16:34 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας ακύρωσε την υποψηφιότητα του βασικού αντιπάλου του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας ακύρωσε την υποψηφιότητα του βασικού αντιπάλου του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας ακύρωσε την υποψηφιότητα του αντιπολεμικού υποψηφίου  για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα μέσα Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να μην τον ανακηρύξει υποψήφιο επειδή ακυρώθηκε το 15% των υπογραφών που είχε προσκομίσει.

Ως υποψήφιος που προτάθηκε από πολιτικό κόμμα (Πρωτοβουλία Πολιτών), χρειαζόταν να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές από τουλάχιστον 40 περιφέρειες της Ρωσίας για να είναι υποψήφιος στις εκλογές στις 15-17 Μαρτίου. Ωστόσο αν και προσκόμισε περίπου 105.000, βρέθηκε να υπολείπεται περίπου 9.000, μετά τον έλεγχο που έγινε.

Αν και ο Ναντέζντιν δημοσκοπικά κινούνταν πέριξ του 1%, το ποσοστό του τις προηγούμενες εβδομάδες δεκαπλαστιάστηκε και έπιασε διψήφιο νούμερο και ειδικά μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, αρκετοί εκτιμούσαν ότι θα συσπείρωνε στο πρόσωπό του όλη την ψήφο δυσαρέσκειας όσων πολιτών δείχνουν δυσπιστία για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ακύρωση της υποψηφιότητας του 60χρονου, ο οποίος είχε δώσει βάρος κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην εναντίωσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνει ουσιαστικά τον Πούτιν ως απόλυτο φαβορί για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν επέλεξε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, για αυτό και χρειαζόταν 300.000 υπογραφές, αλλά συγκέντρωσε υπερδεκαπλάσιο νούμερο, πάνω από 3,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσική αντιπολίτευση: Δεν σταματάμε. Δεν θα παραδώσουμε αυτή τη νίκη στον Πούτιν

Δηλητηριάσεις πολιτικών αντιπάλων: Το “σκοτεινό” παρελθόν Πούτιν και Κρεμλίνου

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας