3:22 Σάββατο 25 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

«Μπουρλότο» ασπαρτάμης από τον ΠΟΥ!

«Μπουρλότο» ασπαρτάμης από τον ΠΟΥ!

Αναθεώρηση του ασφαλούς προφίλ της ασπαρτάμης, του πιο δεδομένου γλυκαντικού στα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, ετοιμάζεται να κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακατεύοντας την… τράπουλα στις διατροφικές επισημάνσεις που συνοδεύουν καθημερινής κατανάλωσης τρόφιμα και αναψυκτικά.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Σοκ στη βιομηχανία low-cal τροφίμων και αναψυκτικών καθώς και σε καταναλωτές μετά την επικείμενη ένταξή της στις καρκινογόνες ουσίες!


Η νέα ετυμηγορία του ΠΟΥ πως η ασπαρτάμη είναι δυνητικό καρκινογόνο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο προσεχές διάστημα κατατάσσοντας το τεχνητό γλυκαντικό που όλοι γνωρίζουμε μέσα από σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, light αναψυκτικά και light παγωτά, που έχουμε καταναλώσει αμέτρητες φορές στη ζωή μας, σε επιβλαβές συστατικό για την υγεία του οργανισμού.

ασπαρτάμη

Ανησυχία

Όπως είναι αναμενόμενο, μια τέτοια ανακοίνωση που φέρει και το βάρος της σφραγίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και φυσικά να προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στη βιομηχανία τροφίμων.
Παγκοσμίως υπάρχουν 813.000.000 παχύσαρκοι άνθρωποι στην υφήλιο και οι επιστημονικές εταιρείες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου συστήνουν εδώ και χρόνια στους παχύσαρκους και τους υπέρβαρους ανθρώπους να καταναλώνουν τρόφιμα διαίτης ώστε να μειώνουν τη θερμιδική τους πρόσληψη με λελογισμένο τρόπο.

Ειδικά στην πατρίδα μας, όπου έχουμε ένα υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας στους ενηλίκους αλλά και στα παιδιά, με τουλάχιστον ένα στα τέσσερα άτομα να είναι παχύσαρκο και ένα στα τρία υπέρβαρο, η χρήση των προϊόντων light είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ, που το Reuters εκτιμά ότι θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, πρόκειται να σημάνει συναγερμό στη βιομηχανία τροφίμων.

Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι σε τσίχλες και καραμέλες και ορισμένα δημοφιλή ποτά στους νέους, θα καταχωριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.

Διφορούμενα μηνύματα

H απόφαση-βόμβα της IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά από συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Αυτή η νέα ετυμηγορία, εφόσον ανακοινωθεί, δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια, επισημαίνουν οι πηγές του Reuters. Αυτές οι συμβουλές για τα άτομα προέρχονται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA, παράλληλα με τις αποφάσεις των εθνικών ρυθμιστικών Αρχών.

Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διαφορετικές ουσίες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους.

Η σύγχυση από τα διφορούμενα μηνύματα οδήγησε σε αγωγές από πλευράς καταναλωτών, γεγονός που πίεσε τις εταιρείες βιομηχανίας τροφίμων να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας αναθεωρημένες συνταγές παρασκευής. Έτσι όμως ξέσπασαν επικρίσεις ότι οι αξιολογήσεις της IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.

Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα, επανεξετάζει επίσης τη χρήση της ασπαρτάμης. Η συνεδρίασή της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της, στα μέσα Ιουλίου.

Μακρά πορεία

Η ασπαρτάμη βέβαια δεν είναι κάποιο νέο πρόσθετο που μπήκε στη ζωή μας μια μέρα ξαφνικά. Έχει διαγράψει μακρά πορεία στη βιομηχανία τροφίμων και εδώ και περίπου 40 χρόνια θεωρείτο ένα ασφαλές γλυκαντικό για την υποκατάσταση της ζάχαρης, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει ένα άτομο προκειμένου να έχει κάποια επιβλαβή επίδραση ήταν ουσιαστικά εξωπραγματική και ανέφικτη.
Από το 1981, η JECFA είχε δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικος βάρους 60 κιλών θα πρέπει να πίνει από 12 έως 36 κουτάκια σόδα διαίτης -ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ποτό- κάθε μέρα για να κινδυνεύει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα κουτάκι έχει περιεκτικότητα περίπου 340 ml, η ποσότητα που μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή σύμφωνα με τις παλαιότερες συστάσεις ξεπερνάει τα 12 λίτρα ημερησίως! Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια οι εθνικές ανεξάρτητες ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη και την Αμερική συμφωνούν με αυτή την άποψη.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας