6:24 Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Τρίζει η καρέκλα της κυβέρνησης με το πολυνομοσχέδιο

Τρίζει η καρέκλα της κυβέρνησης με το πολυνομοσχέδιο

Τα όσα περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο είναι σκληρά, και υπάρχουν και πολύ σκληρά μέτρα όπως η πλήρης κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων με το σύνολο του προσωπικού να είναι πλέον σε διαθεσιμότητα σε σημείο που πολλοί αναλυτές να αμφιβάλλουν αν οι βουλευτές που στηρίζουν την δικομματική κυβέρνηση, δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο αυτό.  Ας μην ξεχνάμε ότι και ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και στην Νέα Δημοκρατία, όπως επίσης και από άλλα κόμματα που μερικώς στηρίζουν αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως πχ ο κ. Λοβέρδος, έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν άλλα μέτρα!

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το πολυνομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί  μόλις σε λίγες ημέρες μέσα, δηλαδή μέχρι την 19η Ιουλίου προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.  Και φυσικά δεν μπορεί να μην σχολιάσει κανείς το ότι η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά από την μία πλευρά  είναι πρόθυμη να φέρει νέο πολυνομοσχέδιο στην Βουλή, με νέα σκληρά μέτρα, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί, ή πιο σωστά για να χρησιμοποιήσουμε την ακριβή έκφραση της Τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα.  Με λίγα λόγια αν οι κυβερνήσεις και οι συγκυβερνήσεις από τότε που άρχισε η κρίση είχαν κάνει το αυτονόητο, δηλαδή είχαν κυνηγήσει την μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τους “ψιλικατζήδες” τότε πολλά από αυτά τα μέτρα δεν θα ήταν απαραίτητα.  Ας μην ξεχνάμε ότι και το ίδιο το ΔΝΤ είχε κάνει μνεία του προβλήματος με τα φορολογικά στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου.

Ξαφνικό θάνατο σε φορείς, κλάδους, κατηγορίες και ειδικότητες του δημόσιου τομέα με μια υπουργική απόφαση και επακόλουθα σε καθεστώς διαθεσιμότητας χιλιάδες εργαζόμενοι, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ένα πολυνομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί ως τις 19 Ιουλίου προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.

Ας δούμε τι περιέχει αυτό το πολυνομοσχέδιο:

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα “κατάργησης και θέσεων ή κλάδων ή και ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά ΝΠΔΔ με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου Υπουργού”.

Προβλέπεται, από την έναρξη ισχύος του νόμου, η κατάργηση των θέσεων της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων και η υπαγωγή του προσωπικού σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το ίδιο θα συμβεί και για τους υπηρετούντες στη δημοτική αστυνομία, από 23 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αρμοδιότητες που ασκούσαν μεταφέρονται στην ΕΛΑΣ, χωρίς όμως να θίγονται τα έσοδα των δήμων.

Σε κατάργηση οδηγείται και η ειδικότητα οδηγών και τεχνικού προσωπικού της Διεύθυνσης Κρατικών αυτοκινήτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το σύνολο του προσωπικού να μπαίνει σε διαθεσιμότητα.

Το νομοσχέδιο επί της ουσίας βάζει τις βάσεις προκειμένου να οδηγηθούν 12500 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων οι 4200 έως το τέλος του μήνα. Από αυτούς οι 2200 είναι σχολικοί φύλακες, οι 2000 καθηγητές επαγγελματικών λυκείων και σχολών τεχνικών ειδικοτήτων και 50 πλεονάζοντες υπάλληλοι το υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μηνιαία παρακράτηση. Επανέρχεται η έκπτωση 1,5% κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Ωστόσο και από τη νέα – διορθωμένη διάταξη απουσιάζει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατά τη μηνιαία παρακράτηση. Αν δεν τροποποιηθεί η διάταξη, η παράλειψη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως 21.000 ευρώ να έχουν μεγαλύτερες μηνιαίες κρατήσεις φόρου που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 150 ευρώ! Πάντως ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα να μην ισχύσει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατά την παρακράτηση φόρου και αν χρειαστεί θα υπάρξει νομοθετική διευκρίνηση.

Προστατευόμενα μέλη: Ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου θεωρούνται και τα άγαμα τέκνα εφόσον είναι :

– ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή,

– είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους.

Προκαταβολή φόρου ΟΕ-ΕΕ: Επανέρχεται στο 55% από 80% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.

Αποζημιώσεις: Επανέρχεται στο 20% από 25% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Προσαύξηση περιουσίας: Το εισόδημα που προέρχεται από προσαύξηση περιουσίας που δεν έχει δηλωθεί φορολογείται με συντελεστή 33%.

Συμβολαιογράφοι: Οι συμβολαιογράφοι θα παρακρατούν φόρο 15% επί της υπεραξίας από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Με βάση τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα υπολογιστεί ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, στις πισίνες και τα αεροσκάφη. Ο φόρος πολυτελείας θα βεβαιωθεί με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα ξεκινήσει να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο φόρος πολυτελείας θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται ως εξής:

Με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά. Για τα ΙΧ επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών.

Με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης στις πισίνες εξωτερικές και εσωτερικές.

Με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

Αναφορικά με τους συμβασιούχους και τις προσωρινές διαταγές προβλέπεται η ταχύτατη εκδίκαση όλων των υποθέσεων πριν από την 1-1-13 (ακόμα και αν έχουν προσδιοριστεί οι σχετικές δίκες για αργότερα) και σε περίπτωση που η δίκη δεν γίνει (π.χ εξαιτίας του συμβασιούχου) θα παύει αυτόματα η προστασία της προσωρινής δικαστικής διαταγής, με συνέπεια την άμεση απομάκρυνσή του.

* Η συζήτηση των προσωρινών διαταγών θα γίνεται μέσα σε δύο ημέρες από την κατάθεση της αίτησης και εφόσον γίνει δεκτή, τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να συζητηθούν μέσα σε 30 ημέρες. Αν αναβληθεί η υπόθεση για οποιοδήποτε λόγο, παύει αυτοδικαίως να ισχύει η προσωρινή διαταγή. Ο δικαστής, μετά τη συζήτηση μπορεί να παρατείνει την προσωρινή διαταγή, αλλά αν ματαιωθεί η συζήτηση, δεν επιτρέπεται νέα προσωρινή διαταγή.

* Αν παραταθεί η προσωρινή διαταγή, η απόφαση πρέπει να εκδίδεται μέσα σε 20 ημέρες.

* Αν το ασφαλιστικό μέτρο υπέρ του εργαζόμενου διαταχθεί πριν να κατατεθεί η κύρια αγωγή, αυτή πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 30 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης (η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται σε ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν προσημείωση υποθήκης, νομή, κατοχή).

Διαβάστε εδώ το πολυνομοσχέδιο:

ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 10-07-13

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας