10:36 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Οι όροι του Ερντογάν για να άρει το βέτο στο ΝΑΤΟ για Σουηδία - Φινλανδία

Οι όροι του Ερντογάν για  να άρει το βέτο στο ΝΑΤΟ για Σουηδία - Φινλανδία

Αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας έφτασαν στην Τουρκία το απόγευμα της Τρίτης για συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία συμμετείχαν στη συνάντηση με επικεφαλής τον υφυπουργό του γραφείου του Σουηδού πρωθυπουργού Όσκαρ Στένστρομ και της Φινλανδής υφυπουργού Εξωτερικών Γιούκα Σαλοβαάρα ενώ επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ανταλλάγματα προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών, Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και την έκδοση στην Τουρκία συνολικά 40 ατόμων από τις δύο αυτές χώρες, 28 από τη Σουηδία και 12 από τη Φινλανδία.

Αυτοί που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν, ανάμεσα σε άλλους, είναι μέλη του PKK και Γκιουλενιστές. Η Τουρκία, επίσης, ζήτησε να αρθούν όλες οι κυρώσεις των δύο χωρών προς την Άγκυρα.

Ο  Ιμπραχίμ Καλίν μάλιστα  έριξε τα «πυρά» του και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι να προχωρούν σε επίσημο ή ανεπίσημο εμπάργκο όπλων. Αυτό θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Τέλος, ο Καλίν ζήτησε χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει απάντηση από τις ηγεσίες των δύο χωρών και τόνισε ότι δεν βιάζεται για να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι συνομιλίες έγιναν αρχικά χωριστά και στη συνέχεια και με τα τρία μέρη παρόντα, ενώ κράτησαν πέντε ώρες.

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Τα… κρυφά ανταλλάγματα για να πει το ναι στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία: «Δεν έχουμε πρόβλημα με Σουηδία-Φινλανδία»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας