14:20 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο Λευκός Οίκος είπε στη NASA να δημιουργήσει «Ώρα Σελήνης»

Ο Λευκός Οίκος είπε στη NASA να δημιουργήσει «Ώρα Σελήνης»

Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε στη NASA την καθιέρωση ενός «σημείου αναφοράς χρόνου» για τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να θέσουν διεθνείς κανόνες στο διάστημα εν μέσω της «κούρσας» για το φεγγάρι μεταξύ εθνών και ιδιωτικών εταιρειών.

Η NASA έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026 για να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC).

Δεν θα πρόκειται ακριβώς για μια ζώνη ώρας όπως αυτές στη Γη, αλλά ένα ολόκληρο πλαίσιο χρονικής αναφοράς για το φεγγάρι. Επειδή υπάρχει λιγότερη βαρύτητα στη Σελήνη, ο χρόνος εκεί κινείται λίγο πιο γρήγορα – 58,7 μικροδευτερόλεπτα κάθε μέρα – σε σύγκριση με τη Γη. Μεταξύ άλλων, το LTC θα παρέχει ένα σημείο αναφοράς μέτρησης χρόνου για σεληνιακά διαστημόπλοια και δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.

«Ένα ατομικό ρολόι στο φεγγάρι θα χτυπά με διαφορετικό ρυθμό από ένα ρολόι στη Γη», δήλωσε ο Kevin Coggins, κορυφαίος υπεύθυνος επικοινωνίας και πλοήγησης της Nasa. «Είναι λογικό ότι όταν πηγαίνετε σε ένα άλλο σώμα, όπως η Σελήνη ή ο Άρης, το καθένα έχει τον δικό του καρδιακό παλμό».

Η NASA σχεδιάζει να στείλει αποστολές αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο του 2026 μέσω του προγράμματος Artemis, το οποίο θα δημιουργήσει επίσης μια επιστημονική σεληνιακή βάση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία του σκηνικού για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Στην προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες, διαστημόπλοια και χώρες. Χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό πρότυπο χρόνου, ένας αξιωματούχος του OSTP είπε στο Reuters, θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ διαστημικών σκαφών είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες.

Οι χρονικές αποκλίσεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων πάνω ή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, είπε ο αξιωματούχος. «Φανταστείτε αν ο κόσμος δεν συγχρονίζει τα ρολόγια του στην ίδια ώρα, πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό και πόσο δύσκολα γίνονται τα καθημερινά πράγματα», είπε ο αξιωματούχος.

Τα ρολόγια και οι ζώνες ώρας στη Γη λειτουργούν με την Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα (UTC), η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών που τοποθετούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Μετρούν τις αλλαγές στην κατάσταση των ατόμων και δημιουργούν έναν μέσο όρο που τελικά καθορίζει έναν ακριβή χρόνο. Η ανάπτυξη LTC μπορεί να απαιτεί την τοποθέτηση ατομικών ρολογιών στο φεγγάρι. Ο καθορισμός του τρόπου εφαρμογής του LTC θα απαιτήσει διεθνείς συμφωνίες, ανέφερε το σημείωμα, μέσω των «υφιστάμενων φορέων τυποποίησης» και μεταξύ των 36 εθνών που έχουν υπογράψει ένα σύμφωνο που ονομάζεται συμφωνίες Artemis και περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες ενεργούν στο διάστημα και στο φεγγάρι. Η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο διάστημα, δεν έχουν υπογράψει τις συμφωνίες της Άρτεμις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη Γη στη Σελήνη μισό αιώνα μετά: Προσσεληνώθηκε το διαστημικό σκάφος Οδυσσέας (Βίντεο)

Προς αποτυχία η πρώτη αμερικανική αποστολή στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας