3:17 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ολυμπιακοί Αγώνες - «Παρίσι 2024»: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Ολυμπιακοί Αγώνες - «Παρίσι 2024»: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Tο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε ψήφισμα που ενέκρινε κατά την διάρκεια της θερινής ολομέλειάς του στο Στρασβούργο, ζήτησε τον πλήρη αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι, «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η συνέλευση «προέτρεψε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τα αθλητικά όργανα που την συνιστούν, να διατηρήσουν την θέση που εκφράσθηκε το 2022 και να απαγορεύσουν τη συμμετοχή αυτών των αθλητών στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όλα τα άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Αυτό το ψήφισμα έρχεται, ενώ η ΔΟΕ «εξετάζει αυτήν την στιγμή την δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει αθλητές με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο, να αγωνισθούν στο Παρίσι ως «ουδέτεροι αθλητές», συνεχίζει η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΔΟΕ συνέστησε τον περασμένο Μάρτιο την επανένταξη Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες, υπό ουδέτερο έμβλημα και «με ατομική ιδιότητα», υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστήριξαν και δεν υποστηρίζουν ενεργά, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά η PACE κρίνει στο ψήφισμά της ότι οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών των αθλητών, είναι «αδιανόητη» και «θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα ως εργαλείο προπαγάνδας, ενώ θα εμπόδιζε εκ των πραγμάτων άλλους αθλητές -ιδίως τους Ουκρανούς- να συμμετάσχουν».

Σύμφωνα με την PACE, τα επιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής τους «δεν έχουν επαρκή βαρύτητα μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να καταδικάσουν και να αποκηρύξουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν και να δείξουν την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία, όπου η επίθεση συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τους βουλευτές της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Ρώσοι και Λευκορώσοι κορυφαίοι αθλητές, λάμβαναν κρατικούς μισθούς και συχνά συμμετείχαν σε στρατιωτικές αθλητικές ομάδες».

«Φαίνεται αδύνατο να επιδείξουν την ουδετερότητά τους και την απόστασή τους από αυτά τα καθεστώτα, αλλά και να κάνουν μια δήλωση κατά του πολέμου», πρόσθεσαν, και όσοι το έκαναν θα «έβαζαν τον εαυτό τους σε μια επικίνδυνη θέση».

Κατά την διάρκεια ακρόασης τον περασμένο Απρίλιο ενώπιον της PACE, εκπρόσωποι της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γκάμπι Αχρενς, πρώην ξιφομάχου και προέδρου της Επιτροπής Αθλητών της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Αφρικής (ANOCA), είχαν ζητήσει να μην «καταδικασθούν οι αθλητές για τις ενέργειες των ηγετών τους».

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμειλί Ουντέα Καστέρα, είχε στο μεταξύ εκτιμήσει ότι εναπόκειται στην ΔΟΕ να λάβει «κυρίαρχη απόφαση» σχετικά με την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διαβάστε επίσης

Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024

Παρίσι 2024. Μαγεία στον Σηκουάνα η μοναδική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας