11:35 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Υποκλοπές: Εξεταστική επιτροπή και για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ! (αποκλειστικό)

Υποκλοπές: Εξεταστική επιτροπή και για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ! (αποκλειστικό)

Με την παραδοχή από την κυβέρνηση ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατέστη σαφές σε όλους ότι στην περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξαν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ


Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ελεγχθεί και η διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για τις υποκλοπές, κάτι που θέλει και η κυβέρνηση και πρόκειται να το αποδεχθεί.


Η κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αποδεχθεί το αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όμως το ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει μόνο σε αυτή την περίοδο, όπου το ζητούμενο θα είναι να μάθει ο κάθε πολίτης ποιος, πώς και γιατί αποφάσισε να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ύποπτος για την εθνική ασφάλεια. Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ελεγχθεί και η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση θα το πράξει, και μπορεί να το κάνει χωρίς καν αίτημα του ΠΑΣΟΚ, για διαφορετικούς βέβαια λόγους για τους οποίους το θέλει το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του θέλει να αποδείξει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι το ίδιο πράγμα. Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο αριθμός των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες τους, εκτινάχθηκε επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα, και μέχρι και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχουν καταγγείλει ότι ήταν τότε υπό παρακολούθηση. Η δε κυβέρνηση θέλει να αποδείξει το επιχείρημά της, ότι ο νόμος άλλαξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως προς το χειρότερο και γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτό το κενό, δηλαδή να μη γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθείται αρχηγός κόμματος ως ύποπτος για την εθνική ασφάλεια.

Κάπως έτσι θα βγει και η κυβέρνηση από τα σχοινιά όπου βρίσκεται, με το επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πάει στην ΕΥΠ να ενημερωθεί γιατί τον παρακολουθούσαν, αυτός είναι το πρόβλημα της υπόθεσης, να μην πείθει κανέναν.
ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κρατά σε αυτή την υπόθεση πολύ χαμηλούς τόνους, εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ που είναι στα κάγκελα, με αποτέλεσμα στελέχη του Κινήματος να σχολιάζουν ότι «αφενός το πρόβλημα ξεκίνησε από αυτούς και συνεχίστηκε με τον Μητσοτάκη και αφετέρου μπορεί να θέλουν να το… ξανακάνουν».

Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και του οράματος για μια πολιτεία χωρίς τέτοια νοσηρά φαινόμενα.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, που οδήγησε στην παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει καλέσει τα κόμματα σε διάλογο για περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, που θα θωρακίσουν τη λειτουργία της.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει ως εξής:

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 19, την παρ. 1 του άρθρου 44 και το άρθρο 65 του Συντάγματος.

2. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη θέσπιση ρυθμίσεων για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε: Άρθρο πρώτο: Διαδικασία διορισμού Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών 1. Στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3649/2008 (Α΄ 39), το δεύτερο εδάφιο επικαιροποιείται ως προς το αρμόδιο όργανο, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της». 2. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως.

Άρθρο δεύτερο: Διάταξη άρσης απορρήτου επικοινωνιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στο τέλος της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008 (Α΄ 39) προστίθενται δύο εδάφια και η περ. (β) διαμορφώνεται ως εξής: «β. Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών».

Άρθρο τρίτο: Έναρξη ισχύος. Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις της.

Διεθνές ρεζιλίκι

Η υπόθεση αυτή, πάντως, πλήττει βαρύτατα τη διεθνή εικόνα της χώρας. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίτα Χίπερ τόνισε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τα δημοσιεύματα για χρήση spyware και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη»!

Όλα αυτά προκάλεσαν και την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία δήλωσε: «Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις.

Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς.

Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, ανέβασε τους τόνους στο κατακόρυφο καθώς ουσιαστικά ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί λέγοντας: «Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας σάς δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Οικονόμου: ” Ο κ. Τσίπρας συντάσσεται με δήθεν δικαιωματιστές και αλλότριες δυνάμεις αδιαφορώντας για την αλήθεια”

Οι υποκλοπές ξαναέφεραν τις κάλπες στον αφρό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας