10:59 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Στην Αθήνα η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τη διάσωση των Ωκεανών

Στην Αθήνα η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τη διάσωση των Ωκεανών

Η Αθήνα φιλοξενεί την 9η Διεθνή Διάσκεψη για την διάσωση των Ωκεανών. Το ‘‘Our ocean conference’’ πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ακτιβιστές, επιστήμονες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων από 42 χώρες, ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να συζητήσουν το πώς μπορούμε να προστατεύουμε τους ωκεανούς.

Την Δευτέρα οι εργασίες ξεκίνησαν με το να δοθεί βήμα στους νέους ανθρώπους. Οι νέοι συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας. Κάθε μια έπρεπε να σχεδιάσει μια έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες μίλησε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του.

«Έχουμε πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά. Έχουμε όξινση των ωκεανών, αν και υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με την οξίνιση του Ειρηνικού. Έχουμε επίσης θέματα διαχείρισης της υγρασίας και οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν πραγματικά το περιβάλλον μας», λέει στο euronews η Τίνα Ταϊταϊφόνο Μαρέκο από το Εθνικό Πανεπιστήμιο την Σαμόα, της Ωκεανίας.

«H 9η διάσκεψη “Our Ocean”, εδώ στην Ελλάδα είναι απίστευτα σημαντική για πολλά νησιά του Ειρηνικού, επειδή μπορούμε να θέσουμε τα θέματα τους και να αναδείξουμε συγκεκριμένα θέματα, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών, η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών. Αυτά είναι απίστευτα σημαντικά θέματα», υπογραμμίζει ο Κένλεϊ Ρούντιμς Κένεθ, μέλος της μόνιμης αποστολής της Δημοκρατίας του Παλάου στα Ηνωμένα Έθνη.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια. Έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις και διακηρύξεις, όμως τις περισσότερες φορές τα λόγια δεν έγιναν πράξη. Αν και δεν τρέφουν υπερβολικές προσδοκίες, οι νέοι που συμμετέχουν στη διάσκεψη πιστεύουν πως είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να ανταλλάσσεις απόψεις με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη νεολαία για να αναπτύξουμε νέα μυαλά, νέους ηγέτες, νέα πρόσωπα, που είναι πραγματικά επικεντρωμένα στη διάσωση των ωκεανών και του περιβάλλοντος. Έτσι, με τις δικές μας ενέργειες μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Και επίσης όλοι πρέπει να το σκεφτόμαστε αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα έργα, νέες ιδέες και να δούμε την καινοτομία να κάνει τη δουλειά για εμάς στο μέλλον. Δεν νομίζω ότι μπορώ άμεσα να ασκήσω επιρροή, αλλά νομίζω ότι αρχίζουμε με το να είμαστε εδώ. Έτσι, μόλις πολλοί άνθρωποι ακουστούν, μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή σε λίγο καιρό», υπογραμμίζει στο euronews o Πέντρο Ντάντας από την οργάνωση «Ocean Pride».

«Οι Κυβερνήσεις που έχουν αυτή την ευθύνη και βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας διαχειριζόμενες την πολιτική για τον πλανήτη, νομίζω ότι πρέπει να πάρουν αυτά τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά. Η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, που την ξέραμε από πριν…H κλιματική αλλαγή είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά δεν θέλω οι άνθρωποι να ασχοληθούν με την κλιματική αλλαγή, γιατί αυτό τους δίνει ευκαιρίες για να παρευρεθούν σε συνέδρια όπως στην Ελλάδα και να ταξιδέψουν στον κόσμο. Αλλά νομίζω ότι χρειάζεται να συμμετέχουμε σε αυτά τα συνέδρια για να οικοδομήσουμε τη γνώση, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Και ξέρετε ως νέοι άνθρωποι εδώ, ανυπομονώ να να συν-δημιουργήσουμε και να βρούμε κάποια στρατηγικά αιτήματα», σημειώνει με έμφαση ο Τρέβον Κάλαντερ από τα νησιά Μπαρμπέιντος.

Οι νέοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για τη διάσωση των ωκεανών και κυρίως να μην πιστέψουμε πως δεν μπορούμε να δώσουμε τέλος στην κλιματική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόσφατη αναζωπύρωση της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Παγκόσμια αγωνία για την ισραηλινή “απάντηση” στο Ιράν – Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας