8:05 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Τριμερής ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ σήμερα στη Λευκωσία

Τριμερής ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ σήμερα στη Λευκωσία

Κύπρος και Ισραήλ συμφωνούν στην προώθηση των ευκαιριών και προοπτικών ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Αυτό το μήνυμα έστειλαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κωνσταντίνος Κόμπος και Έλι Κοέν, στην πρώτη τους συνάντηση αφ’ ότου ανέλαβαν αμφότεροι τα καθήκοντά τους. Η χθεσινή συνάντηση αποτελούσε ένα προοίμιο της σημερινής τριμερούς με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Κατά τη συνάντησή τους οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ συζήτησαν μεταξύ άλλων τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η επιχειρηματικότητα.  Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για θέματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων και των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ.  Ο Δρ. Κόμπος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο κ. Κοέν είναι ο πρώτος ομόλογός του που φιλοξενεί από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του γεγονός που είναι ενδεικτικό της σημασίας που η Κύπρος αποδίδει στην ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.  Αναφερόμενος ειδικότερα στη στρατηγική σχέση μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους διάφορους τομείς συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των δύο πλευρών να την διευρύνουν.

«Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι πρέπει να προωθήσουμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια ο Δρ. Κόμπος, επισημαίνοντας ότι με τον κ. Κοέν συζήτησαν τα έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Eurasian Interconnector.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο Δρ Κόμπος σημείωσε ότι, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.  «Σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η απτή συνεργασία η οποία να βασίζεται σε μια κοινή περιφερειακή προοπτική και σε κοινές αξίες, είναι θεμελιώδους σημασίας», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Κ. Κόμπος αναφέρθηκε στην εταιρική σχέση ΕΕ-Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει σταθερά μια θετική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ.  Επιπρόσθετα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, με στόχο την επίτευξη λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους. Αυτή η λύση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, υπογράμμισε.

Τριμερής με νέα σύνθεση

Οι κυβερνητικές αλλαγές σε Κύπρο και Ισραήλ έφεραν και διαφοροποιήσεις στη σύνθεση της τριμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία. Στην τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Κόμπος, Νίκος Δένδιας κα Έλι Κοέν, αντίστοιχα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι εργασίες της Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης θα φιλοξενηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών.  Νωρίτερα, Δένδιας και Κοέν, συνοδευόμενοι από τον κ. Κόμπο, θα γίνουν δεκτοί σε εθιμοτυπική συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τους δύο αξιωματούχους.

Πρόκειται, αναφέρεται, για την 3η συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου σε επίπεδο ΥΠΕΞ μεταξύ των τριών χωρών, με τον Τριμερή Μηχανισμό Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ να είναι ο πλέον προχωρημένος μηχανισμός εκ των τριμερών συνεργασιών. Προστίθεται ότι δεδομένου ότι έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δημιουργία του πλαισίου συνεργασίας των τριών χωρών για πολυάριθμους τομείς, η εστίαση βρίσκεται τώρα στον καθορισμό των επόμενων βημάτων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας, αλλά και την επέκταση του δικτύου συνέργειας στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας