13:23 Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Πλοκάμια Ρομά και στη διακίνηση λαθρομεταναστών

Πλοκάμια Ρομά και στη διακίνηση λαθρομεταναστών

Η τελευταία εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών από τη γειτονική Τουρκία, μέσω της χώρας μας, για την Κεντρική Ευρώπη αλλά και χώρες των Βαλκανίων είχε παρόμοια χαρακτηριστικά που είχαν και προηγούμενα με τα οποία ασχολήθηκαν οι Αρχές Ασφαλείας.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


«Έως τώρα ήταν μια παράνομη δραστηριότητα στην οποία δεν είχαν εμπλακεί…» λέει στην «Μ» έμπειρος αστυνομικός


Όμως το κύκλωμα, για το οποίο συνεργάστηκαν αστυνομικοί από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είχε κάποια χαρακτηριστικά που προκάλεσαν το ενδιαφέρον όλων των υπηρεσιών της χώρας που ασχολούνται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία τα οποία ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν οι Αρχές την έρευνά τους και τις κινήσεις που έκαναν μέχρι να περάσουν χειροπέδες σε 18 άτομα.

«Γνώριμος»

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών είδαν να φτάνει στις εγκαταστάσεις του «Ελ. Βενιζέλος» ένας παλιός «γνώριμός» τους ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν για παράνομη διακίνηση μεταναστών. «Δεν μας προκάλεσε έκπληξη ούτε αυτή τη φορά, καθώς έφερε στο αεροδρόμιο τρεις αλλοδαπούς. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν λίγο πριν πετάξουν παράνομα για το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Είχαν στα χέρια τους γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία είχαν εκδοθεί στο όνομα άλλου ατόμου. Όσο για τον μεταφορέα, συνελήφθη και αυτός καθώς προσπάθησε να παρουσιαστεί ως συγγενής τους», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Από τον έλεγχο του αυτοκινήτου και ύστερα από επικοινωνία με τις σουηδικές Αρχές διαπίστωσαν ότι το όχημα ανήκει σε άτομο το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Αρχών, είναι εμπλεκόμενο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Από εκείνη τη στιγμή συγκροτήθηκε μια ειδική ομάδα αστυνομικών και μεταξύ των κινήσεων που έκαναν ήταν να ζητήσουν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άρση απορρήτου των επικοινωνιών με όλα τα φυσικά και τεχνικά μέσα, με αποτέλεσμα να καταλήξουν ότι «στην εγκληματική οργάνωση διεθνούς χαρακτήρα συμμετείχαν τουλάχιστον 25 μέλη».

Επιλογές

«Προσέφεραν ‘‘πλήρη πακέτα’’ μεταφοράς μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, με οχήματα της οργάνωσης και διαμονή σε προαναχωρησιακούς χώρους – safe houses, προκειμένου στη συνέχεια να αναχωρήσουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Παράλληλα, διέθεταν και εναλλακτική επιλογή για την έξοδο από τη χώρα οδικά, μέσω των βόρειων συνόρων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκληματική οργάνωση φρόντιζε να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για τη μεταφορά των αλλοδαπών, χωρίς αυτά να γνωρίζονται μεταξύ τους και χωρίς να γνωρίζουν αρκετά στοιχεία για την «αποστολή» τους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», τα μέλη του κυκλώματος είχαν συγκεκριμένα σημεία όπου οδηγούσαν τους παράνομους μετανάστες και ειδικότερα σε δάση της περιοχής του Έβρου. Συγκεκριμένα, στα Λάβαρα Έβρου και ανάμεσα στους οικισμούς Νέοι Ψαθάδες και Αμόριο Έβρου. Εκεί μεταφέρονταν με μεγάλα αυτοκίνητα που είτε είχαν νοικιάσει είτε είχαν κλέψει είτε ανήκαν σε μέλη της ομάδας. Επόμενος «σταθμός» ήταν είτε κάποιο «σπίτι ασφαλείας» στη Θεσσαλονίκη είτε το δάσος του Σέιχ Σου, απ’ όπου και παραλαμβάνονταν από άλλα οχήματα και τους μετέφεραν σε άλλα «σπίτια ασφαλείας».

Με λεωφορεία

Σε αυτό το σημείο της παράνομης διακίνησης των μεταναστών, οι Αρχές Ασφαλείας εντόπισαν ένα στοιχείο που τους «τράβηξε την προσοχή» και ήταν η αφορμή για να κινητοποιήσει και άλλες υπηρεσίες. «Κάποιοι από τους παράνομους μετανάστες χρησιμοποιούσαν αστικά λεωφορεία στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης για να μετακινηθούν και τότε Ρομά τους παραλάμβαναν ώστε να τους μεταφέρουν σε άλλες ερημικές περιοχές όπου τους περίμεναν άλλα μέλη του κυκλώματος με αυτοκίνητα. Μέσω των Ευζώνων, και με τη βοήθεια Πακιστανών, περνούσαν με τα πόδια στη Βόρεια Μακεδονία», λέει αστυνομικός από τη Βόρεια Ελλάδα.

Έμπειρος αξιωματικός σε θέματα παράνομης μετανάστευσης μιλώντας στην «ΜΠΑΜ» έλεγε χαρακτηριστικά ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε Ρομά να έχουν ρόλο σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών. Μέχρι τώρα ήταν μια παράνομη δραστηριότητα στην οποία δεν είχαν εμπλακεί οι Ρομά. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά καθώς δεν θέλουμε να έχουμε μια ακόμα ‘‘πηγή’’ παραβατικότητας», καταλήγει ο αστυνομικός.

Σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του κυκλώματος έπαιζαν τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών, φωτογραφίες των οποίων εξασφάλισε και παρουσιάζει η «ΜΠΑΜ». Γι’ αυτόν τον λόγο ένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ταξίδεψε, μέσω των Βαλκανίων, στη Σουηδία προκειμένου να προμηθευτεί οχήματα. Καθόλη τη διάρκεια των ερευνών, οι Αρχές εντόπισαν αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας Σουηδίας, Βουλγαρίας και Γερμανίας. Τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν με μεγάλη ταχύτητα και μεγάλο αριθμό μεταναστών σε «σπίτια ασφαλείας» και στην Αθήνα. Από εκεί, αφού τους χορηγούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή γνήσια τα οποία έχουν εκδοθεί σε άλλα ονόματα, μέσω του αερολιμένα Αθηνών, επιχειρούσαν να αναχωρήσουν προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Αμοιβές

«Η αμοιβή για τη διακίνηση προκαταβαλλόταν από τους μετανάστες ή από συγγενικά τους πρόσωπα, μέσω του συστήματος πληρωμών ‘‘Hawala’’ και κυμαινόταν για κάθε στάδιο μεταφοράς από 2.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με τον προορισμό και τα έγγραφα που θα χρησιμοποιούσαν οι υπό διακίνηση αλλοδαποί», είπε σε δηλώσεις της η αστυνόμος Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 13 παράνομοι μετανάστες για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης και συνελήφθη αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό.

Από τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια και καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 12 επιχειρησιακά οχήματα,
• 136 ταξιδιωτικά έγγραφα, από τα οποία 110 γνήσια,
• 48.020 ευρώ,
• 69 κινητά τηλέφωνα,
• μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων και
• 61 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πατρα: Δήλωση Καρακουκη για τον πόλεμο που δέχεται: «Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη»

Άγιος Παντελεήμονας: Εφιάλτης για τρία 24ωρα για 32χρονη

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας