6:11 Σάββατο 25 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Πώς το Predator μπαίνει στα τηλέφωνα μας

Πώς το Predator μπαίνει στα τηλέφωνα μας

«Αν θέλετε να μιλήσετε ιδιωτικά, αφήστε το κινητό στο σπίτι και συναντηθείτε σε εξωτερικό χώρο. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της επικοινωνίας». Με τη φράση αυτή, ο Άγγελος Αγραφιώτης, γενικός διευθυντής της Α&Κ Risk Management Consulting και γνώριμος επιχειρηματίας στον κλάδο υπηρεσιών ασφαλείας, καθιστά σαφές ότι με τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές, δεν υφίσταται καμία ιδιωτικότητα.

Του Μιχ. Ι.Ασημάκη

Σχετικά δε με το Predator εξηγεί απλά τον τρόπο λειτουργίας του και συγκεκριμένα τονίζει: « To Predator, το Pegasus και άλλα λογισμικά είναι προγράμματα που χρησιμοποιούν διάφορες κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών για λόγους ασφαλείας. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η χώρα μας δεν προμηθεύτηκε ποτέ τέτοιο σύστημα, θυμίζω ότι τον Μάιο η Google ενημέρωσε επισήμως ότι το εν λόγω λογισμικό κατασκοπείας, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cytrox στη Βόρεια Μακεδονία, για να στοχεύσει χρήστες Android αγοράστηκε από κρατικούς φορείς στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία».

Όσον δε για τον τρόπο παγίδευσης του κινητού, ο κ. Αγραφιώτης εξηγεί: «Αρχικώς έρχεται γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο του κατόχου από όνομα συμπεριλαμβανόμενο στις «επαφές» με τέτοιο περίπου περιεχόμενο : « Κοίταξε αυτό, μπορεί να σ΄ ενδιαφέρει». Αν ο κάτοχος πατήσει και ανοίξει το μήνυμα, αυτομάτως έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή. Δηλαδή, ο εισβολέας μπορεί να μπει στο κινητό στις «επαφές» χωρίς να τον αποδεχθεί ο κάτοχος, όμως το τηλέφωνο θα το παρακολουθήσει μόνον εάν αναγνώσεις το μήνυμα του».

Με τη νέα αυτή μέθοδο το τηλέφωνο του παρακολουθούμενου λειτουργεί ως Mirror (καθρέφτης) κι όταν χτυπά, παράλληλα χτυπά και το τηλέφωνο εκείνου που τον παρακολουθεί. «Επίσης η υποκλοπή δεν γίνεται μόνο στο περιεχόμενο του τηλεφωνήματος αλλά και στα βίντεο, τις εικόνες, στα social media και γενικά σε όποια εφαρμογή διαθέτει η συσκευή» υπογραμμίζει εννοώντας φυσικά ότι ο κάτοχος του κινητού μετατρέπεται – εν αγνοία του φυσικά – ο ίδιος σε «κοριό» για τους δια ζώσης ή για τους δια τηλεφώνου συνομιλητές του.

«Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει ιδιωτικότητα συστήνω σε όλους ότι αν θέλουν να κουβεντιάσουν ιδιωτικά, να απομακρυνθούν εντελώς από τα σημεία των συσκευών οι οποίες διαθέτουν πολύ ισχυρά μικρόφωνα.

Ακόμη και αν βγάλουν τη μπαταρία, το τηλέφωνο διαθέτει δεύτερη για τη διατήρηση των αρχείων , άρα παραμένει…ανοιχτό» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνήγι αλλοδαπών «βαρόνων» σκληρών ναρκωτικών στη Β. Ελλάδα

Ξεπέρασαν τις 2.000 οι κλήσεις που δέχτηκε η τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900 για ενδοοικογενειακή βία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας