4:01 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ένα "Κίνημα πολιτικής ανυπακοής" έχει ξεκινήσει στη χώρα

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ένα "Κίνημα πολιτικής ανυπακοής" έχει ξεκινήσει στη χώρα

Το προσωπικό σε 70 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε 30 πόλεις της Μιανμάρ ξεκίνησε σήμερα απεργία για να διαμαρτυρηθεί για το πραξικόπημα της Δευτέρας που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ανακοίνωσε το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής της Μιανμάρ.

Σε ανακοίνωσή της η νεοσυσταθείσα οργάνωση αναφέρει ότι ο στρατός έβαλε τα συμφέροντά του πάνω από αυτά ενός ευάλωτου πληθυσμού που είναι αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι στη Μιανμάρ, ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στη νοτιοανατολική Ασία.

“Αρνούμαστε να υπακούσουμε σε οποιαδήποτε διαταγή του παράνομου στρατιωτικού καθεστώτος που απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τους φτωχούς ασθενείς μας”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέσσερις γιατροί επιβεβαίωσαν την κήρυξη απεργίας, όμως θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

“Θέλω οι στρατιώτες να πάνε πίσω στους στρατώνες τους και γι’ αυτό εμείς οι γιατροί δεν πάμε στα νοσοκομεία”, δήλωσε ένας 29χρονος γιατρός από τη Γιανγκόν. “Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα κρατήσει η απεργία. Εξαρτάται από την κατάσταση”, πρόσθεσε.

Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής πρωτοεμφανίστηκε στο Facebook τη Δευτέρα και μέχρι σήμερα το πρωί είχε σχεδόν 150.000 ακόλοθους. “Ντροπή στον στρατό”, “οι στρατιωτικοί είναι κλέφτες”, έχουν γράψει διάφοροι χρήστες στη σελίδα αυτή.

Γιατροί και νοσηλευτές σε κοινή τους ανακοίνωση στη σελίδα τόνισαν “θα υπακούμε μόνο στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή μας”.

Εξάλλου χθες το βράδυ σε συνοικία της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, οι κάτοικοι χτυπούσαν κατσαρολικά και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας, με κάποιους να φωνάζουν “Ζήτω η μητέρα Σου!”.

Ωστόσο ο φόβος των αντιποίνων είναι ζωντανός στη χώρα η οποία έχει ζήσει σχεδόν επί 50 χρόνια υπό στρατιωτικά καθεστώτα, μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948.

“Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά σε ποιον βαθμό ο στρατός μπορεί να είναι βίαιος και ανησυχεί λίγος για τη διεθνή του φήμη, αυτό ενδέχεται να περιορίσει την επιθυμία για κινητοποίηση”, εκτίμησε ο Φράνσις Ουέιντ, συγγραφέας βιβλίων για τη Μιανμάρ.

Σήμερα η εφημερίδα Global New Light of Myanmar, η οποία ελέγχεται από το κράτος, δημοσίευσε σήμερα μια προειδοποίηση το υπουργείου Πληροφοριών: “Κάποιες οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης διαδίδουν φήμες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης”, προειδοποιώντας κατά τέτοιου είδους ενεργειών και ζητώντας από τους πολίτες να “συνεργαστούν”.

Εδραιώνοντας την εξουσία της η χούντα ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οκτώ στρατηγοί και πρόεδρος του οποίου είναι ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ, ο στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλενγκ.

Καταδίκη από τη G7

Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7) ανακοίνωσαν ότι “ανησυχούν βαθιά” για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αλλά και την τύχη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ ζήτησαν από τον στρατό να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.

“Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 –του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ– καταδικάζουμε το πραξικόπημα στη Μιανμάρ”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

“Ανησυχούμε βαθιά για την κράτηση πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένης της Συμβούλου του Κράτους Αούνγκ Σαν Σου Τσι και του προέδρου Ουίν Μιντ, και για τη στοχοθέτηση των μέσων ενημέρωσης”, συνέχιζε η ανακοίνωση.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν “τους στρατιωτικούς να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, “να αποκαταστήσουν την εξουσία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης”, “να αφήσουν ελεύθερους όλους όσοι έχουν συλληφθεί αδίκως” και “να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου”.

Διαβάστε επίσης 

Αποχωρεί το αεροπλανοφόρο USS Nimitz από τον Περσικό κόλπο. Σημάδια αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας