυνση, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκταφές προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έχει ταφεί πού. Καθ’ όλα αξιόπιστη πηγή της Εισαγγελίας έλεγε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι έχουν σχηματισθεί περισσότερες από μία δικογραφίες. Η ουσία πάντως είναι ότι παρά το γεγονός πως είχε υποβληθεί μήνυση από τον πρώην γαμπρό του ιερέα, Ταξιάρχη Πιτταρά, από τις 4 Φεβρουαρίου 2021, έως ότου υπάρξει η δημοσιογραφική έρευνα η υπόθεση τελμάτωνε στα γραφεία της Εισαγγελίας. Το ίδιο και οι ευθύνες τις οποίες ενδεχομένως έχουν δημοτικοί υπάλληλοι, γραφεία τελετών και φυσικά στελέχη των μαιευτηρίων που οδηγούσαν χαροκαμένους γονείς στο παράνομο νεκροταφείο.

Καταγγελίες

Η υπόθεση ήταν γνωστή στις Αρχές από τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από μήνυση που κατέθεσε ο κ. Ταξιάρχης Πιτταράς, γαμπρός του ιερέα, ο οποίος βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του και μητέρα των παιδιών τους. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια κινητοποίηση από δικαστική αρχή. Ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο έκανε καταγγελία για το ίδιο θέμα και στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου, την οποία δημοσιεύει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».
Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο 34ο χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου στα Καλύβια Αττικής βρίσκονται αυθαίρετες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων παράνομο νεκροταφείο (σε δύο τμήματα – για ενήλικες και παιδιά) και εκκλησία (Παναγία Γοργοεπηκόου – παλαιό ημερολόγιο) με υπεύθυνο τον κ. Δημήτριο Ράικο…».
Όταν είδε ότι δεν έχει γίνει κάποια αυτοψία ή άλλη ενέργεια από την Πολεοδομία, ο καταγγέλλων έστειλε έγγραφο και στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Σε αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αρμόδιο υπάλληλο αλλά και με τον δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει λάβει κάποια απάντηση».

Χρειάστηκε να κάνει καταγγελία στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για να κινητοποιηθούν τελικά οι αρμόδιες Αρχές.

 

Η κύρια είσοδος του σπιτιού -νεκροταφείου το οποίο ο ιερέας υποστηρίζει ότι παραμένει Μετόχι της Μονής Εσφιγμένου

Αυτοψία

Η «Μ» πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο και συνομίλησε με τον ιερέα και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση.
Μετά την μπλε, συρόμενη πόρτα δεξιά και αριστερά στον διάδρομο υπάρχουν δεκάδες τάφοι, κυρίως βρεφών αλλά και ενηλίκων. Άλλοι είναι περιποιημένοι και άλλοι παντελώς απεριποίητοι δίπλα σε μπάζα και διάφορα υλικά. Υπάρχει και μια μικρή εκκλησία. Μόλις όμως ανοίξαμε την πόρτα διαπιστώσαμε ότι στο εσωτερικό της έχουν ρίξει διάφορα πράγματα, μέχρι και παλιά παπούτσια!

Η εικόνα που παρουσιάζει το εσωτερικό από το εκκλησάκι μετά την κύρια είσοδο

Στον διάδρομο που οδηγεί στον κυρίως ναό υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα δεξιά και αριστερά. Στο πίσω μέρος υπάρχουν και άλλοι τάφοι, ενηλίκων.

Πριν φτάσει κανείς στον κυρίως ναό αντικρύζει αυτή την εικόνα – Τα λόγια είναι περιττά…

«Πήρα την ευλογία της Μονής Εσφιγμένου»

Ο ιερέας της εκκλησίας των «Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών», πατήρ Δημήτρης Ράικος, μας είπε ότι όσα κάνει είναι νόμιμα, όπως και το νεκροταφείο.

Ο ιερέας Δημήτρης Ράικος

Υποστηρίζει πως πρόκειται για παλαιό Μετόχι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους: «Ήρθα κατ’ εντολήν του πνευματικού μου πατέρα και η γερόντισσα έκανε την κίνηση με εντολή του πατρός Ευθυμίου να μας δώσει αυτόν τον χώρο. Το μοναστήρι ονομάζεται Παναγία Γοργοϋπήκοος. Από το ’70 μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει άπορους μοναχούς, κυρίως μοναχές, οι οποίοι δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίνη». Αναφερόμενος στους τάφους μας είπε: «Είναι κάτι βρεφάκια, επειδή έχουν υπερκορεστεί τα νεκροταφεία Α΄, Β΄ Γ΄, δεν υπάρχουν θέσεις γι’ αυτά τα παιδιά. Συνεννοήθηκα και έρχονται εδώ οι γονείς και τα ενταφιάζουν. Έχουν δικαίωμα οι Ιερές Μονές και τα Μετόχια να έχουν χώρο ενταφιασμού. Πήγα στους δικηγόρους του υπουργείου και πήρα τη διάταξη».

Όπως λέει, το «μοναστήρι» από το 1970, πολύ πριν πάει ο ίδιος εκεί, είχε άδεια ταφής από τον τότε Αρχιεπίσκοπο. Στην ερώτηση που του κάναμε αν υπάρχουν κάποια έγγραφα που να πιστοποιούν ότι πρόκειται για Μετόχι και αν υπάρχει άδεια ταφής, μας είπε ότι «όλα τα έγγραφα αυτά κάηκαν σε φωτιά η οποία έχει καταγραφεί στα αρχεία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής». Ο ίδιος επισήμανε ότι «ακόμα και η γερόντισσα Φεβρωνία και ο πάτερ Παΐσιος (καμία σχέση με τον Άγιο Παΐσιο) είχαν θάψει εκεί την αδελφή και τον γαμπρό της ως πρώτους αποβιώσαντες. Εκεί έθαψα εγώ και τη γερόντισσα και τον γέροντα Παΐσιο. Ακολουθούσαν κάποια πνευματικά μου παιδιά που ήταν ευεργέτες της μονής».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο βίντεο ντοκουμέντο για την εγκατάλειψη του βρέφους

Εισαγγελική παρέμβαση σήμερα για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια


Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πήρε την ευλογία της Μονής Εσφιγμένου και την άδεια να διαμείνουν στο Μετόχι. Σε νέα επικοινωνία που είχαμε μετά την εισαγγελική παρέμβαση, ο ιερέας μας είπε: «Οι αστυνομικοί ζήτησαν αρχικά τις άδειες ταφής των παιδιών. Εγώ τους έβαλα να φωτοτυπήσουν όλες τις άδειες που έχω στην κατοχή μου. Λείπανε 2-3 και θα τους τηλεφωνήσω να έρθουν να τις πάρουν κι αυτές. Μετά ήρθαν για να τις παραλάβουν παρουσία εισαγγελέα. Έφτιαξα ένα χαρτί γι’ αυτά που τους παρέδωσα. Τους είπα επίσης ότι τους έδωσα τον νόμο για τα περί ταφής και δεν μου τον έχουν γυρίσει πίσω».

νεκροταφείο

Τάφοι ενηλίκων που βρίσκονται στο πίσω μέρος της “μονής”

Ο ίδιος δηλώνει εξοργισμένος από αυτά που ακούγονται: «Κάποια στιγμή θα λήξει η σιωπή μου και μετά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» λέει.

Όπως μας είπε, τελεί μεν σε αργία λόγω της επιβαρυμένης υγείας του, αλλά έχει λάβει άδεια να ιερουργεί όποτε χρειαστεί στον ναό που βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο και σε άλλους που ανήκουν στην εκκλησία των «Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών», όπως αποκαλούνται. «Να κάνεις ένα καλό, να μην παίρνεις ούτε δεκάρα και να σου λένε ότι ‘‘είναι από πίσω επιχειρήσεις’’ και ότι όλοι παίρνουν πακτωλούς χρημάτων» αναφέρει.
Ο ιερέας μας είπε ότι στον χώρο υπάρχουν 52 τάφοι και 15 για τους ενήλικες. «Δεν έχω ζητήσει χρήματα. Οι γονείς πλήρωσαν στο γραφείο κηδειών που δεν έχει καμία σχέση με μένα και το μοναστήρι. Απλά ήρθαν εδώ, έβαλαν το παιδάκι τους, εγώ τους είπα παρηγορητικά λόγια και έφυγαν. Οι περισσότεροι έχουν έρθει επανειλημμένως και έχουν κάνει τρισάγιο» σημείωσε. Αναφερόμενος στον γαμπρό του που τον μήνυσε, υποστηρίζει ότι το έκανε για προσωπικούς του λόγους. Τον κατηγορεί μάλιστα ότι χτυπούσε και κακομεταχειριζόταν την κόρη και τα παιδιά του.
«Έχει πέσει μια ενορχήστρωση ψεμάτων, όπου δυστυχώς και δημόσια πρόσωπα πέφτουν σε μεγάλες λακκούβες» κατέληξε.

Οργισμένοι
Η «ΜΠΑΜ» μίλησε και με συγγενικά πρόσωπα του ιερέα, τα οποία δεν έκρυψαν την οργή τους για όσα ακούγονται: «Μέχρι και για τα χορταράκια στους τάφους είπαν, λες και δεν μπορούν να αναθέσουν σε κάποιον τρίτο τη συντήρηση, όπως γίνεται στα άλλα νεκροταφεία ή να τους περιποιηθούν οι ίδιοι» μας είπε συγγενής του ιερέα.

«Θάβει παράνομα»

O μηνυτής Ταξιάρχης Πιτταράς ,γαμπρός του ιερέα

Ο καταγγέλλων Ταξιάρχης Πιτταράς είπε ότι ο παλαιοημερολογίτης ιερέας πεθερός του «εδώ και 25 χρόνια θάβει παράνομα ανθρώπους. Μεγάλους, παιδιά, ακόμα και βρέφη. Δεν είναι μοναστήρι αυτό. Ένα σπίτι με εκκλησία είναι. Ο κύριος κοκορεύεται ότι γι’ αυτά που κάνει έχει άδειες. Έχω ενημερώσει και τη Σύνοδό του, αλλά και από εκεί δεν είδα τίποτα. Για την ψυχή της μάνας του δεν τα κάνει, οικονομάει. Είναι γύρω στους 70 τάφους. Μόνο τα παιδάκια πρέπει να είναι πάνω από 30» λέει.
Ο Αλέξανδρος Κατσιφός, δικηγόρος του καταγγέλλοντος, μας είπε ότι πρόκειται για «καταφανή παραβίαση σωρείας υγειονομικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας».

«Κάναμε μήνυση»

Πέτρος Φιλίππου Δήμαρχος Σαρωνικού

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ» ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για ιδιωτικό χώρο που δεν υπάγεται στην εκκλησία. «Ο δήμος μας, όπως και όλοι οι δήμοι στη χώρα είναι υπεύθυνοι για τα νεκροταφεία τα οποία λειτουργούν επίσημα. Τώρα αν κάποιος έχει πάει και έχει θάψει στην αυλή του σπιτιού του, εμείς δεν εμπλεκόμαστε σε αυτό. Αυτή είναι μια παράνομη διαδικασία. Την έχει κάνει μόνος του, δεν ξέρω για ποιο λόγο. Από πέρυσι εμείς που είχαμε μία καταγγελία και εμείς και η Αστυνομία είχαμε κάνει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν άδειες γι’ αυτούς που έχουν θαφτεί εκεί. Με ποιον τρόπο έχει πείσει τον κόσμο να πάνε να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους εκεί δεν το ξέρω. Ο μόνος λόγος που σκέφτομαι ότι μπορεί να το έχει κάνει είναι για τα χρήματα» κατέληξε ο κ. Φιλίππου.

Γρηγόρης Λέων: «Απολύτως παράνομο»

«Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από την ελληνική νομοθεσία κάποιος ιδιώτης να κατασκευάσει ή να δημιουργήσει ένα νεκροταφείο» μας είπε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γρηγόρης Λέων, αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν τα νεκροταφεία στον Δήμο της Αθήνας.

 

Γρηγόρης Λέων – Ιατροδικαστής – Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

«Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Αρμοδιότητα για τη δημιουργία και διαχείριση νεκροταφείων έχει ο δήμος και η κοινότητα παλαιότερα» τόνισε. Μπορούν να έχουν ακόμα τάφους οι ιερές μονές, στους οποίους όμως ενταφιάζονται κυρίως οι μοναχοί, και τα ευαγή ιδρύματα, στα οποία όμως προβλέπεται να υπάρχει ο τάφος μόνο του ιδρυτή τους (σ.σ. ο νόμος αυτός έγινε κυρίως -όπως λένε- για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στο ομώνυμο ίδρυμα).
Όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων, όλα τα κοιμητήρια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους κανόνες για λόγους δημόσιας υγείας. Αναφερόμενος στην αναμονή που υπάρχει για την ταφή μάς είπε ότι είναι ολίγων ημερών για τους ενήλικες. «Για τα έμβρυα και τα μωρά άνω των 180 ημερών μέχρι δύο ετών στο Γ΄ Νεκροταφείο υπάρχει ειδικό τμήμα το οποίο πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα περίπου πέντε κηδείες. Για τα μωρά και έμβρυα κάτω των 180 ημερών υπάρχει διαφορετική διαδικασία. Και γι’ αυτά υπάρχουν ειδικοί χώροι» ανέφερε.

 

Σοκαρισμένοι οι γονείς των βρεφών!

νεκροταφείο

 

Την έντονη οργή και αγανάκτησή τους εξέφρασαν γονείς βρεφών και εμβρύων οι οποίοι έθαψαν τα αγγελούδια τους στο συγκεκριμένο νεκροταφείο:

«Όταν άκουσα την είδηση αισθάνθηκα αγανάκτηση. Παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων» αναφέρει ο πατέρας διδύμων τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα στους έξι μήνες: «Τα παιδιά γεννήθηκαν με κανονικό τοκετό και έζησαν περίπου τρεις ώρες. Από το νοσοκομείο μας έδωσαν κάποιο γραφείο κηδειών. Τηλεφωνήσαμε εκεί, ζητήσαμε να γίνει κανονικά η ταφή. Πήγαμε σε ένα μοναστήρι, το οποίο μου φάνηκε πολύ παράξενο. Νόμιζα ότι είναι κάποιος χώρος που ανήκει στο Μοναστήρι της Γοργοϋπηκόου, αλλά εκεί που πήγαμε ήταν ένα παλιό κτίριο εγκαταλελειμμένο. Δεν μας ενημέρωσε κανείς ότι ο χώρος ανήκει στους παλαιοημερολογίτες. Τα μωρά τα είχαν σε ένα κουτί, τυλιγμένα με γάζες. Όταν πήγαμε εκεί ο ιερέας είχε μια αδιάφορη στάση. Ακούμπησε σε μια κολόνα και άρχισε να ψέλνει. Όσες φορές πήγα για να κάνουμε ένα τρισάγιο μνημόσυνο στα παιδιά δεν τον βρήκα. Εμείς πληρώσαμε 500 ευρώ στην κυρία που είχε το γραφείο κηδειών, μας είπε ότι θα τα αναλάβει όλα και όταν πήγαμε εκεί μας είπε ‘‘να κανονίσουμε και με τον άνθρωπο που δουλεύει για να μας τα φτιάξει αυτά’’».

νεκροταφείο

Αυτό τώρα θεωρείται τάφος για βρέφος;

Σοκ

«Το μωράκι μου χάθηκε την 20ή εβδομάδα τον Φεβρουάριο του 2020» αναφέρει σοκαρισμένη η μητέρα του. «Έγινε κανονική γέννα. Είχα αφήσει τα στοιχεία μου στο μαιευτήριο και με πήραν από το γραφείο κηδειών και μου είπαν ότι υπάρχει επιλογή ταφής σε κοιμητήριο ή σε ένα μοναστήρι. Επέλεξα το μοναστήρι νομίζοντας ότι είναι καλύτερα. Η ταφή έγινε τον Μάιο. Μας είπαν ότι περίμεναν να μαζευτούν κι άλλα βρεφάκια για τη διαδικασία, γιατί έπρεπε να είναι πολλά μαζί!» είπε η γυναίκα. «Έγινε απλώς μια ταφή, δεν διαβάστηκε και μας είπε η κυρία όποτε θέλουμε να περάσουμε για να διαβαστεί το μωρό. Τότε είχε πολύ λίγα βρεφάκια. Μετά από τρεις μήνες που πήγα ξανά είχε πάρα πολλά».

 

νεκροταφείο

Ένα βρεφικός τάφος ,εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες

Ένας άλλος γονέας είπε ότι του πρότεινε τη μονή ένα γραφείο κηδειών: «‘‘Έχω ένα καλό μοναστήρι’’ μου είπε η συγκεκριμένη από το γραφείο κηδειών. Δεν μου γέμισε το μάτι, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κι αλλιώς. Πλήρωσα 370 ευρώ. Ο τάφος του παιδιού μου ήταν μια τρύπα στο χώμα και μου λένε ‘‘εδώ είναι’’. Τι είναι το παιδί; Μια ψυχούλα. Ευτυχώς είμαι οικοδόμος, τα έφτιαξα όλα μόνος μου. Πηγαίναμε να ανάψουμε το καντηλάκι και είδαμε ανθρώπους να ψάχνουν να δουν το παιδί τους. Λέγαμε ‘‘δεν είναι κατάσταση αυτή με τα παλιοσίδερα και τα σκουπίδια εδώ’’». Όπως είπε ο ίδιος έχει κάνει καταγγελία στην Αστυνομία στις 13 Ιουνίου καθώς είχε ξεθαφτεί ένα μωρό: «Ήταν ένα κοριτσάκι φασκιωμένο μαζί με μια φωτογραφία. Κάλεσα το 100. Τους λέω, αλεπού, σκύλος ή άνθρωπος το ξέθαψε. Ο ίδιος προσπάθησε να πάρει το έμβρυο από εκεί, αλλά από το γραφείο κηδειών του είπαν ότι «δεν γίνεται και ότι δεν πρόκειται να βρούμε τίποτα. Έχουμε αρχίσει και αμφισβητούμε γενικά άμα είναι το παιδί μου εκεί πέρα. Νιώθω εξαπατημένος από όλες τις πλευρές γι’ αυτό που έγινε» τόνισε.

 

νεκροταφείο

Τάφοι δίπλα σε μπάζα και κάθε λογής αντικείμενα

«Επτά μωρά»

Μια απίστευτη εικόνα μετέφερε μια γυναίκα που έχασε το μωράκι της στον 5ο μήνα της κύησης. «Μας είπαν για ένα μοναστήρι στα Καλύβια. Το θάψαμε μία εβδομάδα μετά τον θάνατό του. Ήμουν παρούσα στην ταφή. Δεν το ξέραμε νωρίτερα το μοναστήρι, τυχαία πήγαμε τη συγκεκριμένη μέρα που έγινε η ταφή. Δεν έγινε κάποια Λειτουργία. Το μωρό μου ήταν σε ένα κουτί μακρόστενο, στο οποίο ήταν συσκευασμένα επτά μωρά υποτίθεται, το ένα πάνω στο άλλο. Έχω πάθει σοκ, κλαίω» είπε.

Ο Βαρθολομαίος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, είπε ότι γίνεται έρευνα για το αν πρόκειται όντως για Μετόχι της Μονής ή όχι: «Μείναμε έκπληκτοι από το γεγονός που αποκαλύφθηκε πίσω από αυτήν τη μάντρα που ήταν ερμητικά κλειστή για χρόνια».

νεκροταφείο

Στο αυτοσχέδιο “κοιμητήριο” συναντά κανείς  ταφάκια βρεφών παντελώς εγκαταλελειμμένα δίπλα σε απόλυτα φροντισμένα

Γραφεία τελετών

Επικοινωνήσαμε με ιδιοκτήτη γραφείου τελετών που είχε αναλάβει τις ταφές πέντε ενηλίκων. Η τελευταία έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Όπως μας είπε, ξέρει ότι ο συγκεκριμένος ιερέας δεν ζητά χρήματα από τους συγγενείς των νεκρών. Εξέφρασε μάλιστα την απορία γιατί στοχοποιούνται τα γραφεία τελετών καθώς, όπως λέει, έτσι κι αλλιώς τα χρήματα που λαμβάνουν είναι αυτά που προβλέπονται. Η ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών που συνεργάζεται με τον ιερέα και κάνει ταφές εμβρύων και βρεφών είπε ότι είναι όλα νόμιμα. «Αν κάποιο ληξιαρχείο έχει πρόβλημα δεν θα μου έβγαζε άδεια ταφής. Στα έγγραφα καταχωρίζεται ως χώρος ταφής η Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου» ανέφερε.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας