5:54 Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Επιμένει ο πληθωρισμός, αυξάνονται οι ανισότητες

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Επιμένει ο πληθωρισμός, αυξάνονται οι ανισότητες

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει και η ακρίβεια παγιώνεται παρόλο που μειώνονται οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών στην καρδιά του καλοκαιριού, τονίζει ο τομέας οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

“Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της ετήσιας μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μηνός Ιουλίου κατά 11,6% επιβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός επιμένει και η ακρίβεια παγιώνεται, παρόλο που οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών στην καρδιά του καλοκαιριού μειώνονται.

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στην Ευρωζώνη, πίσω από τις βαλτικές χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ότι η άνοδος του πληθωρισμού προέρχεται κυρίως από τις αλματώδεις αυξήσεις στην ενέργεια (φυσικό αέριο 178%), τη στέγαση (30,9%), τις μεταφορές (20,6%) και τα είδη διατροφής (13%), έχει ως αποτέλεσμα το “καλάθι” των καταναλωτών να γεμίζει με λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους πιο ευάλωτους συμπολίτες, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής.

Παράλληλα, οι επιλεκτικές φοροελαφρύνσεις από τη συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ στον μεγάλο πλούτο σε συνδυασμό με τις οριζόντιες παροχές με χρήματα από την υπεραπόδοση της έμμεσης φορολογίας και τον δημόσιο δανεισμό, έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ανισοτήτων, όπως η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποίησε σε πρόσφατη έκθεσή της. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η εξέλιξη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εκτός από προάγγελος μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, υποκρύπτει και νέες πληθωριστικές πιέσεις για την εγχώρια οικονομία τους επόμενους μήνες.”

Διαβάστε επίσης

ΕΛΣΤΑΤ: Σχεδόν 3 εκατομμύρια. πολίτες σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,5% η ανεργία τον Απρίλιο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας