18:09 Κυριακή 2 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μακρόν τη Νέα Καληδονία - Αναπτύσσεται ο γαλλικός στρατός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μακρόν τη Νέα Καληδονία - Αναπτύσσεται ο γαλλικός στρατός

Πάνω από χίλιοι άνδρες των των γαλλικών δυνάμεων ασφάλειας αναπτύχθηκαν στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Νέας Καληδονίας, μετά την αιματηρή εξέγερση των τελευταίων ημερών που έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον έξι νεκρούς. Γάλλοι στρατιώτες ήδη αξιοποιούνται για την προστασία λιμανιών και αεροδρομίων, βοηθώντας τους 1.700 αστυνομικούς να επαναφέρουν την τάξη και να αποκατασταθεί η τροφοδοσία, στην οποία είχαν σημειωθει προβληματα λογω των ταραχών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και με αυτό το δεδομενο, ο Υπατος Αρμοστής της Γαλλικής Δημοκρατίας Λουι ντε Φρανκ απαγόρευσε την κυκλοφορία σε όλους τους πολίτες κατά τις βραδινές ώρες, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις έξι τα ξημερώματα, τουλάχιστον για το διάστημα των 11 ημερών που θα ισχύσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η (γαλλική) αφορμή για το ξέσπασμα της βίας
Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ είχε έκτακτη συνάντηση για να συζητήσει την κρίση με αρμόδιες επιτροπές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η απόφαση της οποίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης να εγκρίνει συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μειώσει την δυναμική του ντόπιου πληθυμσού πυροδότησε την εξέγερση, αν και για να μπορέσει να εφαρμοστεί θα χρειαστεί να λάβει και τα τρία πέμπτα των ψήφων των βουλευτών της Νέας Καληδονίας.

Η νέα πρόβλεψη δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν τουλάχιστον 10ετή διαμονή στη Νέα Καληδονία, κάτι που εφόσον υιοθετηθεί, εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει ακόμα περισσότερο την πολιτική επιρροή του αυτόχθονα πληθυσμού των Κανάκ. Πρόκειται για φυλή που ξεπερνά το 41% του συνολικού πληθυσμού βάσει απογραφής του 2019, η οποία στην συντριπτική της πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αυτοδιάθεσης.

Γιατί είναι σημαντική η Νέα Καληδονία για το Παρίσι
Τρία δημοψηφίσματα έχουν πραγματοποιηθεί από το 2018 στη Νέα Καληδονία με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία, αλλά σε όλα επικράτησε το «όχι». Έτσι το νησιωτικό σύμπλεγμα των 270.000 κατοίκων στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων ανατολικά της Αυστραλίας, παρέμεινε υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, χάρη στην οποία το Παρίσι έχει σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Η Νέα Καληδονία έχει εξαιρετική σημασία για τη Γαλλία γεωπολιτικά, σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς λειτουργεί ως γαλλική (και ως εκ τούτου ευρωπαϊκή) βάση στον Ινδο-Ειρηνικό, σε μια περίοδο όξυνσης του σινοδυτικού ανταγωνισμού, αλλά και λόγω των φυσικών πόρων που διαθέτει. Πρόκειται για την περιοχή στην την μεγαλύτερη παραγωγή νικελίου στον κόσμο, ορυκτού «πολύτιμου» και ακριβού που αποτελεί συστατικό των μπαταριών. Γενικά, η Νέα Καληδονία θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον Ειρηνικό, πίσω από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Χαβάη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Τρεις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες κατά τη δεύτερη νύχτα ταραχών στη Νέα Καληδονία

Γαλλία: Η Νέα Καληδονία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας έπειτα από ταραχές

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας