11:58 Κυριακή 5 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

"Όχι" στις απειλές και τους εκβιασμούς Ερντογάν λέει η πλειοψηφία των Σουηδών για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

"Όχι" στις απειλές και τους εκβιασμούς Ερντογάν λέει η πλειοψηφία των Σουηδών για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η συντριπτική πλειοψηφία των Σουηδών πιστεύει ότι η χώρα τους δεν πρέπει να προδώσει τις νομικές αρχές της για να εκπληρώσει τους όρους της Τουρκίας για την επικύρωση της ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Ipsos που ανατέθηκε από την Dagens Nyheter και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει να “υποστηρίξει τους σουηδικούς νόμους” απέναντι στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Αυτή η κόκκινη γραμμή, είπαν, δεν πρέπει να ξεπεραστεί ακόμα και “αν καθυστερεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ”.

Μόνο το 10% είπε ότι “η Σουηδία θα πρέπει να προσπαθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό”, ακόμη και αν αυτό σημαίνει νομικούς συμβιβασμούς, ενώ το 11% δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο.

Η έρευνα δείχνει μόνο μικρές διαφορές απόψεων μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Λέγεται ότι οι άνδρες είναι πιο ανοιχτοί σε συμβιβασμούς με την Άγκυρα από τις γυναίκες, αν και τείνουν επίσης να επιμένουν στην προστασία των νομικών αρχών της χώρας. Όσον αφορά τις διαφορές πολιτικών γραμμών, όσοι ψηφίζουν δεξιά κόμματα είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική “δούναι και παίρνω”.

Παρά τις καθυστερήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 60% των Σουηδών εξακολουθεί να θέλει να είναι μέρος του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με μόνο το 19% να αντιτίθεται στην αίτηση ένταξης της Στοκχόλμης.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 6 και 18 Δεκεμβρίου, βασίζεται σε 1.248 συνεντεύξεις με Σουηδούς ψηφοφόρους.

Τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο μπλοκ, αλλά οι αιτήσεις ένταξής τους δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από όλα τα μέλη της συμμαχίας, με την έγκριση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας να εκκρεμούν. Η Άγκυρα ήταν απρόθυμη να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πιέζει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κουρδικής “τρομοκρατίας”, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ατόμων που η Τουρκία κατηγορεί για δεσμούς με το ΡΚΚ και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Σουηδία φέρεται να σημείωσε κάποια πρόοδο σε αυτό το θέμα, παραδίδοντας έναν άνδρα στην Τουρκία που είχε καταδικαστεί στη χώρα καταγωγής του ως μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας μπλόκαρε την έκδοση του Bulent Kenes, πρώην αρχισυντάκτη της Zaman Daily, τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε ότι συμμετείχε σε απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντός του 2023 η ένταξη Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τις αμυντικές δαπάνες

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας