20:43 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Δήλωση Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για εφημερίες

Δήλωση Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για εφημερίες

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφορικά με την πληρωμή των εφημεριών διευκρινίζει:

” Μετά τη ψήφιση του Νόμου αποστέλλονται τα χρήματα στα νοσοκομεία και άμεσα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των τακτικών εφημεριών”.

Νοσοκομειακοί γιατροί: Απλήρωτες οι εφημερίες Απριλίου – Στάση εργασίας την Τετάρτη

Δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τις εφημερίες Απριλίου οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων. Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), πραγματοποιούν την Τετάρτη στάση εργασίας πανελλαδικά, διεκδικώντας άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλών και νομοθετική ρύθμιση για μη περικοπή στις πρόσθετες εφημερίες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Όπως αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, “…παρά τη δέσμευση του υπουργού Υγείας, παρά τους κομπασμούς του στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα κάνει το αυτονόητο και θα πληρώσει τις δεδουλευμένες εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες που μάς χρωστάει, παρά τις διαβεβαιώσεις στις επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις μας, το κονδύλι του δεύτερου τριμήνου δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα, με κίνδυνο να μην πληρωθούμε τις τακτικές εφημερίες του Απριλίου ούτε τον Ιούνιο”.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως αυξήθηκε η αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής, για να μην προσληφθούν γιατροί και να κατευναστούν οι αντιδράσεις και η οργή του κλάδου:

“Και όχι μόνο δεν έχει καταβληθεί σχεδόν σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα, αλλά σε ορισμένα νοσοκομεία όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πληρώσατε μόλις ένα μικρό μέρος του ποσού των τακτικών εφημεριών του Μαρτίου, δηλαδή έναντι. Είχατε μάλιστα το θράσος να απαντήσετε στους συναδέλφους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους ότι θα τους πληρώσετε όποτε έχει χρήματα το νοσοκομείο”, τονίζει.

Όσο για τις πρόσθετες εφημερίες που οι γιατροί εξαναγκάζονται να κάνουν εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί εδώ και έξι μήνες, αλλά ψηφίστηκε επαναφορά του πλαφόν από το 15% στο 9% που ίσχυε προ πανδημίας: “Επιχειρείτε δηλαδή την οριζόντια περικοπή στην αποζημίωση των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών”, αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας, για να σημειώσει:

“Την ίδια ώρα που η ακρίβεια και η φοροαφαίμαξη εξανεμίζει το εισόδημα μας, που με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2012 και η αποζημίωση της εφημερίας στα εξευτελιστικά επίπεδα από 4,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 7,42 ευρώ την ώρα για τον συντονιστή διευθυντή (ποσά μεικτά με υψηλό ποσοστό κρατήσεων που αν και φορολογούνται “στην πηγή” μετά προστίθενται και στο φορολογητέο εισόδημα)”…

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε πανελλαδική στάση εργασίας, την Τετάρτη 22 Ιουνίου (8 το πρωί με 12 το μεσημέρι) και συγκέντρωση στις 9 το πρωί στην Αθήνα (πλατεία Μαβίλη).

Αποφάσισε, επίσης, επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αν έως το μεσημέρι δεν εκταμιευτεί το κονδύλι των εφημεριών του δεύτερου τριμήνου, ώστε να πληρωθούν στις 27 Ιουνίου.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών, καθώς και την προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής αλλά και σε όσους έχουν μετακινηθεί.

Ζητούν, επίσης, νμοθετική ρύθμιση και επαναφορά του πλαφόν στο 15% για να μην γίνει καμία περικοπή στις δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας