8:58 Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

"Πράσινο φως" στον Χαφτάρ: Οριστικά υποψήφιος στις εκλογές

"Πράσινο φως" στον Χαφτάρ: Οριστικά υποψήφιος στις εκλογές

Ένα δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε τη Δευτέρα μια προηγούμενη δικαστική απόφαση που απέκλειε τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ από τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης.

Η απόφαση του εφετείου της Τρίπολης σημαίνει ότι ο στρατηγός έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν αργότερα αυτόν τον μήνα, οι πρώτες από τότε που ο πρώην δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε από την εξουσία πριν από μια δεκαετία.

Ένα άλλο δικαστήριο στη Βεγγάζη στις 28 Νοεμβρίο είχε αρνηθεί να δεχθεί την κατάθεση έφεσης κατά της υποψηφιότητας του Χάφταρ.

Το δικαστήριο της Zawiya, δυτικά της Τρίπολης, την περασμένη Τρίτη είχε δεχτεί έφεση κατά του Χάφταρ, αποβάλλοντάς τον από την εκλογική κούρσα.Μια αμερικανίδα δικαστής ανέβαλε τον περασμένο μήνα μια μήνυση κατά του Χάφταρ για μετά τις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, επί τη βάση της ανησυχίας ότι “αυτή η δίκη χρησιμοποιείται για να επηρεάσει την εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Λιβύης”.

Ο Χαφτάρ γίνεται στόχος αστικών αγωγών από συγγενείς ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του.

Παρόμοιες αναφορές στη Λιβύη έχουν υποβληθεί κατά του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπέιμπα καθώς και του γιου του Καντάφι, του Σαΐφ αλ-Ισλάμ. Και οι δύο απόπειρες αποκλεισμού τους απορρίφθηκαν, επιτρέποντάς τους έτσι να συνεχίσουν την προεκλογική κούρσα.

Τόσο ο Χάφταρ όσο και ο Καντάφι είναι πολύ αμφιλεγόμενα πρόσωπα που συνδέονται με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, πρόσφατα, στρατοδικείο της Λιβύης καταδίκασε ερήμην τον Χαφτάρ σε θάνατο.

Οι εκλογές – ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο και ο δεύτερος γύρος τον Ιανουάριο – αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ που επιχειρεί να χαράξει μια οδό εξόδου από την κρίση που ξεκίνησε από τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Διαβάστε ακόμη 

Λιβύη: Οι μισθοφόροι του Ερντογάν ζητούν να επιστρέψουν στη Συρία

Ο γιός του Καντάφι ξαναμπαίνει στην κούρσα για την προεδρία στη Λιβύη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας