22:15 Κυριακή 19 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

"Δεν θα βρεθούν οι 180 ψήφοι"

"Δεν θα βρεθούν οι 180 ψήφοι"

Ο πρώην πρωθυπουργός, περιγράφοντας χωρίς υπεκφυγές τη δική του οπτική μέσα από την οποία αναλύει τις τρέχουσες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα -λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα-, χαρακτήρισε συγκεκριμένα «μη ρεαλιστική την προοπτική να συγκεντρώσει η συγκυβέρνηση τις απαιτούμενες 180 ψήφους και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή και εκτίμησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Φεβρουάριο».

Τη δήλωση αυτή έκανε σε εκδήλωση του LSE στο Λονδίνο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου – απαντώντας σε ερώτηση για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόβλεψη επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς να έχει αυτοδυναμία, και έτσι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με άλλα μικρά κόμματα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σημίτης έδειξε ότι -διόλου τυχαία- δεν ήθελε να «στοιχηματίσει» για τους πιθανούς μετεκλογικά συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τις πολιτικές που υποστηρίζει η Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει τα πάντα, να φέρει μισθούς και συντάξεις στο επίπεδο του 2007 και να κάνει νέες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές μας», είπε με σκωπτικό ύφος ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί επαφές με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης.

Παρότι, πάντως, ο κ. Σημίτης κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που «κουμπώνει» με το στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας, θεωρεί -σύμφωνα με απάντησή του σε ερώτηση που δέχθηκε- σωστή και στην κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας την κίνηση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όταν ρωτήθηκε, εν τω μεταξύ, αν η διακυβέρνησή του ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία σήμερα, αρνήθηκε κατηγορηματικά και «επέστρεψε» την ευθύνη στην πολιτική που είχαν οι διάδοχες κυβερνήσεις να δαπανούν περισσότερο από το 100% του ΑΕΠ. Για την Ευρωζώνη, τέλος, αν και άσκησε σκληρή κριτική, υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να διαλυθεί γιατί θα προκληθεί παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό χάος.

Προηγουμένως δε, αφιέρωσε σημαντικό μέρος της δημόσιας παρέμβασής του για να περιγράψει τον «Οδικό Χάρτη» που κατά την άποψή του πρέπει να ακολουθήσει -και- η ελληνική πλευρά για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την «επιστροφή» της ανάπτυξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε τα «χαρτιά» του αυτήν την κρίσιμη στιγμή, στο πλαίσιο ερωτήσεων που του έγιναν μετά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η ελληνική περίπτωση», στη σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία Κώστας Μπίκας, ο καθηγητής και πρώην οικονομικός σύμβουλος του κ. Σημίτη, Γιάννης Σπράος και ο πρώην υπουργός επί Γιώργου Παπανδρέου, Ηλίας Μόσιαλος. Μετά την εκδήλωση (στην κατάμεστη αίθουσα του LSE) είχε προγραμματιστεί δείπνο προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού στο οποίο παραβρέθηκαν οι προαναφερόμενοι, πανεπιστημιακοί και πολιτικά στελέχη (όπως από το Ποτάμι ο κ. Βαγιάνος, η κ. Λουρή, πρώην πρωθυπουργική σύμβουλος κ.ά.).

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας