21:07 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Άδωνις Γεωργιάδης: Τέλος από την αγορά τα ζελεδάκια κάνναβης λόγω της ουσίας HHC - Ζητήματα υγείας σε παιδιά και νέους

Άδωνις Γεωργιάδης: Τέλος από την αγορά τα ζελεδάκια κάνναβης λόγω της ουσίας HHC - Ζητήματα υγείας σε παιδιά και νέους

Τέλος στα ζελεδάκια κάνναβης που πωλούνται σε περίπτερα και μίνι μάρκετ βάζει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σε λίγο βγαίνει σε ΦΕΚ απόφαση μου όπου αποδέχομαι την απόφαση της επιτροπής ναρκωτικών όπου το συνθετικό κανναβιδοείδες HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) θεωρείται πλέον ναρκωτικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από την αγορά όλα τα ζελεδάκια και λοιπά και τα οποία περιέχουν την ουσία και έχουν προκαλέσει αρκετά περιστατικά σε νέους ανθρώπους και σε παιδιά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα δημόσιας Υγείας» είπε στο OPEN ο υπουργός.

Τα ζελεδάκια με HHC, που κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, έχουν μεγάλη απήχηση σε εφήβους και νέους. Μάλιστα, αρκετές φορές η χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται παρενέργειες. Ενδεικτικά, πριν από περίπου δύο μήνες, ένας 20χρονος παρουσίασε έντονες ζαλάδες και εμετούς αφού κατανάλωσε ζελεδάκια κάνναβης, με αποτέλεσμα να επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας έχοντας συμπτώματα δηλητηρίασης και να χρειαστεί η διακομιδή του στο Τζάνειο νοσοκομείο.

«Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες», δήλωσε  ο κ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action24.

Τί είναι η ουσία HHC

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και τα παράγωγά της θα υπαχθούν στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις».

Το ζήτημα με τα βρώσιμα κανναβιδοειδή, άλλωστε, απασχολεί τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τις ιρλανδικές αρχές, οι οποίες είχαν εκδώσει σχετική προειδοποίηση μετά από μια σειρά νοσηλειών πριν από ένα περίπου χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Γραφείο Κοινωνικής Ένταξης του Εκτελεστικού Υπηρεσιών Υγείας της Ιρλανδίας (HSE) δήλωσε πως ο κίνδυνος αφορά συνθετικά κανναβινοειδή ζελεδάκια και γλυκά που πωλούνται ως προϊόντα κάνναβης, υποκατάστατα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας