1:08 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Oι κατασκευαστικές εταιρείες, οι συμβουλευτικές και το κύκλωμα των εικονικών τιμολογίων

Oι κατασκευαστικές εταιρείες, οι συμβουλευτικές και το κύκλωμα των εικονικών τιμολογίων

Σοκ με πολύ γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες! Ενας πασίγνωστος κολοσσός στον τομέα των κατασκευών, εταιρεία τηλεπικοινωνιών η οποία υπάγεται στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο αλλά και πασίγνωστη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών, εμπλέκονται στο κύκλωμα των εικονικών τιμολογίων που διερευνά η Οικονομική Εισαγγελία. Την ίδια στιγμή σημαίνοντα ρόλο στη δυσώδη υπόθεση φέρεται να έχει διαδραματίσει και το δεξί χέρι του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Πρόκειται για τον Κύπριο, Πέτρο Κυριάκου, διαχειριστή της εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ o οποίος επί πολλά χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι της Alapis.

Στη διάθεση της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» βρίσκεται ολόκληρος ο φάκελος μιας υπόθεσης η οποία προκαλεί δέος. Η έρευνα καταδεικνύει την ύπαρξη ενός αδίστακτου κυκλώματος με επικεφαλής έναν πολιτικό μηχανικό, παλιό γνώριμο των Αρχών, που κατόρθωσε – βάσει εμπιστευτικής και απόρρητης αναφοράς της Οικονομικής Αστυνομίας στις εισαγγελικές Αρχές – την περίοδο 2011-2013 να εκδώσει 850 εικονικά τιμολόγια προς τις πασίγνωστες επιχειρήσεις αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς, εισπράττοντας ποσό το οποίο ξεπερνά τα 45.000.000 ευρώ! Η ίδια αναφορά καταδεικνύει ότι μέσω ενός πλέγματος εταιρειών (52 τον αριθμό) η σπείρα κατόρθωσε να πραγματοποιήσει περί τις 48.000 αναλήψεις από ΑΤΜ της Εθνικής ενθυλακώνοντας περί τα 90.οοο.000 ευρώ για υπηρεσίες τις οποίες ουδέποτε παρασχέθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας προκύπτει πως από το Δεκέμβριο του 2018 η Οικονομική Αστυνομία παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της στους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Ο όγκος της υπόθεσης, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, έχει καθυστερήσει την περαίωση της δικογραφίας που θα σημάνει την άσκηση διώξεων στους συμμετέχοντες στο πάρτι των εικονικών τιμολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές Αρχές αναμένεται να ασκήσουν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε πλειάδα προσώπων, οι οποίοι ελέγχονται για τα αδικήματα της απάτης, της φοροδιαφυγής αλλά και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Ως πρωταγωνιστές της «αμαρτωλής ιστορίας» φέρονται εκτός από τον πολιτικό μηχανικό, γνωστά τραπεζικά στελέχη, οι εκπρόσωποι των εταιρειών, γνωστοί τηλεδικηγόροι, μπροστινοί αλλά και συγγενικά πρόσωπα του αποκαλούμενου ως «εγκεφάλου» του Παραδικαστικού Νο 2.

O επιχειρηματικός κολοσσός

Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το 2014 στο άντρο του πολιτικού μηχανικού στον Χολαργό αποκάλυψε έναν μικρό θησαυρό: 58 συνολικά εταιρείες νομικών προσώπων και 23 εταιρείες φυσικών προσώπων οι οποίες ήταν –κατ΄ ουσίαν- ανύπαρκτες αλλά εξέδιδαν τιμολόγια σε πολύ γνωστές εταιρείες σε Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαίνουσα παρουσία στην απόρρητη αναφορά της Οικονομικής Αστυνομίας έχει επιχειρηματικός κολοσσός με θυγατρικές κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου η «σπείρα» έκοψε εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για δήθεν παροχή υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές, άπαντες ήταν ευνοημένοι. Η φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση εισέπραττε ένα μέρος των τιμολογίων και ο επιχειρηματικός κολοσσός παρουσίαζε έξοδα μειώνοντας τη φορολογητέα ύλη. Μεταξύ των εταιρειών και πολύ γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες.

Μια θυγατρική του επιχειρηματικού κολοσσού η οποία ασχολείται με υπηρεσίες πληροφορικής έλαβε την περίοδο 2011-14 εικονικά τιμολόγια συνολικού ποσού 2.8 εκατ. ευρώ από ανύπαρκτες εταιρείες της οργάνωσης. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει της απόρρητης αναφοράς η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε 12 τιμολόγια από τη ΔΡΑΣΗ ΕΠΕ. Πρόκειται για μια ανύπαρκτη εταιρεία, η οποία δεν είχε απογραφεί στο μητρώο εργοδοτών ΙΚΑ/ΕΤΕΑΜ και δεν απασχολούσε προσωπικό! «Πραγματοποιήθηκε εξακρίβωση από αστυνομικό της υπηρεσίας μας στη διεύθυνση της έδρας και διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν υφίσταται», αναφέρει το δικαστικό έγγραφο. Επιπλέον, η ΔΡΑΣΗ ΕΠΕ δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις την περίοδο 2012-‘15, ενώ η φερόμενη ως νόμιμη εκπρόσωπος Σ.Χ. δεν διέμενε στη διεύθυνση κατοικίας της και φέρεται ως μέλος της ομάδας με αρχηγό τον πολιτικό μηχανικό! Εκτός από τη ΔΡΑΣΗ ΕΠΕ η ίδια εταιρεία έλαβε 18 τιμολόγια συνολικής αξίας 850.000 ευρώ από την TEC AE. Η εταιρεία χαρακτηρίζεται ως ανύπαρκτη, καθώς κλιμάκιο των εισαγγελικών και φορολογικών Αρχών επισκέφτηκε την υποτιθέμενη ως έδρα της στη Λεωφόρο Μεσογείων 400 για να διαπιστώσει «ότι δεν υφίσταται επιχείρηση με τα συγκεκριμένα στοιχεία». Επιπλέον, η θυγατρική του επιχειρηματικού κολοσσού έλαβε τέσσερα τιμολόγια (το 2012) και από την UNIPLAN AE για την οποία ο έλεγχος απέδειξε ότι δεν είχε έδρα (!), δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις, καθώς και ότι ο Σ.Σ. που εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπός της δεν διέμενε στη διεύθυνση κατοικίας του! Η έρευνα κατέδειξε ότι στην ουσία αποτελούσε «αχυράνθρωπο» του «εγκεφάλου» του παραδικαστικού.

Η έτερη θυγατρική του Ομίλου (πέρα από τις κατασκευαστικές) η οποία ασχολείται με τις υπηρεσίες στοιχήματος και όχι μόνο, έλαβε την περίοδο 2011-‘13 εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 8.300.000 ευρώ από τις εταιρείες TEC AE, INFOPROJECT AE, UNIPLAN AE, ΔΡΑΣΗ ΕΠΕ, οι οποίες φέρονται ως ανύπαρκτες και πλήρως καθοδηγούμενες από τον πολιτικό μηχανικό καθώς και από την εταιρεία ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΕ.

Σε ό,τι αφορά τις κατασκευαστικές εταιρείες του συγκεκριμένου Ομίλου φέρεται να έλαβε πλαστά φορολογικά στοιχεία συνολικού ποσού 461.250 ευρώ από τις εταιρείες TEC AE και DM MEΠΕ, ενώ μια άλλη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του ίδιου επιχειρηματικού κολοσσού εμφανίζεται να λαμβάνει εικονικά τιμολόγια αξίας 1,7 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες UNIPLAN AE και ΔΡΑΣΗ ΕΠΕ. Αυτές είναι μερικές από τις κατασκευαστικές. Γιατί στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι!

Εμφανή εμπλοκή στο συγκεκριμένο κύκλωμα έχει και μια πασίγνωστη συμβουλευτική εταιρεία με επικεφαλής γνωστό επιχειρηματία ο οποίος διαχρονικά εμφανίζεται να έχει καλές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία. Βάσει της απόρρητης αναφοράς που δημοσιεύει η «Μ» προκύπτει ότι ο εν λόγω κολοσσός έλαβε το διάστημα 2011-14 τιμολόγια ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ από ανύπαρκτες εταιρείες πίσω από τις οποίες –βάσει της έρευναςαποδεικνύεται ότι κρυβόταν ο πολιτικός μηχανικός. Πρόκειται για την TEC AE και τη ΙNFOPROJECT AE. Η τελευταία είχε αποτελέσει προμηθεύτρια εταιρεία και της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία το 2013 εξέδωσε τιμολόγια συνολικής αξίας 645.750 ευρώ, το 2014 644.520 ευρώ και το 2015 τιμολόγια αξίας 324.720 ευρώ. Ως εκπρόσωπος και αυτής της εταιρείας εμφανίζονται οι Π.Κ. και Ε.Α., οι οποίοι φέρονται ως αχυράνθρωποι του εγκεφάλου της σπείρας, ενώ η εταιρεία φέρεται να απέστειλε 6.640.940 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πολιτικού μηχανικού.

ΠΩΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ

Βάσει του αποδεικτικού υλικού που βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών προκύπτει ότι η φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση μετά την είσπραξη των ποσών για τις εικονικές υπηρεσίες που παρείχε, έσπαγε τη διανομή στους λογαριασμούς των δεκάδων εταιρειών που διαχειριζόταν ο πολιτικός μηχανικός μέσω web banking και προχωρούσε σε αναλήψεις μέσω ATM.

Η Οικονομική Αστυνομία διαπίστωσε ότι το 2011 πραγματοποιήθηκαν 4.620 αναλήψεις και αντλήθηκαν κεφάλαια 8,2 εκατ. ευρώ, το 2012 πραγματοποιήθηκαν 9.176 αναλήψεις και εισπράχθηκαν 16,7 εκατ. ευρώ, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 11.387 αναλήψεις και εκταμιεύθηκαν 20,9 εκατ. ευρώ, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 16.262 αναλήψεις και αντλήθηκαν 29,3 εκατ. ευρώ και το 2015 πραγματοποιήθηκαν 7.531 αναλήψεις και εκταμιεύθηκαν 13,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο άντρο του πολιτικού μηχανικού διαπιστώθηκε ότι κατείχε έγγραφα εταιρείας που άνηκε στον Πέτρο Κυριάκου, ο οποίος επί μακρόν ήταν το δεξί χέρι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας