6:14 Πέμπτη 16 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Περισσότερα από 200 συμπτώματα περιλαμβάνει το σύνδρομο Long COVID!

Περισσότερα από 200 συμπτώματα περιλαμβάνει το σύνδρομο Long COVID!

Με τη συμμετοχή του ιατρείου Long COVID του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» σε διεθνή έρευνα για την αποτύπωση των συμπτωμάτων της εμμένουσας λοίμωξης COVID, της επιμονής τους και των επιπλοκών που προκαλούν στην υγεία, η Ελλάδα πρωτοστατεί στις επιστημονικές εξελίξεις αναφορικά με τη διερεύνηση αυτής της νέας ιατρικής οντότητας που έφερε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια ο κορωνοϊός.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Ταλαιπωρούν κυρίως τους ανθρώπους που νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν νοσηλεία


Το συγκεκριμένο ιατρείο ήταν το πρώτο Long COVID ιατρείο που λειτούργησε στην πατρίδα μας στην εποχή της πανδημίας και στη δεδομένη συγκυρία λειτουργούν συνολικά πέντε σε νοσοκομεία της επικράτειας, με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου να επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα ιατρεία, σε περισσότερα νοσοκομεία, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πολυπληθούς αριθμού των ασθενών.
Από τη μεριά της η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και επιστημονική υπεύθυνη στην Κλινική Λοιμώξεων Β΄ της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», υπογραμμίζει ότι το σύνδρομο Long COVID περιλαμβάνει περισσότερα από 200 συμπτώματα τα οποία είτε παραμένουν μετά την αποδρομή της λοίμωξης ή μπορεί ακόμα και να εμφανιστούν όψιμα. Φαίνεται μάλιστα ότι είναι μύθος η αρχική θεωρία πως τα συμπτώματα του Long COVID ταλαιπωρούν κυρίως τους ανθρώπους που νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν νοσηλεία. Είναι γεγονός ότι η ένταση των συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους που νόσησαν βαριά, ωστόσο τώρα πλέον με τις «Όμικρον» υποπαραλλαγές που κυριαρχούν, υπάρχουν αμέτρητοι συμπολίτες μας οι οποίοι νοσούν ήπια στο σπίτι, δεν χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο και παρ’ όλα αυτά έχουν εμμένοντα συμπτώματα τα οποία οφείλονται στην πρότερη λοίμωξη.

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

Όπως προσθέτει η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, τα συμπτώματα είναι κυρίως καρδιολογικά και νευρολογικά και αφορούν και ενηλίκους και παιδιά, ωστόσο η ηλικιακή ομάδα που τα εμφανίζει σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι άτομα ηλικίας 40-60 ετών και σε ό,τι αφορά το φύλο φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες οι γυναίκες. Το εύρος των ασθενών που πέρασαν τη λοίμωξη του κορωνοϊού και μπορεί να εμφανίσουν τα συμπτώματα Long COVID είναι μεγάλο. Ξεκινάει από το 30% των νοσούντων, σε άλλες μελέτες μπορεί να ξεπεράσει το 40% και σύμφωνα με κάποιες άλλες μελέτες μπορεί να φθάσει και στο 50%.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα καρδιολογικά συμπτώματα, όπως μυοκαρδίτιδες, αρρυθμίες, αίσθηση παλμών, αλλά και τα νευρολογικά, δηλαδή κούραση, σύγχυση –το λεγόμενο brain fog, η ομίχλη του μυαλού που δεν επιτρέπει στον ασθενή που έχει αναρρώσει να συγκεντρωθεί στη δουλειά του ή στο διάβασμά του– και πονοκέφαλοι. Επιπλέον παρατηρούνται και επιπλοκές σε άλλα ζωτικά όργανα, για παράδειγμα στο πάγκρεας, σχετιζόμενες με την εμφάνιση του διαβήτη, αλλά και στο ήπαρ ή στα νεφρά.

Η βαριά σκιά της λοίμωξης COVID επιβεβαιώνεται μέσα από αυτά τα ευρήματα και καθώς συνεχίζεται η συμβίωσή μας με τον κορωνοϊό, με νέες υποπαραλλαγές να κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους, έχοντας αυξημένη μεταδοτικότητα, ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσησης αλλά και εκδήλωσης του Long COVID συνδρόμου είναι να αξιοποιήσουμε τα δύο διαθέσιμα «όπλα» της φαρέτρας: αφενός τον προφυλακτικό εμβολιασμό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, όπου πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, και τώρα υπάρχει ένα «παράθυρο» με τη μείωση των νοσηλειών, το οποίο προσφέρεται για τη διενέργεια των εμβολιασμών –έστω και όψιμα– σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αφετέρου την έγκαιρη δήλωση του κρούσματος και την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας ώστε να δοθούν εγκαίρως τα αντι-ιικά χάπια. Πλέον στα νοσοκομεία είναι γεγονός ότι δεν βλέπουμε νέους υγιείς ανθρώπους με λοίμωξη COVID. Κατά κανόνα νοσηλεύονται ηλικιωμένοι με πολλά συνοδά προβλήματα υγείας, όπως επισημαίνει η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, όμως όλοι τους θα μπορούσαν να προστατευθούν μέσω του εμβολιασμού και με την έγκαιρη χορήγηση των αντι-ιικών στο σπίτι.

covid

Γρίπη Α και άλλες ιώσεις

Η μεγάλη, ταυτόχρονη έξαρση των άλλων ιώσεων αποτελεί ακόμα έναν λόγο προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους για τον COVID εμβολιασμό οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γιατί είναι κοινό μυστικό στην Ιατρική πως όταν ο οργανισμός μας είναι καταβεβλημένος από κάποια λοίμωξη μπορεί εύκολα να προσβληθεί από μια δεύτερη και η επιβάρυνση που υφίσταται σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυστυχώς αθροιστική, αλλά πολλαπλάσια. Ήδη το νέο τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου Υγείας με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου καλεί τους ευπαθείς συμπολίτες μας να μη χρονοτριβούν και να εντάξουν το ετήσιο επικαιροποιημένο COVID εμβόλιο στα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία της υγείας τους.

Παράλληλα η γρίπη Α και κυρίως το στέλεχος Η1Ν1, από το οποίο νόσησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξακολουθεί να δίνει κρούσματα σε όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού, προκαλώντας βαριές νοσήσεις σε αρκετές ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβάνοντας παιδιά, νέους και ενηλίκους 35-60 ετών. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο έναντι της γρίπης, καθώς έχουν διενεργηθεί σχεδόν 3.000.000 εμβολιασμοί, οπότε εύλογα βλέπουμε πιο βαριά περιστατικά σε νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή ΣΦΕΕ στο υπουργείο Υγείας: Όχι στο πρόσθετο βάρος των 100 εκατ. ευρώ

Διήμερη συνάντηση εργασίας του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer & της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας