23:18 Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Brexit: Χάνουν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια οι Βρετανοί

Brexit: Χάνουν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια οι Βρετανοί

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να διατηρήσουν αυτομάτως τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ μετά το Brexit, επιβεβαίωσε την Πέμπτη (15 Ιουνίου) το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η προσφυγή ασκήθηκε από Βρετανούς πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, αμφισβητώντας τη συμφωνία αποχώρησης από το Brexit με την αιτιολογία ότι τους στέρησε δικαιώματα που είχαν αποκτήσει ως πολίτες της ΕΕ.

Οι ενάγοντες είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρώσει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει την απόφαση της ΕΕ του Ιανουαρίου 2020 να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης.

Με απόφαση που επικύρωσε προηγούμενη γνωμοδότηση του Γενικού Δικαστηρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε ότι «η απώλεια της ιδιότητας του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατά συνέπεια, η απώλεια των δικαιωμάτων που συνδέονται με την ιδιότητα αυτή, αποτελεί αυτόματη συνέπεια της μοναδικής κυρίαρχης απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι της συμφωνίας αποχώρησης ή της απόφασης του Συμβουλίου».

Η απόφαση, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι οι άνθρωποι από τρίτες χώρες ή πρώην κράτη μέλη μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα πολίτη της ΕΕ μόνο αν γίνουν πολίτες ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Το καθεστώς των Βρετανών που εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ και των Ευρωπαίων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στη διαδικασία του Brexit. Ενώ περίπου 1,3 εκατομμύρια Βρετανοί είναι σήμερα εγκατεστημένοι στην ΕΕ και έχουν αποκτήσει καθεστώς διαμονής σε κράτος μέλος, οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επισημάνει σοβαρά προβλήματα με τα συστήματα διαμονής που επηρεάζουν τους Βρετανούς πολίτες που ζούσαν ήδη στην ΕΕ πριν από το Brexit.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αλλάξει την εσωτερική της νομοθεσία για να άρει την απειλή της απέλασης για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν καθυστερήσει να υποβάλουν αίτηση για το καθεστώς παραμονής, αν και παρόμοιες απειλές υπάρχουν στη Σουηδία, η οποία έχει απελάσει πάνω από 1.000 Βρετανούς υπηκόους, και σε άλλα κράτη μέλη.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της στην υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman ότι οι πόροι για την υποστήριξη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είχαν μειωθεί σημαντικά από το 2021, χωρίς να υπάρχει επίσημος οργανισμός για την παροχή συμβουλών σε Βρετανούς που έχουν εγκατασταθεί στην ΕΕ. Πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει ισοδύναμο της Ανεξάρτητης Εποπτική Αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ηνωμένου Βασιλείου για τα δικαιώματα των πολιτών, οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκαν ότι οι υπήκοοι του ΗΒ που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για μόνιμη διαμονή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Η δικαστική μεταρρύθμιση της Πολωνίας παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ»

Γαλλία: «Όχι» από το Ανώτατο Δικαστήριο σε δημοψήφισμα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας