19:37 Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

"Πέρασαν" χειροπέδες στη Δικαστική εξουσία

"Πέρασαν" χειροπέδες στη Δικαστική εξουσία

Πακτωλό χρημάτων σε υπερχρεωμένους πολιτικούς σχηματισμούς χορηγούσαν έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισονομίας και τήρηση ορθής πιστωτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει πως το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο τότε Συνασπισμός έχουν λάβει δάνεια ύψους 272, 5 εκατομμυρίων ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των δανείων να έχει λάβει η ΝΔ με 132,4 εκ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκ ευρώ. Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 10,9 εκ. ευρώ και ο Συνασπισμός με 8,2 εκ. ευρώ.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως η μοναδική διασφάλιση για την αποπληρωμή των δανείων είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων μέχρι και το 2020! Μόνη εξαίρεση το ΚΚΕ το οποίο εμφάνιζε εμπράγματες εγγυήσεις.

Μέγας “χορηγός” η Αγροτική

Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης το 72,9% προήλθε από μια κρατική Τράπεζα και δη την Αγροτική. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο κόμματα εξουσίας (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) οφείλουν αυτή τη στιγμή στην ΑΤΕ το ποσό των 198,7 εκ. ευρώ (106 εκ η Νέα Δημοκρατία και 92 εκ. το ΠΑΣΟΚ).

Στην περίπτωση της ΑΤΕ για τη Νέα Δημοκρατία προβλέπεται «εισχώρηση απαιτήσεων από Κρατική Χρηματοδότηση και Οικονομική Ενίσχυση των ετών 2012-2018 (πλην του 2015), ενώ για το ΠΑΣΟΚ η «εκχώρηση απαίτησης από Κρατική Χρηματοδότηση των ετών 2012-2016 (πλην του 2015)».

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα από τις τράπεζες Εθνική και Eurobank. Όσον αφορά την Εθνική πρόκειται για 8.7 εκατ. Ευρώ που δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα τις επιχορηγήσεις του 2015 και του 2019 (!), 5.1 εκ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα την κρατική χρηματοδότηση των ετών 2019 και 2020 (!), 7.7 εκ. ευρώ στο ΚΚΕ που θα αποπληρωθεί από τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2011-2015 και 8 εκ. ευρώ στο Συνασπισμό για τα οποία εκχωρήθηκε η ετήσια κρατική επιχορήγηση της περιόδου 2011-2018.

Επίσης τραπεζικό παράδοξο αποτελεί το δάνειο ύψους 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από την Eurobank δίνοντας ως αντάλλαγμα μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011 και χωρίς να γίνει –όπως αναφέρει η ΤΤΕ- η «νομότυπη εκχώρηση αυτής».

Τι αναφέρει το πόρισμα της ΤτΕ για την αποπληρωμή των δανείων

img016Δανεικά «στα τυφλά» μοίραζε -και μοιράζει- το ελληνικό δημόσιο, χωρίς κανείς να ελέγχει πραγματικά ποιοι παίρνουν, πόσα παίρνουν, τι κάνουν τα λεφτά, ούτε καν και αν πληρώνουν το χρέος τους. Βασικοί αποδέκτες των λεγόμενων «θαλασσοδανείων», όπως προκύπτει από το πόρισμα, της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν τα πολιτικά κόμματα και δη τα κόμματα εξουσίας την περίοδο 2000-2011.

Η φάμπρικα των θαλασσοδανείων αποδεικνύεται καλά στημένη και βόλευε τόσο τα κόμματα όσο και τις τράπεζες που εισέπρατταν κεφάλαια και τόκους «με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτηρίζει επισφαλή τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στα κόμματα, κυρίως στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, διότι διαπιστώνεται πως λόγω των ιδιαίτερα υψηλών ελλειμματικών ταμείων τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο ως ακατόρθωτο να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υψηλές δανειοδοτήσεις που έχουν λάβει.

Δυσκολίες στις αποπληρωμές των δανείων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Ιδιαίτερα το 2009 εμφάνισε (και λόγω εκλογών) αυξημένες δαπάνες ύψους 94,6 εκ. ευρώ για την κάλυψη των οποίων οδηγήθηκε σε δανεισμό ύψους 46.8 εκ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων το 2009 έφθασε τα 12.3 εκ. ευρώ και το 2011 τα 5.8 εκ ευρώ, ενώ λόγω και της μείωσης των εσόδων του κινήματος (εισφορές βουλευτών, μελών και φίλων) την τελευταία τριετία κατά 64.7% θεωρείται αδύνατο –σύμφωνα με το πόρισμα- να κατορθώσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε.

Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία καθώς το Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127,6 εκ. ευρώ και ένα χρόνο αργότερα έφτασε τα 132 εκ. ευρώ. Μάλιστα το πόρισμα αναφέρει ότι «λόγω του συνεχούς αυξημένου δανεισμού το κόστος εξυπηρέτησής του (τόκοι και έξοδα δανείων) αυξήθηκε κατά 173%, ποσό το οποίο υπερβαίνει το 50% της κρατικής χρηματοδότησης» καθώς και ότι «παρά την αύξηση των εισφορών των μελών, των βουλευτών και των φίλων κατά 14.9% την τελευταία τριετία, το κόμμα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες και διαρκώς προβαίνει σε νέο δανεισμό».

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση Ειδικής Έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός θα μπορέσουν βάσει των έως τώρα εκτιμήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

H εισαγγελική έρευνα και τα “ηχηρά” πολιτικά ονόματα

Στο μικροσκόπιο των Οικονομικών Εισαγγελέων κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη για το αποκαλούμενο ως «σκάνδαλο» των κομματικών δανείων, τέθηκαν κατά την διάρκεια των ερευνών τους την περίοδο 2012-2013 τα πρόσωπα οι διαδικασίες για τα δάνεια που έλαβαν ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από το 2000 έως το 2011. Τα δάνεια των 4 κομμάτων ξεπερνούσαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και είχαν ληφθεί από έξι κρατικά και ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα.

Η εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει κατόπιν δημόσιων καταγγελιών του πρώην βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας και νυν της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

skordasΚατά την προκαταρκτική εξέταση των οικονομικών Εισαγγελέων προέκυψαν ευθύνες για τουλάχιστον 10 πρόσωπα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ των κομμάτων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς έφεραν την ιδιότητα του διαχειριστή αλλά και των υπογραφόντων των συμβάσεων.

Στην λίστα με τα πρόσωπα που είχαν συντάξει οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης φιγουράρουν ιστορικά και προβεβλημένα κομματικά στελέχη που υπήρξαν διαχειριστές ή διευθυντές των κομμάτων οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την διαχείριση της οικονομικής κατάστασης τους αλλά και όλους εκείνους που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις.

simaioforidisΑπό την Νέα Δημοκρατία στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα των Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη ο οποίος το 2005-2006 υπήρξε διαχειριστής του κόμματος, του Μενέλαου Δασκαλάκη (2007-2010) και του πρώην διευθυντή την περίοδο 2010-2011, Αθανάσιου Σκορδά, σημερινός υφυπουργός Ανάπτυξης.

 

 

Από το ΠΑΣΟΚ οι Εισαγγελείς αναφέρουν τον Κώστα Γείτονα ο οποίος υπήρξε διαχειριστής στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2005, τον Τηλέμαχο Χυτήρη (2006-2008), τον Ανδρέα Μακρυπίδη (2009-2010),τον Γιώργου Γεωργακόπουλου (που υπέγραψε τη σύμβαση του 2007), τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου (υπέγραψε τις συμβάσεις την περίοδο 2005-2007) και του Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

αρχείο λήψηςΑπό το ΚΚΕ έχουν ληφθεί στοιχεία για τον κ. Θεοδόσιο Κωνσταντινίδη ο οποίος εμφανίζεται να υπέγραψε δανειακή σύμβαση την περίοδο 2010-2011, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Πάντως, σύμφωνα με την προκαταρτική εξέταση, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που είχε λάβει δάνεια με την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων με την υποθήκευση δικών του ακινήτων.

Οι εισαγγελικές Αρχές, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, είχαν εξετάσει (ως υπόπτους) 70 στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων οι οποίοι παρέδωσαν έγγραφες εξηγήσεις.

Σύμφωνα με του ελεγκτές, «οι τράπεζες κατά την εξέταση των αιτημάτων των κομμάτων αξιολόγησαν την πιστοληπτική ικανότητά τους ως σχετικά ισχυρή διότι εξαρτούσαν την αποπληρωμή των δανείων από μελλοντικές απαιτήσεις από το Δημόσιο.

Η «αμαρτωλή» τροπολογία που ανέκοψε την έρευνα των Εισαγγελέων

Στα κρυφά πέρασε η διάταξη μέσα σε νομοσχέδιο όπως άλλωστε συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, περί “διαμόρφωσης φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις”, την ώρα που οικονομικοί εισαγγελείς διενεργούσαν έρευνα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και τις τράπεζες για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει θαλασσοδάνεια σε πολιτικά κόμματα, ενώ παράλληλα έχει και αναδρομική ισχύ, κάνοντας ουσιαστικά αδύνατη την άσκηση ποινικής δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις που τα δάνεια έχουν δοθεί ή εκκρεμούν.

Στην τροπολογία αθωώνονται οι τραπεζίτες που χορήγησαν θαλασσοδάνεια στα συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, καθώς δεν διαπράττουν απιστία τα όργανα της τράπεζας που εισηγούνται, αποφασίζουν, εγκρίνουν και χορηγούν δάνεια σε νομικά πρόσωπα είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που όμως είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι γενικά σε επιχειρήσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης αλλά και πλήθος πολιτικών είχαν ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας γιατί κατά παράβαση τόσο του Συντάγματος όσο και του Κανονισμού της Βουλής, η διάταξη κατατέθηκε αντί προθεσμίας τριών τουλάχιστον ημερών, μόλις τέσσερις ώρες πριν την έναρξη του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως «σκανδαλώδη» και «αντισυνταγματική».

img017

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας