Παγκόσμια ανησυχία από τις δηλώσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία

Παγκόσμια ανησυχία από τις δηλώσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία

Ο Τραμπ από τη μια προσκαλεί τον Ερντογάν στις ΗΠΑ και από την άλλη λέει «δεν εγκαταλείπουμε τους Κούρδους» – Συνεργάτης του Ερντογάν δηλώνει ότι «ξεκινά η επίθεση στη Συρία» – Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ προς Τουρκία: Επιλέξατε να δράσετε μονομερώς – Η στάση των Βρυξελλών

Την απώλεια της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιβεβαιώνει η αντιφατική πολιτική του προέδρου Τραμπ απέναντι στην Τουρκία.

Tην ώρα που όλοι περιμένουν πότε θα εισβάλει ο τουρκικός στρατός στην Συρία, ανατολικά του Ευφράτη πραγματοποιήθηκε επιχείρηση κατά θέσεων του PKK και του YPG στην περιοχή Μαλικίγιε στη συμβολή των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας από τουρκικά μαχητικά σε συνεργασία με το πυροβολικό. Η επιχείρηση έγινε σε ιρακινό έδαφος αλλά έδωσε τροφή σε ειδήσεις από κουρδικές πηγές ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος.

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK σε ιρακινό έδαφος τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει και χθες σκοτώθηκαν εννέα μέλη του PKK. Τουρκικά μαχητικά πάντως χθες έκαναν και αναγνωριστικές πτήσεις στην επίμαχη παραμεθόριο Τουρκίας Συρίας.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ υπερασπίστηκε τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία, μετά από τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας, «ακόμη, να θυμάστε ότι είναι ένα σημαντικό μέλος στο ΝΑΤΟ».

Επέμεινε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν εγκαταλείπει τις κουρδικές δυνάμεις, γράφοντας «μπορεί να είμαστε στη διαδικασία απόσυρσης από τη Συρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εγκαταλείψεί τους Κούρδους, οι οποίοι είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές».

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ ανεβάζει τους τόνους κατά της Τουρκίας, τονίζοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες απειλές του Ερντογάν χωρίς να ελπίζουν σε αμερικανική βοήθεια.

Στο «παραλήρημα» στο οποίο βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μέσω του… αγαπημένου του Twitter, έτεινε χείρα φιλίας προς όλους: και τους Τούρκους, αλλά και τους Κούρδους της Συρίας, επιμένοντας να «θολώνει τα νερά» αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει, έχει να αντιμετωπίσει και τα «πυρά» εντός ΗΠΑ, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Αρχικά, ο Τραμπ προσκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στις 13 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους μαχητές, καθώς τους βοηθάνε οικονομικά. «Μπορεί να βρισκόμαστε σε φάση αποχώρησης από τη Συρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους, οι οποίοι είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές. Το ίδιο πολύ καλή είναι και η σχέση μας με την Τουρκία, εταίρο μας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει ήδη μεγάλο κουρδικό πληθυσμό» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

Και συνεχίζει: «Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι κατασκευάζουν το κομμάτι του ατσάλινου σκελετού των δικών μας F-35. Ήταν επίσης καλό που συνεργαστήκαμε, γιατί με βοήθησαν να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας».

Σχόλια