0:04 Σάββατο 13 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Βράχο βράχο τον καημό του, τον μετράει και πονά,το παράπονο του μητροπολίτη Ιερώνυμου

Βράχο βράχο τον καημό του, τον μετράει και πονά,το παράπονο του μητροπολίτη Ιερώνυμου


Είναι μια κερκόπορτα για να πάμε στην τεκνοθεσία υποστήριξε…

Ανεβάζει η Εκκλησία της Ελλάδος τους τόνους για τη διαφωνία της με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα. Κατανοητή και σεβαστή η στάση των ιερέων. Ακόμα και πολλοί από εμάς διαφωνούμε. Όχι μόνο λόγω της πίστης μας, αλλά και διότι όλο αυτό φέρεται να είναι κόντρα στη φύση. Με την έννοια ότι όπου κι αν γυρίσουμε το μάτι μας, θα δούμε το αρσενικό να έλκει το θηλυκό και αντίστροφα. Από τα πουλιά που πετούν στον ουρανό μέχρι και τα ερπετά. Από τα λιοντάρια μέχρι και τις φάλαινες. Αλλά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της αντιπαράθεσης, διότι δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο καθένας στη ζωή του και κυρίως στο κρεβάτι του. Οπότε περιμένουμε και από τους ιερείς, ειδικά από τους μορφωμένους μητροπολίτες, να αποφύγουν τις ακραίες εκφράσεις. Να μη συγκρίνουν τους ανθρώπους με τα… κούτσουρα. Διότι αυτό έπραξε εμμέσως πλην σαφώς ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος. Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Νικολόπουλος, με καταγωγή από την Ηλεία και τη Μύκονο.

«Η άποψή μου είναι αυτό που διδασκόμαστε από τους Αγίους Πατέρες μας. Ο γάμος έχει οριοθετηθεί και από το ρωμαϊκό δίκαιο. Γάμος εστί ένωσις ανδρός και γυναικός. Από αυτόν τον ορισμό η Εκκλησία δεν μπορεί να φύγει. Η Εκκλησία αντιμετωπίζει τον γάμο ως μυστήριο, ενώ το κράτος ως απλή σύμβαση. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση του γάμου δημιουργεί και τη διαφορά στην οπτική. Για αυτό δεν αναγνωρίζουμε και τον πολιτικό γάμο στα ετερόφυλα ζευγάρια. Υπάρχει η δυνατότητα του συμφώνου συμβίωσης σε κρατικό λειτουργό. Η διεκδίκηση του γάμου οφείλεται στο ότι ο χαρακτηρισμός μιας σχέσης ως γάμου συνεπάγεται την απόκτηση τέκνων. Είναι μια κερκόπορτα για να πάμε στην τεκνοθεσία», είπε πρόσφατα ο μητροπολίτης.

Φυσικά διδασκόμαστε από τους Αγίους Πατέρες μας. Αλλά για να διδαχθούμε εμείς, προφανώς κάποιος πρέπει να μας διδάξει. Κάποιος που να είναι άξιος να το πράξει. Έχει αντιληφθεί ο σεβασμιώτατος ότι η κατρακύλα της κοινωνίας οφείλεται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, στην αδυναμία του κλήρου να εμπνεύσει τους Έλληνες; Έχει καταλάβει ο σεβασμιώτατος ότι στο μυαλό των πιστών η Εκκλησία είναι συνδεδεμένη με σκάνδαλα και χλιδή;

«Αν αύριο ζητήσει κάποιος να συνάψει γάμο με ένα δέντρο, με ένα βράχο, με το κατοικίδιό του, θα το πούμε και αυτό γάμο; Πού θα σταματήσουμε το ξεχείλισμα του όρου ‘‘γάμος’’; Εάν επιλέξω, π.χ., να είμαι Ολυμπιακός δεν μπορώ να διεκδικήσω από το κράτος να παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Κοινώς, αυτό που θα επιλέξει κάποιος δεν μπορεί να υποχρεώσει το κράτος να του ρυθμίζει και την επιλογή», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Μέχρι και το ποδόσφαιρο ενέπλεξε για να περάσει τα μηνύματά του.

Για να εξασφαλίσει περισσότερους αναγνώστες της άποψής του. Στην επικοινωνία τού βγάζουμε το καπέλο. Αλλά στην ουσία των επιχειρημάτων του μάλλον τον κόβουμε και του ζητάμε να επιστρέψει ως μετεξεταστέος. Πιθανότατα κατάλαβε και ο ίδιος πως με δέντρα και βράχους, το πολύ πολύ να φτιάξεις ένα ποίημα ή κάποιο τραγούδι. Επιχείρημα για εκείνον που θεωρεί ότι στερείται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του συντρόφου του, όμως, δεν προσφέρει. Στεκόμαστε στον σεβασμιώτατο επειδή είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος. Έχει σπουδάσει Νομική. Κατέχει, λοιπόν, τη γνώση για την ελευθερία των ανθρώπων.

Για τα δικαιώματά τους.

Ναι, μας δίδαξαν οι Άγιοι Πατέρες μας, αλλά εξαιτίας όσων συνέβησαν κατά καιρούς από τον κλήρο, οι νέες γενιές απομακρύνθηκαν από τα Ιερά Κείμενα. Έφυγαν από τον δρόμο του Θεού. Εδώ υπήρξαν ιερείς που γύρισαν την πλάτη στον Μακαριστό Χριστόδουλο όταν έδινε τη μάχη κατά της απόφασης για αφαίρεση του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Αν δεν είχε περάσει εκείνη η απόφαση του Κώστα Σημίτη, ίσως να μη φτάναμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Αλλά ακόμα και τώρα δεν γίνεται να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα το δέντρο ή ο βράχος. Ή ακόμα και ο Ολυμπιακός. Έτσι δεν πείθεις και περνάς το μήνυμα της στείρας σκέψης. Αυτά!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας