7:46 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Είμαστε οι πρώτοι σε απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ» - Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κάνει τον απολογισμό του στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ»

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Είμαστε οι πρώτοι σε απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ» - Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κάνει τον απολογισμό του στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ»

Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κάνει τον απολογισμό της θητείας του και μιλά στην «Μ» για το όραμα του για την επόμενη μέρα

Τον απολογισμό του για τη θητεία του ως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κάνει σήμερα στην «Μ» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα μας μιλά για το όραμά του ενόψει μιας νέας θητείας, εφόσον οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους – όπως δείχνουν και οι προβλέψεις.

 

– Με βάση ποια κριτήρια θα κρίνουν και θα ψηφίσουν οι πολίτες στις περιφερειακές εκλογές 2023;

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις περιφερειακές εκλογές αποφασίζουμε για τον τόπο μας, το μέλλον, τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Οι συμπολίτες μας ακούνε τις προτάσεις μας, βλέπουν τα έργα μας και θα κρίνουν και θα αποφασίσουν ποιον εμπιστεύονται για μια Περιφέρεια που δημιουργεί θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, εξοικονόμηση για κάθε σπίτι. Θα αποφασίσουν ποιον εμπιστεύονται να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, μετατρέποντας με πολλή δουλειά τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις, πέρα από κόμματα και σκοπιμότητες. Θα αποφασίσουν ποιος μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει ουσιαστικές λύσεις για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας. Ποιος έχει το σχέδιο, την ομάδα, την εμπειρία και το όραμα για να πάει την Κεντρική Μακεδονία μπροστά. Η παράταξή μας, «Αλληλεγγύη», είναι εγγύηση για δουλειά, συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Και θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι με την ίδια ενέργεια, την ίδια συνέπεια και την ίδια προσήλωση στον τελικό στόχο θα εργαζόμαστε κάθε μέρα για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών στην Κεντρική Μακεδονία.

 

– Η «Αλληλεγγύη» είναι η παράταξή σας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Η «Αλληλεγγύη» είναι μια πραγματικά αυτοδιοικητική και αυθεντικά υπερκομματική παράταξη. Είναι μια ομάδα άξιων και ικανών ανθρώπων, με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, με διαφορετικά επαγγέλματα και ενδιαφέροντα, που αντανακλούν ολόκληρη την κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας. Εργαζόμενοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αθλητές, γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, αγρότες, δημοσιογράφοι, γυναίκες και άνδρες ενεργοί στην κοινωνία, που συνδυάζουν την εμπειρία με τις νέες ιδέες, που ξέρουν να δίνουν μάχες και να τις κερδίζουν. Η «Αλληλεγγύη» είναι μια ομάδα ανθρώπων που μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η διάθεση για προσφορά, και ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για να συνεχίσουμε με πράξεις και έργα να δυναμώνουμε τη Μακεδονία.

Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

– Ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας είναι το ΕΣΠΑ. Σε τι ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου, έχετε φτάσει; Ποια έργα έχετε υλοποιήσει;

Έχουμε απορροφήσει το σύνολο των πόρων και η Κεντρική Μακεδονία είναι μία από τις κορυφαίες Περιφέρειες στην Ευρώπη σε απορρόφηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ. Υλοποιούμε μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές, όπως η Δυτική Είσοδος Θεσσαλονίκης και ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ16, ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στη Χαλκιδική, η Είσοδος του Κιλκίς και η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης. Ενισχύσαμε με εκατοντάδες δράσεις τις τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας. Χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια 150 τουριστικών επιχειρήσεων και 3.440 νέες γεωργικές επενδύσεις. Χτίσαμε 19 νέα σχολεία και στηρίζουμε 60.000 γονείς με χαμηλά εισοδήματα, εξασφαλίζοντας θέσεις για τα παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέραμε σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και ενισχύσαμε με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές 16 νοσοκομεία και 22 κέντρα υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υλοποιούμε 190 έργα δημιουργίας πάρκων και χώρων πρασίνου στις πόλεις και τις γειτονιές μας. Κάνουμε πιο ασφαλείς 25 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με νέα αντιπλημμυρικά έργα. Αναβαθμίζουμε ενεργειακά σχολεία, δημόσια κτίρια, νοσοκομεία αλλά και κατοικίες οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Είμαστε δίπλα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με 150 κοινωνικές δομές που δημιουργήσαμε και υποστηρίζουν ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, άτομα με αναπηρία, γυναίκες, παιδιά και εφήβους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δημιουργήσαμε την ψηφιακή Περιφέρεια με 200 ψηφιακές υπηρεσίες καταργώντας τα γκισέ, τις ουρές και την ταλαιπωρία. Καταργήσαμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση για 150.000 ιδιώτες, επαγγελματίες και τοπικές επιχειρήσεις. Προβάλαμε σε όλο τον κόσμο την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας, με το νέο Μουσείο Βεργίνας, την προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, το Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, τα κειμήλια του Αγίου Όρους και την προβολή 130 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων μας.

 

– Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για την επόμενη μέρα; Ποια έργα θα ξεκινήσετε;

Χρηματοδοτούμε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Υποστηρίζουμε με νέες δράσεις κατάρτισης 3.250 άνεργους συμπολίτες μας. Ξεκινάμε την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολείων που θα στεγάσουν 115.000 μαθητές. Εξασφαλίζουμε την υποστήριξη 890 μαθητών και 1.390 φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ξεκινάμε νέα έργα εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, με ιατρικά μηχανήματα και ανακατασκευή μονάδων και κλινικών που εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Διασφαλίζουμε τη λειτουργία για τα επόμενα χρόνια όλων των κοινωνικών δομών της Κεντρικής Μακεδονίας που υποστηρίζουν 300.000 συμπολίτες μας. Προχωρούμε χωρίς καμία καθυστέρηση σε νέα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα κάνουν πιο ασφαλείς περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στις οποίες κατοικούν 30.000 συμπολίτες μας. Ξεκινάμε νέα έργα σε 168 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα νερού για 300.000 συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε τα έργα επέκτασης, αναβάθμισης και βελτίωσης των δικτύων  επεξεργασίας λυμάτων που θα φτάσουν σε μήκος τα 137 χιλιόμετρα, δίνοντας λύση σε 41.000 συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και πάρκων για 830.000 συμπολίτες μας. Ξεκινάμε νέες επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα μειώσουν κατά 56.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με κάθε έργο και δράση που υλοποιούμε χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας