More

  Ο εκβιαστής του Ιπποκρατείου

  Με πολιτικούς πάτρωνες αλλά και επιχειρηματίες, γνωστούς έμπορους ιατρικών ειδών, συγχρωτιζόταν ο Κ.Τ., επικεφαλής της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο «Ιπποκράτειο», ο οποίος συνελήφθη για «φακελάκι» και παραπέμφθηκε σε τακτική ανάκριση.

  Ρεπορτάζ Πέτρος Κουσουλός    

  • ∆ικογραφία-σοκ για πασίγνωστο καρδιοχειρουργό ο οποίος συνελήφθη για φακελάκια • Οι πολιτικοί συµπαίκτες του, ο αντιδήµαρχος και ο επιχειρηµατίας µε τα ιατρικά είδη • Όλοι οι διάλογοι-«φωτιά»

  Η δικογραφία που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» όζει από έκνομες ενέργειες, καταγγελίες για εκβιασμούς αλλά και 21 DVD, 19 CD και δύο βίντεο. Οι πρακτικές που ακολουθούσε, όπως τουλάχιστον καταγράφονται από τη δικογραφία, προκαλούν σοκ. Έχοντας ως μεσάζον γνωστό στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ∆ήμο της Νοτίου Ελλάδος αλλά και ιδιώτες, ο συγκεκριμένος ιατρός φέρεται να «παζάρευε» και τηλεφωνικά ασθενείς που θα χειρουργούσε! «Πόσα να του πάρουμε;», ακούγεται να λέει σε συνομιλία του με τον φερόμενο ως συνεργό, αντιδήμαρχο, αναφερόμενος σε περίπτωση 85χρονου καρδιοπαθή ο οποίος έχριζε άμεσης νοσηλείας.

  Ανατριχιαστική είναι και η επιστολή εργαζομένων, ιατρών και μη, που απεστάλη στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να απευθύνουμε σε εσάς για να σας γνωρίσουμε κάποια πράγματα από τα πολλά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο και συγκεκριμένα στην καρδιοχειρουργική κλινική. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από γιατρούς και νοσηλευτές του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που ντρεπόμαστε πια να κυκλοφορούμε στο ίδιο μας το σπίτι, δηλαδή το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, από τα τερτίπια ενός επίορκου γιατρού. Είναι κοινό μυστικό σε όλο το νοσοκομείο αλλά και σε ανθρώπους που κατά καιρούς αναγκάστηκαν να δεχθούν τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης κλινικής, ότι αν δεν δώσεις ‘‘φακελάκι’’, δουλειά δεν γίνεται…», αναφέρει η καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία παρουσιάζει τον συλληφθέντα γιατρό ως τον «Χίτλερ» του νοσοκομείου, ο οποίος προκειμένου να σώσει ζωές ασθενών φέρεται να ζητούσε «φακελάκια» από συγγενείς τους, για να πραγματοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις.

  Κοινός εκβιαστής

  Στην καταγγελία του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του «Ιπποκρατείου» προς την ΕΛ.ΑΣ. ο Κ.Τ. περιγράφεται ως κοινός εκβιαστής. Ως ο γιατρός ο οποίος δεν χρηματιζόταν μόνο προκειμένου να προχωρεί σε επεμβάσεις αλλά είχε στήσει ένα δίκτυο με γιατρούς άλλων νοσοκομείων, αλλά και πολιτειακούς παράγοντες, όπως ο αντιδήμαρχος μεγάλου ∆ήμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια. Παράλληλα, τον εμφανίζουν ως άμεσο συνομιλητή πολύ γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος εμπορεύεται ιατρικά είδη. «Τέλος, μέσω υπερκοστολόγησης υγειονομικού υλικού, ζημιώνει το ελληνικό ∆ημόσιο όλα αυτά τα χρόνια με χιλιάδες ευρώ, θα τολμούσαμε να πούμε εκατομμύρια…», αναφέρεται στην καταγγελία.

  Ιπποκράτειο

  Οι διάλογοι-σοκ

  Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε υπάρχει πλήθος τηλεφωνικών διαλόγων του καρδιοχειρουργού με πολιτικά πρόσωπα, αλλά και ιδιώτες που φέρονται να του «στέλνουν» ασθενείς για τους οποίους γίνεται κουβέντα σχετικά με τα πόσα χρήματα θα πάρει ο γιατρός. Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική συνομιλία στις 26/08/20  με αντιδήμαρχο  σε ∆ήμο της Νότιας Ελλάδας αναφέρθηκαν τα εξής:

  Αντιδήμαρχος:… Αυτή που σου έστειλα προχθές, έκλεισε οριστικά σε σένα. Της λέω, δεν στα ‘πα, να μην πας στους άλλους. Μου λέει, εξαίρετος άνθρωπος και σε πήρα γιατί θα σου στείλω την άλλη εβδομάδα άλλους δύο.

  Καρδιοχειρουργός: Ναι, την άλλη εβδομάδα όμως, δεν θα είμαι, ρε συ …. Θα πάρω μια άδεια να πάω για κυνήγι.

  Α: Τη μεθεπόμενη. Θα τους κρατήσω, θα τους κρατήσω και θα αρχίσουμε να το δουλεύουμε. Τώρα που είμαι και αντιδήμαρχος κάτω, να, να στον φίλο μου τον… (σ.σ.: αναφέρει το όνομα), που τον αγαπάω.

  Κ: Άριστα. Βεβαίως.

  Α: Προ ημερών σου είχε τύχει και ο… (σ.σ.: αναφέρει όνομα).

  Κ: Ναι. Έκανα τώρα σήμερα ένα, ένα ρακένδυτο και τα λοιπά που δεν έχει να αυτώσει, λέω φέρ τον. Τι μου λες, του λέω; Τον έκανα μια χαρά…

  Α: Ναι, μόνος του ήταν.

  Κ: Είχε και δεν είδα εδώ μαζί του, αλλά μου είπαν ότι είχε μια γυναίκα μαζί του, κάτι τέτοιο, δεν ξέρω…

  Α: ∆εν σου έδωσαν τίποτα;

  Κ: Τίποτα

  Α: Άι, γαμώτι, καλά… Θα στείλουμε άλλους και θα πάρεις. Και από αυτήν θα πάρεις, αρκετά, που σου έστειλα εγώ.

  12/09/20

  Α: Την Τετάρτη χειρουργείς αυτόν τον γεροντάκο, που ήταν να πάει στο (σ.σ.: αναφέρει όνομα νοσοκομείου και γιατρού).

  Κ: Ποιος ήταν; Για πες μου το όνομα, ρε συ!

  Α: (σ.σ.: αναφέρει το όνομα)

  Κ: Μπράβο, Τετάρτη… Μπράβο, μπράβο…

  Α: Την  Τετάρτη.

  Κ: Παππούς 85 χρονών, ναι.

  Α: Ναι, τώρα, τώρα με πήρε ο γιος του να συναντηθούμε εκεί. Γιατί δεν έχουν και πολλά… Πόσα θα τους πούμε;

  Κ: Ό,τι θέλει, μην… μην… Ούτε που να το σκέφτεσαι…

  Α: Άσ’ το, θα το κανονίσω εγώ. Φίλος, φίλος… Θα το κανονίσω εγώ…

  Κ: Εσύ κανόνισέ το.

  Α: Είσαι φίλος, είσαι αδελφός, αλλά εγώ είμαι κύριος, εντάξει;

  12/09/20 (Δύο ώρες αργότερα)

  Α: Τα κανόνισα για τον άλλον.

  Κ: Ναι.

  Α: Αρκετά καλά, αρκετά καλά…

  Κ: Εντάξει, εντάξει, εντάξει…

  Α: Αρκετά καλά για τον φίλο μου που τον αγαπώ…

  Κ: Να ΄σαι καλά, ξέρεις ότι αυτό είναι αμοιβαίο.

  13/09/20

  Α: Θα έρθω την Τρίτη γιατί θέλω… Είναι πολύ φίλος…  Μια την Τετάρτη, ε; Την  Τετάρτη πάνω, που θα κάνει χειρουργείο.

  Κ: Ωραία.

  Α: Το μεσημέρι που θα βγει, θα τα πούμε.

  Κ: Ωραία, εντάξει.

  Α: Τα άλλα, τα άλλα, τα άλλα, τα έχω κανονίσει εγώ όλα.

  Κ: Εντάξει βρε, μην σκας, καθόλου βρε, τίποτα.

  Α: Όχι, όχι, θέλω, μπορεί να μην έχουμε, αλλά είμαστε φιλότιμος λαός, θα πάνε κανονικά.

  Κ: Εντάξει…

  16/09/20

  Α: Σου έδωσε κάτι πράγματα που είχε φέρει;  Τα πήρε.

  Κ: Ναι, η κοπέλα, ναι, λεμόνια, πορτοκάλια κι ένα λάδι.

  Α: Λεμόνια, πορτοκάλια και λάδι… Το λάδι αυτό, επειδή είναι παρθένο, εντάξει, τι να κάνουμε εντάξει. Του είχα πει να σου δώσει 2,5 χιλιάδες.

  Κ: Όχι, ρε παιδί μου, άντε τώρα, εγώ του έδωσα χαρτί.

  Α: Ναι.

  Κ: Πρέπει να, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επείγουσα διαδικασία, από την ώρα που διαπιστωθεί ότι…

  Α: Ναι.

  Κ: Χειρουργικά δεν υπάρχουν δυνατότητες.

  Α: Μάλιστα, ναι, ωραία… Εγώ, όμως, μου τυχαίνουν κάτω τους (ακατάληπτη λέξη) θα τους στείλω πάνω στον φίλο μου…

  Κ: Ναι, να ‘σαι καλά…

  Tηλεφωνική συνομιλία με τον ιδιώτη Ε.Σ. που του έστελνε ασθενείς

  Ε.Σ.: Με ακούς;

  Κ: Πέσ’ το. Ναι ρε.

  Ε.Σ.: Με ρώτησαν  τι να δώσει στους γιατρούς. Γιατρός, της λέω, που θα εγχειρήσει τη μάνα σου είναι ο… (σ.σ.: αναφέρει το όνομα του καρδιοχειρουργού).

  Κ: Εντάξει, εντάξει…

  Ε.Σ.: Ασ’ το να το κανονίσω εγώ μετά αυτό. Εντάξει.

  (Ακολουθεί συζήτηση που καταλήγει με τον Ε.Σ. να λέει «εγώ θα συνεννοηθώ»).

  15/09/20

  Ε.Σ.: Αδελφέ, τελειώσατε. Όλα καλά; Τι κάνατε, όλα καλά;

  Κ: Τελείωσα, ναι. (…) Τώρα θα μιλήσω με την κόρη της (…) Και της έκανα και το μπάι πας και αυτό ήταν πολύ (ακατάληπτη λέξη ) η καρδιά της. Την είχε πάρα πολύ καθυστερήσει.

  Ε.Σ.: Ήταν χάλια, δηλαδή…

  Κ: Ναι, ναι. Ηταν η καρδιά της τούμπανο (…).

  Ε.Σ.: Καρδιολόγο να της συστήσεις εσύ εκεί, κάποιον να τη βλέπει.

  Κ: Κοίτα να δεις, ναι. Αν εχει χρόνο. Γιατί καταλαβαίνεις, εδώ είναι λίγο, ένας έχει μείνει από τους τρεις (σ.σ.: αναφέρονται σε ονόματα καρδιολόγων).

  Ε.Σ.: Έχω κανονίσει.

  Κ: Εντάξει ρε. Εντάξει ρε. Αφού σε…

  Ε.Σ.: Ακούς;

  Κ: Ναι

  Ε.Σ.: …One thousand

  Κ: Εντάξει ρε, μην σκας καθόλου.

  Ε.Σ.: Κάνε τον δύσκολο και πες εντάξει… Και ξέρω γω (ακατάληπτη λέξη). Ό,τι θες; Πες. Αμα σε παίρνει, δηλαδή ,τηλέφωνο, πάντα να το σηκώνεις, αυτό θέλει, δεν θέλει τίποτα άλλο. (…) Πες ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Πάρα πολύ.

  Κ: Ήταν, ήταν, ήταν… Πολύ. Πάρα πολύ,

  Ο προμηθευτής 

  Ακολουθεί συνομιλία του καρδιοχειρουργού με τον προμηθευτή χειρουργικού υλικού Β.Ν.:

  Β.Ν: Να κάνουμε και τα άλλα τα θεματάκια. Τώρα ξέρω, έχει κι εσύ πολλή δουλειά, ρε φίλε, να προχωρήσουμε λίγο μα τα μηχανήματα, δεν έχει γίνει τίποτα, ρε φίλε, ούτε παραγγελίες.

  Κ: Ε, το ξέρω. Τι να γίνει… Θα στα πω δια ζώσης. Να μην στα λέω από δω, να πούμε, θα πάθεις πλάκα.

  (Συνομιλούν για αρκετά λεπτά για θέματα προμηθειών),

  Β.Ν.: Αυτό που είπαμε. Ένα εργαλείο και (ακατάληπτη λέξη) και τα λοιπά, εγώ, κοίταξε να δεις. Θα περιμένω λίγο ακόμα για να κάνω την κίνηση στον διοικητή. Θα του πω, κοίταξε να δεις, θα του πω ότι έχω δώσει εργαλεία στον (σ.σ.: αναφέρει το όνομα του καρδιοχειρουργού) και αυτό είναι αλήθεια.(…)

  Κ: Για να προπονηθούν πρέπει οι άνθρωποι, πώς να το κάνουμε…

  Β.Ν.: Τα εργαλεία κι όλα αυτά, ό,τι είπαμε, εργαλεία να ξέρεις, εργαλεία και η τέτοια, η… (σ.σ.: αναφέρει γυναικείο όνομα) μου ζητούσε, έσπασε αυτό, έκανε κείνο, φέρε μου το άλλο, δωρεάν ήταν, δεν έχω πάει καμιά παραγγελία. Αυτά και κανένα 25άρι, 30άρι χιλιάρικα είναι, τα εργαλεία, να καταλάβεις…

  Στο γραφείο

  Παρακάτω ακολουθούν περιστατικά που καταγράφηκαν στον χώρο του γραφείου του καρδιοχειρουργού.

  Στις 07/09/20, σε συνάντηση ασθενή με τον καρδιοχειρουργό, στο γραφείο του, άγνωστος άνδρας βγάζει από την αριστερή του τσέπη χρήματα, τα οποία αφήνει στο τραπέζι, τα ξαναπαίρνει, τα ξαναβάζει στην τσέπη του παντελονιού του και τελικά βγάζει από την τσέπη του πουκαμίσου του χρηματικό ποσό, τα δίνει στον γιατρό κι αυτός τα τοποθετεί στην τσέπη της ιατρικής του φόρμας.

  Ασθενής: Αυτά, να πιείτε έναν καφέ, ωχ, λάθος…

  Κ: Εντάξει, εντάξει…

  Α: Να πιείτε έναν καφέ, εντάξει γιατρέ;

  Κ: Εντάξει, εντάξει, να είσαι καλά…

  Στις 09/09/20 επίσης άγνωστος άνδρας με άγνωστη γυναίκα, εισέρχονται στο γραφείο του καρδιοχειρουργού, συνομιλούν για αμιγώς ιατρικό θέμα και κατά την αποχώρησή τους πραγματοποιείται η ακόλουθη συνομιλία:

  Άγνωστος άνδρας: Τι χρωστάω;

  Κ: Ό,τι θέλετε, δεν έχω… Ευχαριστώ.

  Στις 11/09/20,εμφανίζεται στο γραφείο του γιατρού, άγνωστη γυναίκα, μεσήλικας. Μετά από λίγη ώρα η γυναίκα βγάζει από την τσάντα της καφέ φάκελο και τον τοποθετεί πάνω στο γραφείο του γιατρού. Καταγράφεται ο παρακάτω διάλογος:

  Άγνωστη γυναίκα: Ο κύριος Χρήστος θέλει να σας κάνει ένα δώρο.

  Καρδιοχειρουργός:  Τι κάνετε τώρα, δηλαδή;

  Γ: Κράτα τα. Από εκείνον είναι.

  Κ: Ευχαριστώ πολύ…

  Στις 14/09/20, καταγράφεται περιστατικό στο οποίο γυναίκα φαίνεται να παραδίδει στον καρδιοχειρουργό λευκό φάκελο, μέσα στον οποίο, όπως εξακριβώθηκε, υπήρχαν 300 ευρώ.

  Την ίδια ημέρα, σε άλλο περιστατικό που καταγράφηκε, ο γιατρός φέρεται να παραλαμβάνει λευκό φάκελο από ζευγάρι που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του. Ο φάκελος, όπως διαπιστώθηκε, περιείχε 200 ευρώ.

  Κ: Τι κάνεις, σε παρακαλώ;

  Άγνωστος άνδρας: Όχι, γιατρέ μου. Ετσι, αυτά, για το καλό.

  Κ: Θα δώσω στην αναισθησιολόγο τίποτα.

  Σε άλλο περιστατικό, την ίδια ημέρα, ο καρδιοχειρουργός φέρεται να παραλαμβάνει κι άλλον φάκελο, από άγνωστο άνδρα, στο γραφείο του πρώτου.

  Άγνωστος άνδρας: Γιατρέ…

  Κ: Τι κάνετε εσείς εδώ;

  Ά: Μην το πείτε πουθενά… Εγώ σε ευχαριστώ.

  Κ: Να ‘σαι καλά, κύριε.

  Ά: Μου έσωσες τη ζωή και για τα παιδιά μου. Κι αν ποτέ σας βγάλει η κατηφόρα στην Κυπαρισσία…

  Η σύλληψη επ’ αυτοφώρω στο ιατρείο!

  Περιστατικά με τον γιατρό να παίρνει φακελάκια καταγράφονται (σχεδόν καθημερινά) στο γραφείο του έως το πρωινό της 24ης Σεπτεμβρίου, οπότε και συνελήφθη τη στιγμή που είχε παραλάβει το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ από ασθενή.

  Ακολούθησαν έρευνες στο γραφείο που είχε, εντός του νοσοκομείου, αλλά και κατ’ οίκον παρουσία δικαστικού λειτουργού. Κατά τη σύλληψη του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος που περιείχε 2.000 ευρώ, ενώ στο γραφείο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος λευκών φακέλων, κενοί περιεχομένου και το χρηματικό ποσό των 1.570 ευρώ εντός πορτοφολιού.

  Στην κατ΄οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των 50.780 ευρώ και των 4.845 αμερικανικών δολαρίων.

  Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και ανέφερε ότι ουδέποτε απαίτησε χρήματα για επέμβαση που πραγματοποίησε,. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι οι συγγενείς των ασθενών του πρόσφεραν από μόνοι τους τα χρήματα, λέγοντάς του να μην τα θεωρεί ως φακελάκι, αλλά αντιθέτως του τα έδιναν για να πραγματοποιήσει ένα… γεύμα στην υγεία των ασθενών του.

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Praktiker: Τραμπουκισμοί on camera (Video)

  Εισαγγελέας πήγε να «αρπάξει» συνάδελφό της µέσα στην Παναγία της Τήνου!

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Έκτακτο: Διεκόπη η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

  Για τις 6 Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα με την κλήρωση των ενόρκων...

  Γονική άδεια 6 μηνών και στους δύο γονείς – Ανάσα στην οικογένεια

  Ευνοϊκότερο γίνεται το καθεστώς χορήγησης της γονικής άδειας κάνοντας πρακτικά τη ζωή μιας οικογένειας ευκολότερη. Συγκεκριμένα γονική άδεια για την ανατροφή παιδιού 6 μηνών...

  Εξαδάκτυλος: Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

  Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ANT1 μίλησε για την πανδημία λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την κατάσταση να...

  Μεταξουργείο: Εκκενώνεται υπό κατάληψη κτίριο -Οι πέριξ δρόμοι έχουν αποκλειστεί

  Σε εξέλιξη είναι μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στο Μεταξουργείο στην οδό Φαβιέρου 36. Δυνάμεις της Ασφάλειας, της ΟΠΚΕ, μαζί με συνεργεία του...

  Καιρός: Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες -Χαλάζι σαν χιόνι στα Μάλια

  Άστατος και φθινοπωρινός θα είναι ο καιρός την Τετάρτη σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης καιρού της ΕΜΥ ενώ στο Αιγαίο θα σημειωθούν βροχές και...