4:44 Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον σιδηρόδρομο

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον σιδηρόδρομο

Τα μέτρα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ανακοινώνει εντός της ημέρας ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την Τρίτη, υπό τον υπουργό, διεξήχθη μια μαραθώνια σύσκεψη, παρουσία των αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Προηγήθηκε η επίσκεψη σε εγκαταστάσεις του ΟΣΕ σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη και στο μοιραίο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Επικρατείας θα είναι μεσοπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα, τα μέτρα άμεσης υλοποίησης προβλέπουν την τοποθέτηση επιπλέον σταθμαρχών ανά βάρδια, την επαναφορά του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου του ΟΣΕ και τη δημιουργία σώματος εσωτερικού ελέγχου στον Οργανισμό.

Σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, την ολοκλήρωση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης και την ανάταξη του δικτύου.

Όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Επικρατείας θα αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα εξειδικευμένα στελέχη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), αλλά και σε άλλα θέματα, όπως τις “εσωτερικές παθογένειες” του ΟΣΕ, τις “περιβόητες” συμβάσεις για τη σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση και στο μοιραίο δυστύχημα.

Σχετικά με την επανέναρξη των δρομολογίων εξετάζεται, σε πρώτη φάση, η μείωση των αρτηριακών δρομολογίων και η αναστολή δρομολογίων σε τμήματα του δικτύου στα οποία δεν έχει τοποθετηθεί η τηλεδιοίκηση.

Στην Αθήνα ανώτατα στελέχη του ERA
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ και ο Διευθυντής Επίγειων Mεταφορών της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Σμιτ αναμένονται σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τις ελληνικές αρχές, με θέμα την τεχνική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και του ERA ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε το πρωί της 6ης Μαρτίου, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά της Επιτροπής, στην Αθήνα αναμένεται η Ελζμπιέτα Λουκανιούκ, αρμόδια για θέματα ασφάλειας σιδηροδρόμων στο γραφείου της Επιτρόπου Μεταφορών, Αντίνα Βάλεαν.

Από την πλευρά του, ο ΕRA ενημέρωσε ότι η ελληνική ρυθμιστική αρχή ασφάλειας σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ζήτησε, στις 6/3, τη βοήθειά του σε μέρος των εποπτικών δραστηριοτήτων της.

“Έφοδος” της ΡΑΣ σε ΟΣΕ και Hellenic Train
Στοιχεία και τεκμήρια, τα οποία αφορούν τις διαδικασίες ασφαλείας ζήτησε και έλαβε χθες, τόσο από τον ΟΣΕ, όσο και από την Ηellenic Train, κλιμάκιο αξιολογητών της ΡΑΣ.

Τα στοιχεία ζητήθηκαν στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας της Αρχής για το δυστύχημα.

Πρόκειται για ηχογραφήσεις, ηχητικές συνομιλίες και στοιχεία που αφορούν την εκπαίδευση των σταθμαρχών, τα οποία θα αξιολογηθούν, προκειμένου να συσταθεί όσο γίνεται πιο άμεσα το πόρισμα της Αρχής.

Τα ευρήματα της έρευνας της ΡΑΣ θα σταλούν στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, αλλά και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέμπη: Το πρώτο έγγραφο του ΟΣΕ για το ρόλο του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μόνο με τις «βόλτες» Γεραπετρίτη δεν «μαζεύεται» η διάλυση του σιδηροδρόμου επί Μητσοτάκη – Καραμανλή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας