19:56 Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά έλεγχο για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ επί Παπανδρέου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά έλεγχο για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ επί Παπανδρέου

Σε ερώτησή τους οι βουλευτές του κόμματος Ρένα Δούρου και Στάθης Παναγούλης ρωτούν τον νέο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο εάν θα προβεί «σε διοικητικό έλεγχο για την σκοπιμότητα υπέρβασης των δαπανών απορρήτων κονδυλίων επί Πρωθυπουργίας του κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος διατήρησε για ένα χρονικό διάστημα και το Υπουργείο Εξωτερικών, αυξάνοντας αυτά κατά 480% σε σχέση με το προϋπολογισμένο ποσό, και ξοδεύοντας συνολικά 168 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2009-2011, σύμφωνα με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Αλέξης Τσίπρας».

Τονίζουν ότι «από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το έτος 2013, δεν προκύπτει με σαφήνεια το ύψος της πιστώσεως που προορίζεται για δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 164 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ (Ν. 3566/2007)». Και ρωτούν, μεταξύ άλλων «ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει προϋπολογιστεί για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ για το έτος 2013, τι ποσό παρέλαβε ο κ. Υπουργός, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσφάτως, στον σχετικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, στον οποίο καταχωρείται η ειδική πίστωση και τι ποσό εκταμιεύθηκε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, καθώς και εις ρευστό στο ταμείο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, γνωστό ως “μαύρα ταμεία” του ΥΠΕΞ και τι ποσό βρήκε διαθέσιμο».

Επιπλέον οι δύο βουλευτές ρωτούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο εάν σκέπτεται «να αναζητήσει την τύχη της δικογραφίας, η οποία είχε συνταχθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, την στιγμή κατά την οποία στο παρελθόν υπήρξαν διαρροές (εκ μέρους του κ. Υπουργού) για τα πρόσωπα κλειδιά για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων, τα οποία και εκλήθησαν να καταθέσουν, αφού διέθεταν άμεσα και βαθιά γνώση των σκοπών, τρόπων και προσώπων διοχέτευσης του χρήματος από τις απόρρητες δαπάνες».

Καλούν ακόμη τον υπουργό να παράσχει εγγυήσεις στη Βουλή ότι τα ποσά που δαπανώνται άνευ αποδόσεως λογαριασμού από την ειδική πίστωση του άρθρου 164, καλύπτουν πράγματι απορρήτου χαρακτήρα εθνικές δαπάνες και όχι δαπάνες προσωπικών παροχών.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας