6:23 Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Στο εδώλιο 17 νεαροί για τον ανηλεή ξυλοδαρμό 17χρονου στο Γαλάτσι!

Στο εδώλιο 17 νεαροί για  τον ανηλεή ξυλοδαρμό  17χρονου στο Γαλάτσι!

Μητέρα θύματος: «Ο γιος μου αντιμετώπισε τεράστια ψυχολογικά προβλήματα – Άλλαξε η ζωή του»

– «Για δύο χρόνια δεν έβγαινε μόνος του από το σπίτι – Τον πήγαινα και τον έφερνα στο σχολείο. Τον έπιανε πανικός όταν έβλεπε παιδιά με γιλέκο και τσαντάκι μέσης. Φοβόταν ότι θα τον χτυπήσουν!»

 

Του
ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Στη Δικαιοσύνη οδηγούνται 17 νεαροί οι οποίοι κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν άγρια έναν 17χρονο στο Γαλάτσι τον Αύγουστο του 2020.
Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 18 Ιουνίου. Η μητέρα του θύματος μίλησε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για τις στιγμές τρόμου που έζησε το παιδί της, αλλά κυρίως γι’ αυτό που βίωσε επί χρόνια μετά ψυχολογικά, το οποίο τον σημάδεψε.

Ο 17χρονος με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού

Ήταν 29 Αυγούστου, παραμονή της ονομαστικής του εορτής, όταν ο 17χρονος Αλέξανδρος έκανε ένα διάλειμμα από το διάβασμα (προετοιμαζόταν για τις Πανελλαδικές) για να συναντηθεί με φίλους στο σπίτι του. Όλοι μαζί πήγαν στο πάρκο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι. Εκεί θα έβρισκαν και άλλα παιδιά τα οποία θα κερνούσε για τη γιορτή του. Η πλατεία εκείνη την ώρα ήταν γεμάτη κόσμο, από όλες τις ηλικίες. «Μια συμμορία ανηλίκων έκανε bullying σε έναν 14χρονο, γνωστό του γιου μου καθώς έπαιζαν μπάσκετ μαζί», μας λέει η Βάσω Γαλιατσάτου, μητέρα του Αλέξανδρου. «Ήταν μεγαλύτερα παιδιά και είχαν κολλήσει στον τοίχο τον 14χρονο, του έριχναν καρπαζιές, τον απειλούσαν, τον φοβέριζαν. Ο γιος μου πήγε προς το μέρος που γινόταν ο τσαμπουκάς. Δεν πλησίασε, δεν σήκωσε χέρι, ούτε πήγε να μπει στη μέση. Το μόνο που έκανε ήταν να φωνάξει: «Μα τι κάνετε εκεί τέλος πάντων, αφήστε το παιδί, στην πλατεία είναι τόσα μικρά παιδιά, δεν ντρέπεστε;». Έρχεται ένας νεαρός από την άλλη πλευρά με φόρα προς τον γιο μου και του λέει: «Ποιος είσαι ρε μ***** που θα μας πεις να σταματήσουμε; Ο αρχηγός των παιδιών είσαι;».

Το σημείο που δέχθηκε την επίθεση ο 17χρονος στο πάρκο της Πλατείας Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι

Μπουνιά στο πρόσωπο
Και όπως περιγράφει η μητέρα, πριν προλάβει να πει κουβέντα ο 17χρονος δέχθηκε μπουνιά στο πρόσωπο από τον επικεφαλής των νταήδων. «Πέφτει κάτω ο γιος μου, κι εκεί που κάνει να σηκωθεί δέχεται μια κλωτσιά στην κάτω γνάθο, με αποτέλεσμα να του κάνει ράγισμα. Προσπαθεί να σηκωθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει. Τα παιδιά που έκαναν bullying στο άλλο παιδί και το είχαν κολλήσει στον τοίχο, άφησαν τον 14χρονο και πήγαν όλοι επάνω από τον Αλέξανδρο. Αυτός να προσπαθεί με τα χέρια του να προστατευτεί, ήταν και πρωταθλητής στο καράτε, είχε μαύρη ζώνη 1 νταν, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα απέναντι σε τόσα παιδιά που του έριχναν κλωτσιές και μπουνιές ενώ ήταν πεσμένος κάτω. Το μόνο που κατάφερε ήταν να συρθεί με την κοιλιά δίπλα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο για να προστατευθεί. Είχε μαζευτεί σε εμβρυική στάση δίπλα στη ρόδα του ΙΧ και δεχόταν κλωτσιές και αυτός και το αυτοκίνητο. Προσπαθούσε να προστατέψει τη σπονδυλική του στήλη και τα γεννητικά του όργανα. Το κεφάλι του ήταν γεμάτο καρούμπαλα. Έφτασε σε ένα σημείο να λέει: ‘‘Δεν μπορώ άλλο, λιποθυμώ, πεθαίνω’’.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοιχτές Υποθέσεις – Πάτρα: Ανατριχιάζει η μαρτυρία για τον θάνατο της Ίριδας – «Είδε τη μητέρα να κλείνει το στόμα και τη θεία να την πατάει στο κρεβάτι»

Στα σκαριά το «Ελληνικό FBI»

 


Οι φίλοι του Αλέξανδρου προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, αλλά δεν κατάφεραν ούτε καν να τον πλησιάσουν καθώς, όπως έλεγαν, τουλάχιστον 20 παιδιά τον κλωτσούσαν και τον χτυπούσαν. Ένας φίλος του προσπάθησε ακόμα και δαγκώνοντας (!) να σπάσει τον κλοιό, αλλά δεν τα κατάφερε. Τον πέταξαν κάτω και τον χτύπησαν, συμπληρώνει η μητέρα. Η επίθεση κράτησε τουλάχιστον 10 λεπτά και ο 17χρονος έφτασε στο σημείο να λιποθυμήσει.
«Όλοι είχαν πανικοβληθεί στην πλατεία, είχαν κάνει πίσω μέχρι που κάποιος φώναξε: «Έρχεται η Αστυνομία, φύγετε!». Σε δευτερόλεπτα αδειάζει η πλατεία, οι δράστες έφυγαν σαν τους ποντικούς. Μάζεψαν τον γιο μου δύο φίλοι του και τον μετέφεραν στο σπίτι του ενός που ήταν λίγο παρακάτω».

 

H μητέρα του θύματος με τον δημοσιογράφο Νίκο Νικολετάκη

Η μητέρα του 17χρονου όταν έμαθε τα νέα υπέστη σοκ. Και η γυναίκα εννέα ημέρες νωρίτερα είχε χάσει τη μητέρα της!
«Όταν αντίκρισα το παιδί μου το μόνο που έλεγα ήταν: ‘‘Θεέ μου, πώς γλίτωσε’’. Ήταν μες στα αίματα, γεμάτος χτυπήματα και καρούμπαλα. Όταν μάλιστα πήγα και είδα το αυτοκίνητο κάτω από το οποίο προσπάθησε να προστατευθεί, σοκαρίστηκα ακόμα περισσότερο. Το όχημα είχε τόσα βαθουλώματα που σκέφτηκα πόσες κλωτσιές μπορεί να δέχθηκε ο γιος μου αφού είχε τόσο πολλές το αυτοκίνητο!», μας λέει.

«Με πίεζαν να μην κάνω καταγγελία»
Ο Αλέξανδρος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου υπεβλήθη σε σειρά εξετάσεων. «Τον είδε νευροχειρουργός, του έκαναν αξονικές, ενώ διαπιστώθηκε ότι έχει ράγισμα στην κάτω γνάθο. Την άλλη μέρα ξεκίνησε ο Γολγοθάς όταν πήγαμε στην Αστυνομία μαζί με τον αδελφό μου για να κάνουμε καταγγελία. Εκεί δεν σας κρύβω ότι βρήκα τοίχο», τονίζει η μητέρα του 17χρονου. Και εξηγεί: «Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να με αποτρέψουν από το να κάνω καταγγελία λέγοντάς μου ότι έτσι θα στιγματιστεί και θα στοχοποιηθεί το παιδί! Νευρίασα, πήρα τη δικηγόρο μου, της είπα ότι η Αστυνομία προσπαθεί να με κάνει να μην κάνω τίποτα και να το αφήσω όπως είναι.
Η δικηγόρος μου επικοινώνησε η ίδια και η στάση της Αστυνομίας άλλαξε ριζικά! Με κάλεσε ο διοικητής και το επόμενο πρωί πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα. Έδωσα στις Αρχές το απόγευμα φωτογραφίες του παιδιού μου από το νοσοκομείο αλλά και πέντε ανηλίκων που αναγνώρισαν οι φίλοι του γιου μου ότι τον χτυπούσαν. Τους έπιασαν αμέσως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας κάλεσαν τον γιο μου για να τους αναγνωρίσει, όπως και έκανε. Τους ρώτησα ‘‘γιατί χτυπήσατε το παιδί μου, το ξέρατε;’’. Μου είπαν ότι δεν τον γνώριζαν, δεν υπήρχε κανένας λόγος. Έλεγαν ότι ήρθαν στο Γαλάτσι για να δείξουν ότι είναι δυνατοί και ότι είναι οι κυρίαρχοι της περιοχής», τονίζει η μητέρα του τραυματία.

“Ο αξιωματικός υπηρεσίας προσπάθησε να με αποτρέψει από το να καταγγείλω τον ξυλοδαρμό του παιδιού μου” μας λέει η Βάσω Γαλιατσάτου

Η ίδια επισημαίνει ότι κάποιοι από τους κατηγορουμένους μετά τον ξυλοδαρμό του 17χρονου συμμετείχαν και σε άλλες επιθέσεις σε βάρος παιδιών. «Ο πρώτος που τον χτύπησε ήταν ένας τότε 17χρονος Γεωργιανός. Ο δεύτερος είναι Βούλγαρος, αλλά υπήρχαν και αρκετά Ελληνόπουλα. Ένας μάλιστα ήταν 14 ετών με καταγωγή από το Μεσολόγγι», συμπληρώνει η Βάσω Γαλιατσάτου.
Τα στόματα άνοιξαν, οι φίλοι του Αλέξανδρου και οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν και άλλους που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν τελικά 17 άτομα.

Ψυχικά τραύματα
Τα σωματικά τραύματα του Αλέξανδρου σταδιακά θεραπεύονταν. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και με τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε το θύμα. «Το παιδί είχε απίστευτους εφιάλτες, δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Δεν έβγαινε από το σπίτι. Δεν πήγαινε στο σχολείο ή τον πήγαινα και τον περίμενα να τον πάρω να φύγουμε, αφού παρακολουθούσε μαθήματα για λίγες ώρες. Οι καθηγητές δεν τον άφησαν από τις απουσίες με όλο αυτό που του συνέβη.

Το σώμα και το κεφάλι του 17χρονου ήταν γεμάτο σημάδια και καρούμπαλα από την επίθεση της συμμορίας ανηλίκων

Σταμάτησε το φροντιστήριο. Όσο για τις Πανελλαδικές πήγε και έδωσε τυπικά χωρίς να διαβάζει και συγκέντρωσε 5.000 μόρια. Δεν μπήκε πουθενά. Πριν από τον ξυλοδαρμό του σκόπευε να περάσει στη Γυμναστική Ακαδημία. Για περισσότερα από δύο χρόνια δεν μπορούσε καν να βγει έξω μόνος του. Μετά σιγά σιγά ξεκίνησα να βγαίνω εγώ μαζί του. Με το που βράδιαζε και έβλεπε κάποιο παιδί να φοράει γιλέκο και να κρατάει στη μέση του τσαντάκι ‘‘μπανάνα’’, τον έπιανε πανικός καθώς τέτοια φορούσαν αυτοί που τον χτύπησαν. Κάναμε ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο και ψυχίατρο, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν για περισσότερα από δύο χρόνια. Μας βοήθησαν και από το ‘‘Χαμόγελο του Παιδιού’’. Μετακομίσαμε από το Γαλάτσι στη Μεταμόρφωση. Ο Αλέξανδρος σπούδασε σε δημόσιο ΙΕΚ ψυκτικός για φωτοβολταϊκά και τώρα κάνει την πρακτική του στην Καβάλα», συμπληρώνει η μητέρα του.
Η ίδια εκφράζει την ικανοποίησή της για το ότι η υπόθεση οδηγείται στο δικαστήριο: «Είχαμε απογοητευτεί καθώς είχαν περάσει 3,5 χρόνια και δεν είχε γίνει τίποτα. Ο Αλέξανδρος έχει ήδη ανησυχήσει που θα ξαναδεί τους δράστες και θα ζήσει πάλι τα γεγονότα που τον σημάδεψαν για πάντα», αναφέρει η κ. Γαλιατσάτου, η οποία τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις και για τους γονείς των ανηλίκων που κάνουν bullying. «Με έπαιρναν τηλέφωνο οι γονείς παιδιών που κατηγορούνται για να μην κάνω μήνυση. Ο δε αρχηγός τους έστελνε μηνύματα στο παιδί μου μέσω Facebook ζητώντας του να μη δώσει συνέχεια».

Κατερίνα Φραγκάκη – Δικηγόρος της μητέρας του θύματος

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη

Κάναμε πολλές προσπάθειες για να καταφέρουμε να έρθει η υπόθεση στο ακροατήριο. Έστω και μετά από 3,5 ολόκληρα χρόνια θα είναι για τον Αλέξανδρο μια μεγάλη δικαίωση να νιώσει ότι οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν και πλημμεληματικές και κακουργηματικές κατηγορίες. Θα δούμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν και θα εισφέρουμε και εμείς στο δικαστήριο στοιχεία που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα. Οι υποθέσεις αυτές επειδή καθυστερούν πάρα πολύ να εκδικαστούν, τις περισσότερες φορές τα θύματα αλλά και οι γονείς τους νιώθουν τεράστια κόπωση, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μη θέλουν να προχωρήσουν δικαστικά. Το ζήτημα όμως είναι τέτοιες υποθέσεις να εκδικάζονται άμεσα στον κατάλληλο χρόνο, ώστε το θύμα να νιώσει την άμεση δικαίωση».

Απανωτές καταγγελίες στη νέα πλατφόρμα!
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr. Οι αναφορές είναι κυρίως από αστικά κέντρα και στην πλειονότητά τους έχουν γίνει από γονείς. Δικαίωμα πρόσβασης για την υποβολή επώνυμων αναφορών στην πλατφόρμα έχουν οι γονείς και όσοι/ες έχουν την επιμέλεια ανήλικων μαθητών/τριών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και οι μαθητές/τριες που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Οι μαθητές μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες αφού πιστοποιηθούν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να εισέλθουν μέσω των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σε πρώτο βαθμό οι καταγγελίες θα αξιολογούνται από το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες καταγγελίες έχουν γίνει και στο ίδιο το σχολείο, αλλά ίσως επειδή οι κηδεμόνες δεν βρήκαν ανταπόκριση, τις κάνουν ξανά μέσω της πλατφόρμας.

Αυστηρότερες ποινές πλέον στα σχολεία
Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, ενώ τώρα η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή!

Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40-75.

Στις περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο, τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο απαγορεύεται. Θα μπορούν, ωστόσο, να έχουν τη συσκευή κλειστή στην τσάντα τους.
Στην περίπτωση που το κινητό του μαθητή είναι ενεργό, θα επιβάλλεται διήμερη ή τριήμερη αποβολή, η οποία θα μετατρέπεται σε πενθήμερη στις περιπτώσεις υποτροπής.
Τέλος, στον μαθητή που χρησιμοποιεί το κινητό του με κακόβουλο τρόπο, όπως για παράδειγμα όταν εκφοβίζει ή διακωμωδεί συμμαθητές του αναπαράγοντας σχετικό υλικό στο Διαδίκτυο, θα επιβάλλεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο από το οποίο του επιβλήθηκε η ποινή.

Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχθεί bullying
Σύμφωνα με Πανελλαδική Έρευνα για το Bullying 2023-2024 από το «Χαμόγελο του Παιδιού»:
– 1 στα 3 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνει ότι έχει δεχθεί bullying.
– 1 στα 2 παιδιά στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου δηλώνει ότι έχει δεχθεί εκφοβισμό.
– 1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως βιώνει σχολικό εκφοβισμό.
– 1 στα 4 παιδιά αισθάνεται πως το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές του.

 

Από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας