1:44 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Βουλή: Κόντρα Βορίδη – Ραγκούση για όλα

Βουλή: Κόντρα Βορίδη – Ραγκούση για όλα

Βουλή: Υπόθεση Novartis, ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου και ελευθεροτυπία, εκλογικός νόμος και Πατούλης, ήταν μερικά από τα ζητήματα που έφεραν έντονα αντιμέτωπους στη Βουλή, τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Ραγκούση.
«Η χώρα, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, στις διεθνείς κατατάξεις, για την αξιολόγηση της διαφθοράς, έχασε 7 θέσεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι με τις μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, «ανεκτήθησαν οι 7 θέσεις και είμαστε και δύο θέσεις παραπάνω».

«Για πρώτη φορά, από συστάσεως του ελληνικού κράτους υπάρχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που εγκρίνεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέχρι τώρα ποτέ, τα υπουργεία δεν είχαν συντονιστεί, για την εφαρμογή ενός ενιαίου σχεδίου», είπε ο Μάκης Βορίδης και προσέθεσε ότι το Σχέδιο αυτό δεν είναι λόγια αλλά περιλαμβάνει 126 δράσεις, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί νωρίτερα στην υπόθεση Novartis, καταγγέλλοντας στοχοποίηση των προστατευομένων μαρτύρων, εισαγγελέων και δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Εσωτερικών απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εδώ είναι το απόγειο του θράσους, Συζητάτε ακόμα για τη Novartis; Έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει με τη Novartis ή όχι; Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές διώξεις κακουργηματικές, κατά πρώην υπουργού σας; Ξέρετε ότι όλοι στους οποίους είχατε αποδώσει κατηγορίες για τη Novartis απηλλάγησαν και αρχειοθετήθηκαν και ότι αυτοί που είναι σήμερα κατηγορούμενοι, είναι αυτοί που οργάνωσαν τη σκευωρία; Εμείς αποφασίσαμε τις αρχειοθετήσεις; Να σας θυμίσω ποιος; Η κυρία Τουλουπάκη».

Ιδίως για την κυρία Τουλουπάκη και την πρόσφατη ομιλία της και καταγγελίες για τη «δική της υπόθεση», ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι μίλησε σε «μια τεχνική ομάδα στο Κοινοβούλιο, στην οποία μπορεί οποιαδήποτε Κοινοβουλευτική Ομάδα, να καλέσει όποιον θέλει». «Και μας το φέρνετε, ως καλό παράδειγμα, ότι πήγατε μια ελεγχόμενη, από τη Δικαιοσύνη, δικαστική λειτουργό, να πει τι; Να πει τι; Ότι δεν της αρέσει ο τρόπος με τον οποίο δικάζεται στην Ελλάδα; Από τους συναδέλφους της; Εμείς τη δικάζουμε την κυρία Τουλουπάκη; Οι συνάδελφοί της τη δικάζουν. Και την περιφέρατε να πει τι;», είπε ο κ. Βορίδης.

Σε σχέση με την τροπολογία για την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι εισάγεται διάταξη με την οποία «αξιώνουμε να έχουν οι εφημερίδες πρόσωπο που να το βλέπουμε, που να το ξέρουμε, γιατί όταν θα υπάρξει το επόμενο χυδαιογράφημα εναντίον του κ. Ραγκούση, να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη- και αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι πράγματι τον έχει προσβάλει το δημοσίευμα και επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση για την αποζημίωση της ηθικής του βλάβης, να υπάρχει κάποιος εκεί να πάρει τα χρήματα της αποζημίωσης».

Σε σχέση με την Οδηγία για την ενισχυμένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η Οδηγία, δεν έχει σχέση με ποινικές υποθέσεις αλλά αφορά διοικητικές διαδικασίες και προσέθεσε ότι η Οδηγία θα έρθει στη Βουλή, σημειώνοντας ωστόσο: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εφόσον καταθέσουν όσα καταθέσουν και εν συνεχεία, παντάπασιν απαλλαγούν όσοι αποπειράθηκαν να εμπλέξουν, και επομένως αποδεικνύεται ότι οι μαρτυρίες τους ήταν χαλκευμένες και ψευδείς, να έχουν καμία συνέπεια ή όχι; Εάν βοηθήσουν στην αποκάλυψη μιας υποθέσεως, βεβαίως να μην έχουν καμία συνέπεια. Αν είναι ψευδομάρτυρες, οργανωμένοι και καθοδηγούμενοι από έναν πολιτικό εχθρό, και πήγαν και είπαν ψέματα και τα ψέματα καταπέσουν, να τους δώσουμε συγχαρητήρια; Ή να μπορούν κάποιοι να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους;»

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης είχε καταγγείλει ότι με το πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε «νομοθετικό απορριμματοφόρο της κυβέρνησης», και ότι ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ακολουθεί πολιτική νομιμοποίησης και συγκάλυψης της διαφθοράς, διώκει όσους πολεμούν τη διαφθορά και προσπαθούν να την αποκαλύψουν, ασκεί πολιτική συγκάλυψης του σκανδάλου Νοvartis.

Ιδίως για την υπόθεση Novartis, ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι στο στόχαστρο της σημερινής κυβέρνησης μπήκαν εισαγγελείς που είχαν επιφορτιστεί με την πάταξη της διαφθοράς, όπως η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, μπήκαν στο στόχαστρο οι προστατευόμενοι μάρτυρες και μαζί στοχοποιήθηκε και ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων.

Ο κ. Ραγκούσης απευθύνθηκε προσωπικά στον Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι είναι ένας από τους υπουργούς που στάθηκαν εμπόδιο να έρθει στο Κοινοβούλιο η ενσωμάτωση της Οδηγίας, για την ενισχυμένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. «Τι θα πείτε στην ΕΛΑΣ, της οποίας είναι πάγιο αίτημα να στηριχθεί ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, ιδίως του τμήματος της Δίωξης Ναρκωτικών; Εσείς εμποδίζετε τη θέσπιση της ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα άνοιγε στόματα για την αποκάλυψη εμπόρων ναρκωτικών», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας