11:59 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ρομπέρτα Μέτσολα: περιμένουμε στοιχεία για το σκάνδαλο Russia-Gate

Ρομπέρτα Μέτσολα: περιμένουμε στοιχεία για το σκάνδαλο Russia-Gate

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει από τις εθνικές αρχές να παράσχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αφαίρεση της ασυλίας των ευρωβουλευτών στη λεγόμενη έρευνα Russiagate, δήλωσε η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα σε συνέντευξή της στο Euronews τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο Στρασβούργο πριν από την τελευταία ολομέλεια της θητείας της, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ότι μέλη του κοινοβουλίου της έλαβαν μετρητά από ένα δίκτυο που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο για τη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη.

Οι αρχές του Βελγίου, της επίσημης έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν ξεκινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς, αφού οι τσεχικές αρχές απέτρεψαν για πρώτη φορά μια ύποπτη επιχείρηση προπαγάνδας τον Μάρτιο.

«Συνεχίζουμε να περιμένουμε να λάβουμε πληροφορίες από τις εθνικές αρχές, διότι αυτό θα απαιτούσε οποιαδήποτε άρση της ασυλίας που θα εγκριθεί από το Σώμα αυτό», εξήγησε η Μέτσολα.

«Οι έρευνες που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν, όπως είχαμε, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, αυτό θα απαιτούσε από τις εθνικές αρχές να ρωτήσουν. Το περιμένουμε αυτό. Και αν συμβεί αυτό, θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως κάναμε πάντα», πρόσθεσε.

Το γεγονός αυτό έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν οι ψηφοφόροι της ΕΕ προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι πληρεξούσιοι του Κρεμλίνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χειραγώγηση πληροφοριών για να αλλοιώσουν τη δημοκρατική ψηφοφορία.

Η Μέτσολα, η οποία ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα που αναμένεται να κερδίσει αυτές τις εκλογές, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), κατεβαίνει ξανά για να εκπροσωπήσει τους ψηφοφόρους στη γενέτειρά της, τη Μάλτα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την έδρα της.

Η εκτεταμένη έρευνα, που ονομάστηκε Russiagate, είναι το δεύτερο σκάνδαλο που συγκλονίζει το κοινοβούλιο – το μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ – από τότε που η Μέτσολα ανέλαβε τα ηνία στα μισά της θητείας της.

Τον Δεκέμβριο του 2022, μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία, μια χούφτα νυν και πρώην ευρωβουλευτές κατηγορήθηκαν ότι έλαβαν χρήματα από αξιωματούχους του Κατάρ, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του ημικυκλίου για λογαριασμό τους.

Η Μέτσολα κλήθηκε προσωπικά να εγκρίνει έφοδο στο σπίτι της αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, όπου τον Δεκέμβριο του 2022 βρέθηκαν 150.000 ευρώ σε μετρητά.

Μιλώντας στο Euronews, περιέγραψε την εμπειρία αυτή ως “γροθιά στο στομάχι”.

Διαβεβαίωσε όμως ότι η αντίδραση του οργάνου της εξασφάλισε ότι η δράση λίγων δεν κατέληξε να αμαυρώσει τη φήμη του κοινοβουλίου.

«Είχαμε την επιλογή εκείνη την ημέρα. Είτε να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που θα συνέβαινε σε κάθε κοινοβούλιο, είτε να εξετάσουμε το κομματικό πολιτικό χρώμα είτε να εξετάσουμε την εμπλεκόμενη χώρα», δήλωσε η ίδια σε σχέση με το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate, στο οποίο εμπλέκονται κυρίως νομοθέτες που ανήκουν στην κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

«Αλλά αρνήθηκα να το κάνω αυτό. Είπα: αυτό το Σώμα πρέπει να προχωρήσει. Αυτή η Βουλή πρέπει να διασφαλίσει ότι αν κάτι τέτοιο ξανασυμβεί, τότε να υπάρχουν τείχη προστασίας και θα χτυπήσουν οι καμπάνες συναγερμού», συνέχισε.

«Είμαι υπερήφανη για την αντίδραση των βουλευτών όταν είπαν, ξέρετε, δεν θέλουμε αυτή η εντολή, η οποία είναι τεράστια από την άποψη του αντίκτυπού της, να αμαυρωθεί από τις υποτιθέμενες ενέργειες ενός μικρού αριθμού. Και νομίζω ότι σε αυτό το σημείο μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σήμερα»

Η Μέτσολα πρωτοστάτησε σε μια μεταρρύθμιση δεοντολογίας που αποσκοπεί στο να κλείσει τα παραθυράκια και να πατάξει τα αθέμιτα συμφέροντα. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες όταν δέχονται δώρα, ταξίδια που πληρώνονται από τρίτες χώρες, παράλληλες εργασίες και μια περίοδο αναστολής μετά την αποχώρηση από το αξίωμα.

Μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός οργάνου δεοντολογίας που θα αναλάβει την επιβολή των νέων κανόνων θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια την Πέμπτη. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ οκτώ θεσμικών οργάνων της ΕΕ και βασίζεται σε πρόταση της Επιτροπής που υποβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου.

Πηγή: Euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα η Ρομπέρτα Μετσόλα: Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου

Η Ρομπέρτα Μέτσολα θα μιλήσει αύριο ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας