2:55 Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

«Προίκα» φιλολαϊκών μέτρων για τον «τσάρο» της Οικονομίας

«Προίκα» φιλολαϊκών μέτρων για τον «τσάρο» της Οικονομίας

Αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, καθώς με τις εκλογές έκλεισε ένας κύκλος που είχε ανοίξει λόγω της πανδημίας και ανοίγει ένας καινούργιος όπου η διαχείριση των κρατικών ταμείων αρχίζει και δυσκολεύει, καθώς η δημοσιονομική χαλάρωση τελειώνει.

Του Γιώργου Στεργίου


Ξεκινά με προίκα φιλολαϊκών μέτρων


Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τις πολιτικές που ευαγγελίζεται από τότε που ξεκινούσε την πολιτική του καριέρα ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Δηλώνει άλλωστε μεταρρυθμιστής και πιστός της φιλελεύθερης οικονομίας και των αγορών, αλλά με κοινωνικό πρόσωπο, αυτό όμως πρέπει να φανεί στην πράξη.

Στόχοι

Ο ίδιος παραλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έθεσε το πλαίσιο των στόχων και των προτεραιοτήτων του.

Πρώτος στόχος, να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα συμβάλει και στην αύξηση των μισθών κατά 25% όπως την έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες αποτελεί ισχυρό όπλο αύξησης της επενδυτικής δραστηριότητας και προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Δεύτερος στόχος είναι να υπάρξουν οι απαιτούμενες προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και οι δομικές στρεβλώσεις σε εξαγωγές και εισαγωγές. Πρακτικά ζητούμενο αποτελεί ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών.

Τρίτος στόχος και μεγάλης δυσκολίας είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ώστε να είναι εφικτή η μείωση της άμεσης φορολογίας αλλά και των εμμέσων φόρων.

Τέταρτος στόχος είναι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα με περαιτέρω περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, αλλά και δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πέμπτος στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων, καθώς πλέον το υπουργείο Οικονομικών παίρνει αρμοδιότητες από το Ανάπτυξης, μαζί με τη μετακόμιση του κ. Παπαθανάση που θα επικουρεί τον κ. Χατζηδάκη. Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα (για τη διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό) στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις ΣΔΙΤ και στην απολιγνιτοποίηση για νέες συνθήκες και νέες δουλειές.

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης ξεκινά τη θητεία του με προίκα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών και επιδομάτων ύψους 720.000.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

1. Νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους το οποίο θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000-700.000 υπαλλήλων, ενώ το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.
2. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Έτσι, το αφορολόγητο όριο για φορολογουμένους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Έτσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.
3. Αύξηση από 1-1-2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ). Θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Ειδικότερα όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ τον μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από τον επόμενο χρόνο.
4. Αύξηση των επιδομάτων τέκνων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.
5. Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).
6. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα.
7. Μόνιμο επίδομα youth pass για χρήση στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως)
8. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023 (κόστος 40 εκατ. ευρώ). Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.                                                        Χατζηδάκης

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θερμή χειραψία Μητσοτάκη – Φάμελλου στη Βουλή: Δείτε φωτογραφίες

Ο αποχαιρετισμός και το «ευχαριστώ» της Φωτεινής Πιπιλή στους ψηφοφόρους της

 

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας