16:40 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Αποκάλυψη: Οι τοξικολογικές εξετάσεις θα «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση Παπανικόλα!

Αποκάλυψη: Οι τοξικολογικές εξετάσεις θα «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση Παπανικόλα!

Εν αναμονή για το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίες πιθανόν να ρίξουν φως στην αιτία θανάτου του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, βρίσκονται οι Αρχές και οι εμπλεκόμενοι.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ


-Το εξώδικο που έστειλε ο τότε αντιπρόεδρος του κόμματος Παπανικόλα στον Σπύρο Λαμπίρη.

-Γ. Νούλας δικηγόρος: “Αν είχε ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ο Παπανικόλας μπορεί να ζούσε – Θα ζητήσουμε ευθύνες και από τον εισαγγελέα!”


Ο καναλάρχης πέθανε μόνο λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του από το κτίριο όπου έμενε στον Ωρωπό, την οποία ζήτησε ο αδελφός του που είχε αναλάβει δικαστικός συμπαραστάτης. Η Εισαγγελία έχει διατάξει τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν ενεργά και κορυφαία στελέχη του κινήματος ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. που είχε δημιουργήσει ο εκλιπών. Ο νέος του πρόεδρος Παναγιώτης Μαντζάνας με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αφήνει μάλιστα υπόνοιες ότι ο θάνατος του Παπανικόλα ενδεχομένως να οφείλεται σε χορήγηση αλεσμένου κρέατος. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα ζήτησαν από την ιατροδικαστική υπηρεσία να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο αν υπάρχουν ίχνη κρέατος ή παραγώγων του στις εξετάσεις του εκλιπόντος.

Παπανικόλα

Έντονος διάλογος μεταξύ του Σπ. Λαμπίρη με τον Παν. Μαντζάνα και τον Γ.Γ. του κινήματος Παπανικόλα Γ. Διαβάτη

Εξώδικο

Ο πρόεδρος του κινήματος ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. ενώ ζούσε ο Παπανικόλας είχε στείλει μια σειρά από εξώδικα: Στον επιστήθιο φίλο του εκλιπόντος, Σπύρο Λαμπίρη, και στη σύντροφό του, Άννα Ράμμου, τους οποίους σε δηλώσεις του στην «Μ» χαρακτήρισε «βδέλλες» στον Παπανικόλα. Αναφερόμενος μάλιστα στην Άννα Ράμμου είπε ότι είναι το άτομο που κινεί τα νήματα στην υπόθεση, αφήνοντας τον Λαμπίρη να εκθέτει τον εαυτό του δημόσια. Ο κ. Μαντζάνας έστειλε ακόμα εξώδικα στον στενό συνεργάτη του μακαρίτη, Χρήστο Παπαμέτη, και στη γυναίκα που τον φρόντιζε.

Η «Μ» αποκαλύπτει βασικά σημεία από το εξώδικο που εστάλη στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στον Σπύρο Λαμπίρη.

«Δεν λογοδοτείτε σε κανέναν»

Σε αυτό ο Σπύρος Μαντζάνας με την ιδιότητα τότε του αντιπροέδρου του πολιτικού κινήματος (κόμματος) «ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εσείς, κ. Σπυρίδωνα Λαμπίρη, και με τη συνδρομή της κας Άννας Ράμου, όπως μας πληροφορήσατε, αλλά αυθαιρέτως και χωρίς να αποδεικνύετε τη νομιμότητά σας περί του θέματος παρά τα, επί πολλούς μήνες αιτήματά μας, να αποδείξετε, βάσει εγγράφων, την ιατρική γνωμάτευση και τη δικαστική απόφαση, η οποία σας εξουσιοδοτεί για την ‘‘προστασία επιμέλεια’’ του προέδρου, όπως, προφορικά, επικαλείστε, σε θέματα επιμέλειας, διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και στα επικοινωνιακά θέματα αλληλογραφίας και διαχειρίσεως αφορώντα στον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Παπανικόλα και στο κόμμα μας. Πλην όμως, ασκείτε τα καθήκοντά σας αυτά και δεν λογοδοτείτε σε κανέναν.
Λειτουργώντας κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχετε αναλάβει ασκείτε εξουσίες και δικαιώματα σε υποθέσεις του προέδρου και του κόμματός μας άλλοτε παραλείποντας και άλλοτε παρεμποδίζοντας, δίδοντάς μας την εντύπωση πως λειτουργείτε περισσότερο για προσωπικό σας όφελος και όχι προς όφελος του προέδρου μας…».

Στο εξώδικο ο κ. Μαντζάνας αναφέρει ότι ο κ. Λαμπίρης δεν έχει εξοφλήσει από τα ποσά των εισπράξεων που διαχειρίζεται για λογαριασμό του Παπανικόλα τα 4.270 ευρώ για δαπάνες ιατρικές και διαβίωσης που έχουν καταβάλει για λογαριασμό του προέδρου.

«Παραβαίνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη γραπτή και πολλάκις προφορική έγκριση – εντολή του προέδρου μας για την προβολή εκπομπών με τίτλο ‘‘Υγεία Οικολογία’’ υπέρ του πολιτικού κόμματός μας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra», αναφέρει επίσης.

Το βίντεο

Στο εξώδικο γίνεται ακόμα αναφορά σε βίντεο το οποίο έδειξαν σε εκπροσώπους του κινήματος μέσω του τηλεφώνου της Άννας Ράμμου, στο οποίο ο Παπανικόλας «ζητούσε τη βοήθεια φίλων, διότι κινδύνευε η ζωή του, αφού ήταν παραμελημένος, υποσιτισμένος, χωρίς ιατρική περίθαλψη και του απαγορευόταν οποιαδήποτε επικοινωνία από τους συγγενείς και οικείους του». Όπως είπαν μάλιστα, το συγκεκριμένο βίντεο κατατέθηκε στο Α.Τ. Ωρωπού μέσω συγκεκριμένου αστυνομικού.

Ο κ. Μαντζάνας κατηγορεί τον φίλο του καναλάρχη ότι «παρεμποδίζει ακόμα και την επικοινωνία μαζί του, κατά παράβαση των εντολών που είχε δώσει» (σ.σ. ο Παπανικόλας).

Οι εκπρόσωποι του κινήματος καλούσαν τον Λαμπίρη μεταξύ άλλων να τους στείλει πρόσφατη κατάσταση ιατρού παθολόγου για την πορεία της υγείας του προέδρου τους, μαζί με πρόσφατες εξετάσεις που ήταν υποχρεωμένοι να του κάνουν για τη διασφάλιση της ζωής του.

Ασφαλιστικά μέτρα

Στις αρχές της εβδομάδας στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα εκδικάστηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Σπύρου Λαμπίρη από τον πρόεδρο και τον γ.γ. του κινήματος που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας.

Ζήτησαν να αποκλειστεί το κτίριο στον Ωρωπό, καθώς αποτελούσε έδρα του ιδρύματος εδώ και πολλά χρόνια, και να μην επιτραπεί πλέον η πρόσβαση στον επιστήθιο φίλο του Παπανικόλα, Σπύρο Λαμπίρη. Ο ίδιος, σε μια διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό, παρουσίασε έγγραφα ότι βρίσκεται νόμιμα στον χώρο.

Τελικά συμφωνήθηκε να γίνει αναλυτική καταγραφή στα αντικείμενα που θεωρούνται πνευματική περιουσία του κινήματος. Όπως αναφέρουν πρόκειται για πάνω από 10.000 βιβλία και εκατοντάδες DVD, CD και κασέτες με εκπομπές που έκαναν ο Παπανικόλας και οι συνεργάτες του. Όλα αυτά θα μεταφερθούν σε χώρο του κόμματος.

Παπανικόλα


Γιώργος Νούλας, δικηγόρος Κ. Τόμπρα – Χρ. Παπαμέτη: «Ποινικές ευθύνες για τον θάνατο του Παπανικόλα»

«Αν είχε κινηθεί άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του Σπύρου Λαμπίρη πιθανόν σήμερα ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας να ζούσε». Αυτό μας είπε ο δικηγόρος Γιώργος Νούλας που εκπροσωπεί νομικά στην υπόθεση τον Κυριάκο Τόμπρα και τον Χρήστο Παπαμέτη.

«Η Δικαιοσύνη είχε ενημερωθεί εγκαίρως ήδη από τις αρχές Μαρτίου γι’ αυτή την υπόθεση. Επιμείναμε να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Είπαμε και ονόματα στον συγκεκριμένο εισαγγελέα που έχουμε καταθέσει ότι έπρεπε να κινηθεί άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι τέτοιο, άρα υπάρχουν ευθύνες θεωρώ και στη διαδικασία ενεργοποίησης του αυτοφώρου, την οποία είχαμε ζητήσει ήδη από τις 2 Μαρτίου έναντι καθενός που είχε ευθύνη διά ενεργειών ή διά παραλείψεων», σημειώνει.

«Προσωπικά εγώ στον εισαγγελέα το είχα πει πολλές φορές ότι θα χάσει τη ζωή του ο Παπανικόλας αν δεν παρέμβει. Αν βρεθεί απόδειξη ότι μπορούσε ο μακαρίτης να σωθεί, θα στραφώ νομικά και εναντίον του. Υπεράνω του νόμου δεν είναι κανένας. Τρεις φορές είχαμε ζητήσει από τον εισαγγελέα να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και δεν μας άκουσε. Ζητούσαμε να συλληφθεί ο Λαμπίρης και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, προκειμένου να πάει ο Παπανικόλας σε κάποιο νοσοκομείο να σωθεί. Όταν γίνουν οι κατάλληλες πραγματογνωμοσύνες από γιατρούς και άλλους εμπλεκομένους θα φανεί αν υπήρχε ευθύνη και στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν κίνησε τη διαδικασία του αυτοφώρου έγκαιρα».

Παπανικόλα

«Εταιρεία δολοφόνων»

«Θα καταθέσουμε σταδιακά στην προανάκριση και στην κύρια διαδικασία. Υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση και εταιρεία δολοφόνων. Το έχει καταγγείλει ευθέως ο κ. Τόμπρας αυτό», τόνισε ο δικηγόρος του.

Όπως μας είπε, από τον Οκτώβριο του 2022 ζητούσε από τον Διονύση Παπανικόλα να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης στον ασθενή αδελφό του. «Μου είπε ναι, θα το προχωρήσουμε, μετά μου λένε ‘‘το προχωράμε’’ με δικηγόρο εμένα. Η ένστασή του και η αργοπορία στο να το υλοποιήσει ήταν ότι αν πήγαινε ως δικαστικός συμπαραστάτης θα είχε τις ευθύνες για τα χρέη του αδελφού του, κάτι που δεν ισχύει νομικά. Κατά δεύτερο λόγο θεωρούσε ότι θα έμπλεκε σε μεγάλη ηλικία. Μου έλεγε ‘‘πού να τρέχω’’!».

Δικαστική συμπαράσταση

«Όταν είδα ότι ο Διονύσης με παρέπεμπε από βδομάδα σε βδομάδα αποφάσισα να προχωρήσω με τον Χρήστο τον Παπαμέτη και να κάνουμε αίτηση δικαστικής συμπαράστασης. Οποιοσδήποτε τρίτος, ένας απλός πολίτης όταν έχει κάποιος πρόβλημα υγείας και οι συγγενείς του είτε δεν υπάρχουν είτε αδιαφορούν, μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει αίτηση δικαστικής συμπαράστασης, όπως και κάναμε όντως την αίτηση αυτή. Ειδοποιήθηκε τότε ο αδελφός του και έκανε και αυτός αυτοτελή δικαστική συμπαράσταση για να μην εκτεθεί στα μάτια του κόσμου ότι δεν έχει κάνει τίποτα για τον αδελφό του». Ο κ. Νούλας ανέφερε ότι ο Χρήστος Παπαμέτης πέρα από την αίτηση δικαστικής συμπαράστασης είχε κάνει και αγωγή σε βάρος του Παπανικόλα επειδή του χρωστούσε χρήματα από τη συνεργασία μαζί του. «Όταν εκδικάστηκε η δική μας αίτηση δικαστικής συμπαράστασης μαζί με αυτήν που έκανε ο Διονύσης Παπανικόλας, είπαμε να μπει αυτός συμπαραστάτης, εφόσον όμως μας εξασφαλίσει ότι θα πάρει τον αδελφό του από κει που είναι, γιατί θεωρούσαμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν οι πρέπουσες εκεί που έμενε με τον Λαμπίρη».

«Ήμασταν οι μόνοι που στην ουσία είχαμε μια δικαστική απόφαση η οποία επιβεβαιώνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο μακαρίτης ήταν σε κατάσταση που δεν καταλάβαινε το τι ακριβώς συνέβαινε», συμπλήρωσε ο κ. Νούλας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ζήτησαν από το αρμόδιο τμήμα της δικαστικής συμπαράστασης να βάλουν κάποιους γιατρούς από τον πίνακα των πραγματογνωμόνων του δικαστηρίου για να πιστοποιήσουν την κατάσταση της υγείας του Παπανικόλα, πράγμα που δεν έγινε ποτέ: «Όταν τον Μάρτιο του 2023 πήγε ο γιατρός, ο Λαμπίρης δεν του επέτρεψε να εξετάσει τον καναλάρχη. Αν τον είχε δει τότε ο γιατρός πιθανόν να προλαμβάναμε τον θάνατό του», τόνισε.

Ο κ. Νούλας εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι ο Παπανικόλας πέθανε την ημέρα που μεταφέρθηκε από το κτίριο στον Ωρωπό: «Επειδή τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα γίνονταν στις 30 Μαΐου θα επιβεβαίωναν τη δικαστική συμπαράσταση στον αδελφό του μακαρίτη, θεωρώ ότι ο μόνος de facto χαμένος ήταν ο Λαμπίρης που τον είχε υπό τον έλεγχό του».

Ο κ. Νούλας επισημαίνει ότι «υπάρχει λόγος ακυρότητας όλων των εγγράφων που υπέγραψε ο μακαρίτης εφόσον αποδειχθεί ότι υπεγράφησαν την περίοδο που ο Παπανικόλας δεν είχε επίγνωση τι έκανε». Τον είχα δει και εγώ ο ίδιος, δεν είχε αντίληψη του χώρου. Έβλεπε τον εαυτό του στην τηλεόραση και δεν αναγνώριζε ποιος ήταν!», συμπλήρωσε.

Όταν είχαμε πάει να συζητήσουμε την προσωρινή διαταγή ρώτησε η πρόεδρος τον Παπανικόλα ποια είναι η γνώμη του για τον Παπαμέτη και της είπε: «Πάρα πολύ καλή, είναι φίλος μου. Κάποιος ο οποίος έχει καταθέσει νωρίτερα μήνυση και είναι στα καλά του θα έλεγε μετά από 10 μέρες κάτι τέτοιο; Προφανέστατα δεν είχε αντίληψη ούτε των μηνύσεων ούτε των όσων έλεγε. Κι αυτό μάλιστα έγινε σε ακροατήριο», τονίζει ο δικηγόρος.

Φωτό από βιβλία, κασέτες και άλλα υλικά του κόμματος Παπανικόλα στο σπίτι του και έδρα του κινήματος στον Ωρωπό

Από το αρχείο του κινήματος που βρίσκεται στον Ωρωπό

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Το σχόλιο του Πέτρου Κουσουλού για την δικαστική απόφαση και τη νέα επίθεση από τον δικηγόρο της κατηγορούμενης

Έβρος: Βαριές κατηγορίες για τους πέντε αστυνομικούς που συνελήφθησαν για διευκόλυνση εισόδου αλλοδαπών

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας