2:34 Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Στον αέρα το κλείδωμα του ΦΠΑ και η διασύνδεση των ταμειακών με POS!

Στον αέρα το κλείδωμα του ΦΠΑ και η διασύνδεση  των ταμειακών με POS!

Σε φάρσα τείνει να εξελιχθεί το κατ’ επανάληψη εξαγγελθέν κλείδωμα του ΦΠΑ μέσω του myDATA αλλά και η περίφημη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα του κλειδώματος του ΦΠΑ, οι λογιστές αρχίζουν να διαπιστώνουν το πλήθος των προβλημάτων που δεν έχουν λυθεί, ενώ και το φιλοκυβερνητικό οικονομικό επιμελητήριο ζητάει την αναστολή του μέτρου. Το Οικονομικό Επιμελητήριο επισημαίνει ότι το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ δεν είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2006/112, άρθρο 168), ούτε με εγχώριους φορολογικούς κώδικες, ενώ η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με το άρθρο 38 του ν. 2873/2000 για την ευθύνη των λογιστών, όπου «Ο λογιστής – φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα, που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία».

ΟΙΚΟΝΟΛΑΤΡΗΣ

Την ίδια στιγμή, στο σκέλος της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές η απειλή μεγάλων προστίμων μπορεί να κινητοποιεί τις επιχειρήσεις, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλοι πάροχοι πληροφορικής που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα των οποίων τα POS δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης με τις ταμειακές μηχανές. Το τελευταίο δεν το γνώριζαν καν από την ΑΑΔΕ και έμειναν εμβρόντητοι όταν το πληροφορήθηκαν, αλλά για τα POS που δεν «παίζουν» δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβολής προστίμων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ειδικά στο σκέλος του κλειδώματος του ΦΠΑ, καθώς οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λογιστών βρίσκονται σε ετοιμότητα για να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

Επισημαίνεται ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε ανακοίνωσή του περιγράφει τον τραγέλαφο με το κλείδωμα του ΦΠΑ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Οι λογιστές – φοροτεχνικοί με ατομικές επιχειρήσεις, όπως και οι ορκωτοί ελεγκτές, στους οποίους έχει δοθεί το δικαίωμα υποβολής από τους ίδιους του Ε3, δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν τις δικές τους δαπάνες.
  2. Δεν γίνεται ανάλυση του τιμολογίου του εκτελωνιστή.
  3. Σε διακοπή εργασιών δεν μπορεί να αναρτηθεί το παραστατικό εάν έχει ημερομηνία προγενέστερη της διακοπής.
  4. Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ δεν παίρνουν αρνητικό πρόσημο.
  5. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο αναλυτικό βιβλίο του myDATA για έλεγχο με τα βιβλία των λογιστών και επίσης δεν υπάρχει ισοζύγιο για να γίνουν οι συμφωνίες με τα βιβλία.
  6. Δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης και ανάρτησης του ΦΠΑ, που αποδίδεται στο εκάστοτε τελωνείο, ποσό που θα έπρεπε να εμφανίζεται στα προστιθέμενα ποσά (αφορά ενδοκοινοτικές συναλλαγές αυτοκινήτων, ποτών).
  7. Πληροφοριακά συστήματα τα οποία δεν είναι προσαρμοσμένα στα ελληνικά συστήματα δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τις παραμέτρους του myDATA (πολυεθνικές εταιρείες).
  8. Στα εμπορικά προγράμματα, όταν σε ένα παραστατικό υπάρχει αγορά εμπορεύματος και μεταφορικά, δεν γίνεται αντιστοίχιση σε μια εγγραφή.
  9. Οι εισαγωγές απαιτούν ΑΦΜ και ΤΚ επιχειρήσεων εξωτερικού (π.χ. Κίνας!).

 

Αδέκαστη στα λόγια

Πολύ ωραίες ήταν οι οδηγίες που έστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε εισηγμένες με αποδέκτες και τους ορκωτούς ενόψει της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2023. Μόνο που δεν αρκούν οι οδηγίες και οι προειδοποιήσεις. Χρειάζεται και έλεγχος που δεν θα σταματάει στη λεγόμενη μαρίδα του Χρηματιστηρίου η οποία δεν έχει διασυνδέσεις με το σύστημα εξουσίας, που φτάνουν μέχρι την πόρτα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτή η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έχει πείσει ότι λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή που δεν επηρεάζεται και λειτουργεί με τον τύπο. Για παράδειγμα θυμήθηκα μια υπόθεση με παραβάσεις της νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρηματιστηριακής τράπεζας που πήγε στο ΔΣ για… βόλτα και μετά εξαφανίστηκε.

Το θαύμα κράτησε λίγο

Πολλή φασαρία έγινε μετά τη συμφωνία τραπεζών και Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εναρμονισμένες πρακτικές στις προμήθειες που επιβάλλουν. Από κοντά και το υπουργείο Ανάπτυξης που εμφανίστηκε έτοιμο να βάλει φρένο στις καταχρηστικές πρακτικές. Μόνο που σαν όλα τα θαύματα κράτησε λίγο. Έτσι σήμερα συνεχίζουν να επιβάλλονται παράνομες χρεώσεις, όπως τα περίφημα έξοδα τήρησης λογαριασμού, και την ίδια στιγμή εισπράττονται τρελές προμήθειες για εμβάσματα από τη μια τράπεζα σε μια άλλη. Η ΕΕ προχωρεί σε κόψιμο των περίφημων Valeur που έχουν ως αποτέλεσμα να καταβάλλεται μεγάλο καπέλο για άμεση μεταφορά χρημάτων, αλλά οι τράπεζες είναι βέβαιο ότι θα βρουν τον τρόπο τους. Αφού στο τέλος δεν ισχύει γι’ αυτές ο νόμος.

Το ακαταδίωκτο και η νέα «γκρίνια» των τραπεζών

Τελικά οι τράπεζες με την πίεση που άσκησαν πέτυχαν η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα που καταργεί το ακαταδίωκτο, το οποίο προφανώς είναι αντισυνταγματικό (κατά τα άλλα, τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι το πρόβλημα), να πάρει παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Όμως αυτό δεν φαίνεται να τους φτάνει. Και τώρα έχει αρχίσει η γκρίνια με το επιχείρημα ότι θα σταματήσουν τα κουρέματα, γιατί τα στελέχη θα φοβούνται να μην πάνε κατηγορούμενοι. Βέβαια, η έλλειψη φόβου μέχρι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα τα στελέχη να κάνουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ειδικά κουρέματα σε ειδικούς πελάτες και πώληση δανείων σε κοράκια σε τιμές εξευτελιστικές. Και είναι λογικό να αγχώνονται ειδικά από πελάτες που θεωρούν ότι έχασαν την περιουσία τους έναντι χρημάτων που οι ίδιοι θα μπορούσαν να διαθέσουν και τη σώσουν.

Επιστροφή στις κακές συνήθειες

Τα καλά του 1999 αρχίζει να θυμίζει τις τελευταίες εβδομάδες το Χρηματιστήριο, με ανύπαρκτα σενάρια για ανύπαρκτες εταιρείες να κυκλοφορούν. Τα ανύπαρκτα σενάρια συνοδεύονται ενίοτε και με χρηματιστηριακά παίγνια με στόχο τους αδαείς που πιστεύουν ότι είναι έξυπνοι και θα γίνουν πλούσιοι σε μία ημέρα. Βέβαια, τα ανύπαρκτα σενάρια έχουν και ανθρώπους που τα κατασκευάζουν και τα διακινούν. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα στον κλάδο των κατασκευών, όπου οι ιστορίες για αγρίους βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ιστορίες που δεν έχουν στόχο το Χρηματιστήριο, αλλά τον ανταγωνισμό, που όμως γίνονται εργαλείο στα χέρια κερδοσκόπων οι οποίοι αναζητούν θύματα. Δείτε, για παράδειγμα, τα σενάρια συγχωνεύσεων των μικρών κατασκευαστικών που ήταν μούφα αλλά και τις θεωρίες για συγχώνευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασπρόπυργος: Παραδόθηκε τελικά ο αστυνομικός που ταμπουρώθηκε στο σπίτι του μετά από καυγά με τη σύζυγό του

Σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι νοσηλεύονται ο Μ. Μαυρομάτης και η σύζυγός του μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας