7:05 Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Και όμως οι τάρανδοι μπορούν: Μασάνε την τροφή τους ενώ κοιμούνται!

Και όμως οι τάρανδοι μπορούν: Μασάνε την τροφή τους ενώ κοιμούνται!

Αν το αδιάκοπο γλέντι τα Χριστούγεννα σας αφήνει εξαντλημένους, ίσως αξίζει να εμπνευστείτε από τους ταράνδους: Έρευνες δείχνουν ότι τα μεγαλόσωμα ζώα μπορούν να κοιμηθούν ενώ μασάνε την τροφή τους.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οι τάρανδοι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μασουλώντας λειχήνες, φύλλα βούρλα και χόρτα, μια σημαντική δραστηριότητα δεδομένου ότι η εύρεση τροφής σπανίζει το χειμώνα.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι ένας τρόπος με τον οποίο εξισορροπούν την ανάγκη τους για πέψη με την ανάγκη για ύπνο είναι η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών (multitasking), μεταδίδει ο Guardian.

«Υποθέτουμε ότι στα άγρια ζώα το αναμάσημα της τροφής μπορεί να συνυπάρχει με ένα σημαντικό μέρος της κάλυψης του ύπνου», δήλωσε η καθηγήτρια Gabriela Wagner, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Βιοοικονομίας στο Tromsø της Νορβηγίας.

Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, η ομάδα αναφέρει ότι συνέλεξε δεδομένα σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα από τέσσερις ενήλικες θηλυκούς ταράνδους, χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά ηλεκτρόδια κολλημένα στο τριχωτό της κεφαλής τους – μια μέθοδος γνωστή ως EEG.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε διάστημα τεσσάρων ημερών κάθε χειμερινής, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής περιόδου υπό συνθήκες σταθερού σκότους, σταθερού φωτός και φυσικής εναλλαγής μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι τάρανδοι περνούσαν, κατά μέσο όρο, τον ίδιο χρόνο ύπνου ανεξάρτητα από την εποχή, ενώ το ποσοστό του χρόνου που περνούσαν σε κάθε φάση του ύπνου – είτε πρόκειται για ύπνο ραγδαίων κινήσεων των ματιών (REM) είτε για ύπνο μη-REM – ήταν επίσης σταθερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Μεταξύ άλλων, η ομάδα διεξήγαγε πειράματα στα οποία διέκοψε τον ύπνο των ταράνδων για περίοδο δύο ωρών, διαπιστώνοντας ότι αυτό οδήγησε σε αύξηση της δραστηριότητας των αργών κυμάτων στον εγκέφαλο των ζώων – γεγονός που υποδεικνύει ότι τα ζώα ένιωθαν την ανάγκη να κοιμηθούν.

«Αυτό δείχνει ότι ο εγκέφαλος τους γνωρίζει πόσο ύπνο χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλά – όπως ακριβώς και ο δικός μας», δήλωσε η Wagner και πρόσθεσε: «Αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα ζώα».

Η ανάλυση των δεδομένων καθώς και οι παρατηρήσεις συμπεριφοράς, από την ομάδα των επιστημόνων, αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του μηρυκασμού οι τάρανδοι εισέρχονταν σε μια κατάσταση παρόμοια με τον ύπνο non-REM.

«Πιστεύουμε ότι η ικανότητα να κοιμούνται ενώ χωνεύουν μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια του σύντομου καλοκαιριού. Αυτό γιατί οι τάρανδοι την εποχή αυτή είναι εξαιρετικά δραστήριοι όλη την ημέρα για να φάνε αρκετή τροφή και να συσσωρεύσουν λίπος εν όψει των λιγοστών σε τροφή χειμερινών μηνών», δήλωσε η Wagner.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αρχηγός του βελγικού στρατού προειδοποίησε ότι ο Πούτιν μετά την Ουκρανία, μπορεί να επιτεθεί στα κράτη της Βαλτικής και στη Μολδαβία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με πύραυλο Ισκαντέρ και drone

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας