18:08 Σάββατο 13 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σερβία: Στις κάλπες ξανά οι κάτοικοι του Βελιγραδίου

Σερβία: Στις κάλπες ξανά οι κάτοικοι του Βελιγραδίου

Σε επανάληψη οδηγούνται οι δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι, καθώς η προθεσμία της 3ης Μαρτίου για την συγκρότηση δημοτικού συμβουλίου απέβη άκαρπη.

Οι εκλογές για τον δήμο της σερβικής πρωτεύουσας έλαβαν χώρα στις 17 Δεκεμβρίου, με το Προοδευτικό Κόμμα του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς να υποστηρίζει ότι επικράτησε, παρά τους ισχυρισμούς παρατηρητών και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης περί παρατυπιών τόσο στις δημοτικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές. Η συμμαχία «Η Σερβία κατά της Βίας» αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα και κάλεσε τους οπαδούς της σε διαδηλώσεις.

Ο Σέρβος πρόεδρος και το κόμμα του απέρριψαν τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για απόπειρα αποσταθεροποίησης της Σερβίας. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών δεν ήταν δίκαιες, εξαιτίας του συστημικού πλεονεκτήματος του κυβερνώντος κόμματος και της εμπλοκής του προέδρου. Έκθεση του ΟΑΣΕ μιλά, μάλιστα, για σκληρή ρητορική, μονόπλευρη κάλυψη στα ΜΜΕ, πιέσεις προς δημοσίους υπαλλήλους και κατάχρηση δημοσίων πόρων.

«Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα για να διορθώσουμε πολυάριθμες παρατυπίες που διαπιστώσαμε και εμείς και πολλοί παρατηρητές και ολόκληρο το διεθνές κοινό. Έχουμε μια μάχη για να λύσουμε το ζήτημα με τους εκλογικούς καταλόγους, να τους ανοίξουμε και να τους διορθώσουμε. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν αποτελεί ζήτημα μόνο για την αντιπολίτευση, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας», επεσήμανε ο Ντόμπριτσα Βεσελίνοβιτς, στέλεχος του συνασπισμού «Η Σερβία κατά της βίας».

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές πότε θα επαναληφθούν οι εκλογές. Για την αντιπολίτευση, πάντως, η επανάληψη των εκλογών συνιστά παραδοχή ήττας από το κυβερνών κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σερβία: Διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και επεισόδια στο δημαρχείο του Βελιγραδίου

Μελόνι στο Βελιγράδι: Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας